Прокуратурата иска над 22 г. затвор за Георги Семерджиев (допълнена)

Доказателствата сочат, че бившият футболист е виновен за петте престъпления, в които е обвинен

OFFNews 21 април 2023 в 15:05 3301 0

Семерджиев

Снимка БГНЕС

Георги Семерджиев

Прокурор Чавдар Железчев поиска затвор от 22 години и шест месеца за Георги Семерджиев. Обвиняемият е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на двете млади жени при катастрофата на столичния бул. "Черни връх" на 5 юли м.г. Освен това към момента на удара е бил неправоспособен, движил се е с несъобразено висока скорост и под въздействието на метамфетамин и е избягал от мястото на произшествието, без да се опита да помогне на пострадалите момичета.

Това стана ясно по време на пледоариите по делото. 

Доказателствата сочат, че бившият футболист е виновен за петте престъпления, за които е обвинен - карал е с полицейска лампа, с висока скорост, без книжка, с фалшиви номера и под въздействието на наркотици. Колата му е пресякла на червено. Семерджиев избяга от мястото на престъплението, а от МВР разкриха, че полицаи са съдействали за укриването му.

Още по-скандалното в случая е, че когато все още е имал валидно свидетелство за управление на автомобил, 17 пъти са му отнемани точки. Освен това районен съд му е постановил три присъди.

Актовете, които са му съставени, също са внушително число - 47. В периода от 2009 до 2022 г. са му издадени шест фиша. А от януари 2008 г. до 2022 г. са му издадени общо 48 заповеди за принудителни административни мерки.

Доказателствата сочат още, че към периода 10 юни– 05 юли 2022 г. Семерджиев е бил неправоспособен. Има и писмо, от което се разбира, че не е притежавал швейцарска шофьорска книжка и не фигурира в тяхната база данни.

Георги Семерджиев неколкократно смени версията си в хода на процеса, като първо твърдеше, че е бил отвлечен от непознат човек и не е бил в колата по време на инцидента. В показанията си пред съда той изненадващо заяви, че колата му се давала под наем и във фаталната вечер две момичета ѝ правели тест драйв, а той само се возел.

Свидетел на катастрофата също твърдеше, че е видял две момичета в джипа, които изчезнали след удара.

Адвокатът на семейството на едно от загиналите момичета - Хариет Стефанович, обаче каза, че това е лоша стратегия на бившия футболист, чиято цел е да отложи днешното заседание на съда. Освен това двете момичета от тест драйва са нямали шанс да оцелеят при такъв жесток удар. 

Според прокуратурата няма доказателства, че друг е карал джипа по време на катастрофата. Точно обратното - след сблъсъка от колата са иззети и анализирани дървено кръстче, обувка и слънчеви очила, по които са открити ДНК материал от Семерджиев. Негов биологичен материал има и по други части на купето на джипа.

"Моля да ме оправдаете – не съм управлявал аз колата", каза обвиняемият Георги Семерджиев като последни думи към съда.

Комплексни експертизи доказват механизма на катастрофата. Според заключенията основната причина е навлизането на джипа с много висока скорост от порядъка на 166 км/ч в кръстовището на червен сигнал на светофара. При тази скорост ударът за шофьора на аудито е бил непредотвратим, смятат експертите. А двете момичета не са имали никаква възможност да се предпазят от удара.

Семерджиев твърди, че не е употребявал наркотици, а заключенията на експертите по въпроса бяха коренно противоположни. Днес прокуратурата беше категорична, че Семерджиев е употребил дрога. Обвинителят Железчев пледира бившият футболист да изплати по 150 000 лв. за всеки от гражданските ищци - близките на жертвите, както и над 37 000 лв. разноски по делото.

Адвокат Пламен Димитров, който представлява роднините на Хариет, поиска от съда максималната присъда от 20 г. затвор за убийство. И настоя за обезщетение на стойност по 250 000 лв. за петима нейни роднини за причиняване на болка и страдание - общо 1 250 000 лв.

Защитникът на семейството на Христина адвокат Механджийски поиска наказание, което да е близко до горната граница от 20 г., както и да бъдат заплатени разноските по делото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови