Колеги подкрепиха съдийката, пуснала Фарук Бекташ

OFFNews Последна промяна на 10 август 2016 в 13:00 9578 10

Колеги подкрепиха съдийката, пуснала Фарук Бекташ

Съдии от Софийския окръжен съд застанаха зад колежката си Недялка Николова, която пусна под домашен арест турския гражданин Фарук Бекташ.

Той е обвинен за причиняването на смъртта на семейство мотористи, които помете с автомобила си край Драгоман на 24 юли. Срещу решението на съда протестираха рокери от цялата страна, според които съдийката се е укрила, защото е с гузна съвест. 

Това провокира отговор на страницата на съда, за което се посочва, че е от името на всички съдии в него. "Считаме за неуместни опитите да се внуши, че съдия Недялка Николова страда от гузна съвест и е непочтена, и иска да се укрие и избяга", се казва в позицията. Съдиите заявяват, че 8 до 12 август Николова ползва планиран платен годишен отпуск.

В нея се посочва, че съдия Николова е част от състава на Софийски окръжен съд повече от 10 години и се ползва с нужния авторитет и уважение сред колегите от целия Софийски съдебен окръг. За работата си като съдия не са ѝ налагани дисциплинарни наказания, се посочва в текста.

Всеки един съдебен акт се постановява въз основа на разпоредбите на закона и събраните по надлежния ред по делото доказателства. Той подлежи на инстанционен контрол и в последствие бива изпълняван.

Имаме самочувствието и повод да заявим, че съдиите от състава на Софийски окръжен съд, в това число и съдия Недялка Николова са доказани професионалисти, опитни и почтени колеги, които се ползват с уважението на магистратската общност и желаят да работят в спокойна атмосфера, за да изпълнят основната функция, според Конституцията и закона – тази на арбитър.

Изказваме съпричастност към скръбта на роднините и близките на загиналото семейство Таня и Бойко Бойкови, се посочва в позицията. Ето и пълния ѝ текст:

Във връзка със засиления медиен интерес и обществен отзвук в последните няколко дни, по повод определената от съдия Недялка Николова мярка за неотклонение „домашен арест“, спрямо турския гражданин – обвиняемия Фарук Бекташ, ние съдиите от Софийския окръжен съд, изразяваме следното становище:

На 28.07.2016г. състав на Софийски окръжен съд с председател Недялка Николова е разгледал искане на Софийска окръжна прокуратура по частно наказателно дело № 615/2016г. по описа на съда, за вземане по отношение на обвиняемия Фарук Бекташ на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по досъдебно производство, водено при ОДМВР – София, под № 47 по описа за 2016г.

С определение от същата дата съдия Николова е наложила на обвиняемия Бекташ мярка за неотклонение „домашен арест“ и е постановила тя да се изпълни на адрес град София, кв. „Враждебна“ ул. „58“ №3-А.

Разглеждането на искането на Прокуратурата за постановяване на мярка за процесуална принуда „задържане под стража“ спрямо обвиняемия Бекташ е извършено в открито съдебно производство, в публично заседание, а мотивите на съдията Николова за определяне на мярка „домашен арест“, са изложени пространно и подробно в съдебния акт, и са оповестени на интернет страницата на Софийски окръжен съд, в раздел „Прессъобщения“.

Съдията – докладчик е определила мярката „домашен арест“ спрямо обвиняемия Бекташ след като се е запознала с доказателствения материал, събран на този етап от досъдебното производство, съобразно закона и водена от вътрешното си убеждение за законосъобразната и подходяща в случая мярка за неотклонение.

Делото е разгледано от съдия Недялка Николова, тъй като същата е била дежурен съдия, за периода от 25.07.2016г. до 31.07.2016 г., съгласно утвърдения от председателят на Софийски окръжен съд график на дежурствата на съдиите от наказателно отделение.

За времето от 08.08.2016г. до 12.08.2016г. включително съдия Недялка Николова ползва планиран платен годишен отпуск. Ползването на отпуска по никакъв повод не е обвързано и не произтича от намерението й да се укрива, за да не попадне във фокуса на гражданското недоволство и интереса на медиите.

