Таксата по граждански дела пада с 15%, ако молбата е подадена по електронен път

Министерството на Десислава Ахладова предлага промени в ГПК и НПК, за да насърчи е-правосъдието

OFFNews 05 ноември 2020 в 11:02 2404 0

Намаляване на държавната такса по граждански дела с 15%, ако молбата за защита и съдействие на лични или имуществени права е подадена в електронна форма чрез Единния портал за електронно правосъдие (ЕПЕП). За целта съдилищата се задължават да осигуряват на страните възможност за заплащане на таксите по електронен път.

Това е една от промените в Гражданския процесуален кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, свързани с въвеждането на електронно правосъдие, предложени от правосъдното министерство.

За улеснение на участниците в наказателното производство се въвежда и възможност за електронно уведомяване на пострадалите по хода на делото, както и връчването онлайн на призовки, съобщения и книжа на обвиняем, свидетел, частен тъжител, частен обвинител, граждански ищец, граждански ответник, а на защитника и повереника - ако те се съгласят да ги приемат.

Електронното подаване и получаване на документи ще се осъществява чрез ЕПЕП, освен ако поради естеството им или по силата на закон е предвидено извършването им по друг начин. Порталът ще е достъпен за всеки с личен потребителски профил, създаден след първоначална регистрация.

Връчването на актове на съда може да се извършва на избран от страната електронен адрес чрез единния портал за електронно правосъдие или чрез квалифицирана услуга за електронна препоръчана поща.

В случай че страната няма регистрация в ЕПЕП или не е избрала квалифицирана услуга за електронна препоръчана поща, а е посочила адрес на електронна поща, връчването се осъществява на посочения адрес. При невъзможност връчването да се осъществи по посочените начини се преминава към връчване на настоящия адрес на страната, а при липса на такъв - на постоянния.

Връчването на адвокати ще се извършва задължително чрез ЕПЕП.

Извършването на процесуални действия в електронна форма е уредено в нова глава единадесета „а” на ГПК.

Предвидено е съдът да издава актове и да извършва всички други предвидени в закона процесуални действия в електронна форма, освен ако поради естеството им това е невъзможно.

Съдилищата се задължават да разгласяват по разбираем и достъпен начин възможността за извършване на процесуални действия в електронна форма, включително чрез ЕПЕП.

Подаването на електронни заявления от гражданите ще става чрез квалифициран електронен подпис, когато законът предвижда писмена форма за извършването на електронни изявления до съда и изискване за подпис.

С промените в НПК се предвижда изготвянето на съдебните актове по наказателни дела в електронна форма в ЕПЕП да става с квалифициран електронен подпис.

Регламентира се възможността пострадалият, частният обвинител, частният тъжител, гражданският ищец, гражданският ответник, както и защитникът да могат да правят по електронен път искания, бележки и възражения, както да обжалват актовете на съда.

Съобщения за извършено престъпление също ще могат да бъдат изпращани и по електронен път, ако са подписани с квалифициран електронен подпис при спазване на изискванията на закона.

Разширява се възможността за ползване на видеоконферентни връзки в наказателните производства.

При вземане на мярка за неотклонение на обвиняем се създава възможност той да участва чрез видеоконферентна връзка в делото в случай на обявено извънредно положение, военно положение, бедствие, епидемия, други форсмажорни обстоятелства или при изразено писмено съгласие на обвиняемия и неговия защитник.

Пострадалите ще имат възможност да изберат да бъдат уведомявани електронно за хода на делото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови