Зеленски във влака за Киев: Ако загубим Бахмут, обществото ще ме натиска за компромис с Русия

OFFNews 29 март 2023 в 09:50 8971 16

Володимир Зеленски

Снимка Офис на президента на Украйна

Володимир Зеленски инспектира във вторник граничните райони в Сумска област.

Загубата на Бахмут може да има изключително негативни последици за украинското общество и за общото състояние на войната в Украйна, твърди президентът Володимир Зеленски в интервю за Асошейтед прес, дадено във влака на път от северните части на Украйна към Киев.

Докато голяма част от анализаторите посочват, че Бахмут няма стратегическо значение, украинският президент Володимир Зеленски предупреждава, че загуба където и да е на този етап от войната може да застраши инерцията, която Украйна е спечелила.

„Не можем да губим ходове, защото войната е като торта – всяко парче е победа. Малки успехи, малки победи, обяснява Зеленски. Думите мупотвърждават, че поражението в битката за Бахмут би било по-скоро скъп политически, отколкото тактически провал, коментира АП.

„Ако Бахмут падне, президентът на Русия ще продаде тази победа на Запада, на своето общество, на Китай, на Иран“, разсъждава Зеленски в интервю. „Ако почувства кръв, ще почувства (Путин), че сме слаби, ще натиска, ще натиска, ще натиска“, добавя президентът.

В това интервю Володимир Зеленски казва нещо искрено и важно: неуспех в Бахмут бързо би оказал натиск върху международната общественост, а също така и вътре в страната.

„Нашето общество ще се почувства уморено. Нашето общество ще ме натиска да се съглася на компромис“, казва Зеленски и добавя, че засега не чувства подобен натиск.

През последната седмица руските сили за завзели поредните 5 процента от територията на Бахмут и в момента държат под контрол около 65% от града, казват в най-новия си анализ членовете на международния тинк-танк Институт за изследване на войната (ISW). Откъм юг частите на ЧВК „Вагнер“ се доближават до самия център, към централния площад и Двореца на културата, намиращ се точно до местната администрация.

Силите на „Вагнер“ вероятно са превзели индустриалния комплекс AZOM в северен Бахмут и продължават да напредват, сочи ISW. На 28 март руски военни блогъри обявиха шумно, че бойците на „Вагнер“ са превзели комплекса АЗОМ и работят по прочистването на района от останалите украински сили.

Тези твърдения са съотносими към наличните визуални доказателства за руско присъствие в комплекса Азом. Геолокирани кадри, публикувани на 26 март, показват военен кореспондент от руското издание РИА Новости, който се движи из територията на комплекса с видима лекота, което показва, че „Вагнер“ вероятно контролира достатъчно от завода, за да приеме репортери в относителна безопасност.

Кореспондентът на РИА Новости Сергей Шилов също посети АЗОМ на 28 март и посочи, че боевете вече са се преместили в индустриалната зона южно от завода.

Няколко руски военни блогъри също заявиха на 28 март, че бойците на Вагнер са се приближили до центъра на Бахмут, поели са контрол над градския пазар и са достигнали Двореца на културата. Тези твърдения са правдоподобни, като се имат предвид геолокираните визуални доказателства за напредъка на Вагнер към центъра на града, публикувани на 28 март, както и бойни кадри на украинска пехота, участваща в размяна на огън руските сили близо до Двореца на културата и централната пазарна зона в центъра на град Бахмут. „Вагнер“ вероятно работи за консолидиране на успехите в северен и централен Бахмут, за да се насочи към центъра на града и да разшири зоната си на контрол в западен Бахмут, смятат анализаторите от ISW.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1555

17

ob1

30.03 2023 в 10:32

Смешник, тия простотии ги слушаме от година насам. На практика китайците ви изклатиха, но като истински орки сте твърде ограничени да го вденете.
А, да, единствените, дето играят по свирката на матушката ви сте вие - заблудени родоотстъпници и подлоги. Ако изобщо сте хора, а не смотани руZки ботове :)

386

16

Black Korsar

29.03 2023 в 23:40

Ефектът от сделката между Иран и Саудитска Арабия и посещението на лидера на Поднебесната в Москва е поразяващ. Актьора Зеленски трябва да смени пиесата в театър Украйна и ще не ше да започне да играе по свирката на Русия!

-1555

15

ob1

29.03 2023 в 21:05

Двата орка, не го ли бяхте превзели това градче още май-юни миналата година, а? Некадърни ватници :)
Писна ми да ви чета жалките мечти "още ден-два и готово".
Що не ходите да лъскате в дир-а?

386

14

Black Korsar

29.03 2023 в 20:35

Информацията от Украйна е пълно изопачаване на истината. Дали има и 1% истина - май няма и толкова.

2073

12

Johnny B Goode

29.03 2023 в 17:05

Спиртосания, и ние те обичаме!

2073

10

Johnny B Goode

29.03 2023 в 16:02

Новорегистрираното руско тролче, научи се първо как се пише "корсар" на латиница без правописни грешки, тогава раздавай акъл.
На вас раздават ли ви ги акаунтите или сами си ги правите? Чуда се просто дали сте толкова неграмотни на централно или на локално ниво.

-1555

9

ob1

29.03 2023 в 15:01

Кво виждаш, бе, орк кривоглед?!? Едно село се пънете да превземете 9 месеца и все не можете. Некадърни смотаняци - ето това сте вие. Пошел куда?

386

8

Black Korsar

29.03 2023 в 14:32

То се вижда кой къде отива. Всичко друго са фантазии!