В тази връзка, считаме за неуместни опитите да се внуши, че съдия Недялка Николова страда от гузна съвест и е непочтена, и иска да се укрие и избяга.

Като част от съдебната система, Софийският окръжен съд и съдиите в него работят ежедневно и се произнасят по отделни казуси – граждански спорове, търговски дела и такива, свързани с извършени престъпления, попадащи в обхвата на неговата компетентност.

Съдия Недялка Николова е част от състава на Софийски окръжен съд повече от 10 години. Тя се ползва с нужния авторитет и уважение сред съдиите и служителите на съда, сред колегите от целия Софийски съдебен окръг. Също така в предходен период от време е била и наставник на младшите съдии в Софийски окръжен съд. За работата си като съдия не са й налагани дисциплинарни наказания.

Всеки един съдебен акт се постановява въз основа на разпоредбите на закона и събраните по надлежния ред по делото доказателства. Той подлежи на инстанционен контрол и в последствие бива изпълняван.

Имаме самочувствието и повод да заявим, че съдиите от състава на Софийски окръжен съд, в това число и съдия Недялка Николова са доказани професионалисти, опитни и почтени колеги, които се ползват с уважението на магистратската общност и желаят да работят в спокойна атмосфера, за да изпълнят основната функция, според Конституцията и закона – тази на арбитър.

Изказваме съпричастност към скръбта на роднините и близките на загиналото семейство Таня и Бойко Бойкови.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8236

10

Димитър

10.08 2016 в 16:32

Ако и да е в платен планиран отпуск,гледа телевизия,говори с колеги и приятели по телефона,само на журналисти не вдига...
Ако беше чиста,досега да се е показала по телевизията.

16374

9

Стринка Минка

10.08 2016 в 16:13

Тоягите, тоягите. С приказките видяхме до къде стигнахме.

8068

8

Илия Петров

10.08 2016 в 15:22

Както казах и на едно друго място, до къто не се промени съдебната система не ни чака нищо добро ! Всеки боклук с черна тога винаги ще се оправдае с думите : "в този случай прецених по съвест, че това е правилното...." !!!! Съвест ли, те и нея са я продали !!!!!! За това трябва да се въведе "прецедентното право", за всички идентични случаи да се взима една мярка, а след това и почти едно наказание ! Тази пръдла пусна този фес, който ще стои на домашният си адрес, нали, ама този адрес който му е в анадола, но със сигурност е цункала годишният му доход, който е носил със себе си !!!! Срам и позор !

8347

6

ЗахариЯт

10.08 2016 в 14:43

Мишоци! Имали били самочувствие! Половин България е проревала от тях, а другата половина ги смята за посмешище, но те имали самочувствие! Да ви имам безочието.

10834

5

случайно прочетох

10.08 2016 в 14:37

Гарван гарвану око не вади.

7751

4

Big Smile

10.08 2016 в 14:35

Интересно защо защитавайки колежката си СОС само разтягат локуми като на ведомствено комсомолско събрание. Защо не дадат малко статистика - колко дела е гледала през перфектната си кариера, с какви присъди са завършили, колко са обжалвани успешно на по-горна инстанция, какво е семейното и финансово положение, има ли други роднини в системата?
Това би бил достоен отговор, но явно не им изнася....
Да живее Вишински!

25571

3

Izalina

10.08 2016 в 14:20

Маамустара, от една седмица поне ревем, че искаме някой от този съд да излезе с официално изявление, кой ще поеме отговорност за това, което изначално беше ясно и за децата, че този човек ще направи всичко по силите си да се укрие, а тея ми се обясняват планиран и заслужен ли е отпуска на многоуважаваната госпожа!

Явно и законът е калпав, и поведението на правосъдната ни система и т.н. "отговорните" институции също. Еми затва и довечера сме пред съдилищата и няма да мирясаме докато не видим адекватно поведение.

пфффф