Адвокати: За домашно насилие – затвор или солени глоби. Наказания да има и за унижение

OFFNews 03 август 2023 в 10:03 3008 0

Адв. Михаил Екимджиев

Снимка Архив

Адв. Михаил Екимджиев

Адвокат Михаил Екимджиев призова депутатите, които прекъсват отпуската си и спешно да вкарват промени в Закона за домашното насилие, да криминализират и действия, която целят унижаване на човешкото достойнство.

Народните представители прекъснаха отпуската си след случая с нарязаното с макетен нож момиче в Стара Загора, за да включат в Закона за домашното насилие и случаите, в които хората са в интимна връзка. Досега законът обхващаше семействата и хората, които съжителстват заедно. В предложенията за промени в НК, които днес ще разгледа правната комисия, обаче няма текстове за насилие, унижаващо човешкото достойнство.

"Те правят това, което е най-лесно, а най-лесно е на коляно да се увеличат наказанията за телесните повреди, без да има никакви доказателства, че размерът на наказанията е проблем", каза Екимджиев в предаването "Денят започва" на БНТ.

Той припомни колко пъти е изменям Наказателният кодекс за пътните произшествия, но всъщност нищо не се е променило.

Много изследвания доказват, че само увеличаването на наказателната репресия без превенция, без по-общи политики и без търсене на генерално решаване на проблемите не работи, посочи Екинджиев.

"Ще се увеличат наказанията, но какво ще се случи, ако такъв изверг като този в Стара Загора утре, вместо да реже приятелката си, реши да държи някого гладен и без вода, или да го провеси от балкона. Остригването на косата не е телесна повреда - значи ли, че и то ще остане безнаказано? Или полицаят, който правеше еротични снимки на момиче зад колоните на МС по време на протестите преди две години - той няма да понесе отговорност от увеличените наказания", каза Екимджиев.

"Трябва да се криминализира всяка проява на изтезание, на нечовешко и унизително третиране, независимо дали остава трайни белези по кожата, независимо дали е телесна повреда. Когато има действия, целящи да унижат човешкото достойнство, да предизвикат страх и срам, трябва да бъдат наказвани", категоричен е адвокатът.

Екимджиев заяви, че е работил по такъв законопроект, който е предложен от омбудсмана Диана Ковачева.

Подобни текстове няма да бъдат въведени, според него, поради няколко причини:

"Лобито на МВР не иска такива текстове да бъдат въведени, защото това ще криминализира полицейското насилие. Защото такъв тип третиране рутинно и системно се прилага в полицейските управления. Има и партии с патриархални разбирания, които внушават тезата, че мъжът трябва да е господар в отношенията с жената и може да малтретира по-слабия - жена или дете".

Адв. Стефан Стефанов, който е защитавал жертви на домашно насилие, смята, че наказанията не са адекватни. Пред БНР той посочи, че имаме 13 вида наказания, които не носят никакъв превантивен ефект във връзка с тези престъпления. По думите му, "тези наказания в България са пълна мимикрия" и превенцията у нас не върши работа, освен ако не се изразява в глоба в големи размери. 

Единственото наказание, което върши работа, е ефективното, смята той.

Не може с 30 и няколко юристи от 240 народни представители да се произведе качествен закон, коментира адвокатът.

Случаят със 18-годишната Дебора предизвика силен обществен отзвук, след като съдът освободи мъжа, нарязал с макетно ножче лицето и тялото ѝ за наказание. Твърди се, че двамата са имали интимна връзка. Тъй като пораженията по момичето са били класифицирани като лека телесна повреда, мъжът е бил пуснат от ареста. Тогава майката на Дебора разказа за случилото се в интервю за БНР, споделяйки, че е притеснена за сигурността на дъщеря си. В много градове граждани излязоха на протести с искане за по-тежки наказания за хората, упражняващи домашно насилие. Предстои съдът да гледа делото срещу насилника Георги Николаев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews