Египет и Катар подкрепят новото предложение на Байдън за примирие в Ивицата Газа

Египет, САЩ и Израел ще обсъдят днес в Кайро отварянето на граничния пункт "Рафа"

OFFNews 02 юни 2024 в 07:50 1729 3

Снимка GettyImages

Представители на Египет, САЩ и Израел ще се срещнат днес в Кайро, за да обсъдят отварянето на граничния контролно-пропускателен пункт "Рафа". На 7 май Израел започна наземна операция в пограничния град Рафа, като установи контрол върху граничния пункт от палестинската му страна. Междувременно Египет и Катар подкрепят САЩ и призовават Израел и "Хамас" да постигнат съгласие по предложението за примирие в Ивицата Газа на американския президент Джо Байдън, съобщи Държавният департамент, цитиран от "Ройтерс".

Условието на Египет е Израел напълно да се изтегли от граничния пункт. Кайро държи Тел Авив отговорен за последиците от затварянето на "Рафа" и влошаването на хуманитарната ситуация в Газа, посочва високопоставен представител на египетските власти.

По думите му Египет полага усилия да възобнови преговорите за примирие на фона на скорошното американско предложение. Катар също призовава Израел и "Хамас" да постигнат съгласие по предложението за примирие в Ивицата Газа на американския президент Джо Байдън.

От терористичната групировка обаче посочиха, че ще се съгласят на прекратяване на огъня, ако еврейската държава също подкрепи плана на Байдън.

Какъв е планът?

Байдън разказа, че първият етап на предложеното споразумение ще продължи шест седмици и ще включва "пълно и цялостно прекратяване на огъня", изтегляне на израелските сили от всички населени места в Газа и освобождаване на редица заложници, включително жени, възрастни хора и ранени, в замяна на освобождаването на стотици палестински затворници.

Американските заложници, които ще бъдат освободени на този етап, както и телата на убити заложници, ще бъдат върнати на семействата им. Хуманитарната помощ ще нарасне рязко през първия етап, като всеки ден в Газа ще бъдат допускани 600 камиона.

Израел ще се изтегли най-напред от населените зони, а след това и напълно от Ивицата. В замяна "Хамас" ще освободи поетапно всички заложници и ще върне телата на загиналите пленници, а Израел ще освободи стотици палестински затворници. Третият етап предполага възстановяване и стабилизиране на палестинската територия.

"Това наистина е решителен момент. Израел направи своето предложение. "Хамас" казва, че иска прекратяване на огъня. Тази сделка е възможност да се докаже дали те наистина го мислят сериозно", каза американският президент Джо Байдън.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви за пореден път, че новият план не отменя целта "Хамас" да бъде унищожена докрай. А израелската опозиция го призова да се вслуша в призивите на Джо Байдън.

По-рано Израел се зарече войната в Ивицата Газа да продължи през цялата година, докато израелските танкове не обходят цялата територия на град Рафа. 

Израелският министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир заплаши да свали коалиционното правителство, ако премиерът Бенямин Нетаняху приеме предложение за примирие в Ивицата Газа, което включва спиране на военните действия, без групировката "Хамас" да бъде елиминирана.

Центристът и бивш генерал Бени Ганц също заплаши да подаде оставка от правителството, ако до три седмици то не приеме нов план за войната в Газа. Той поиска от премиера Бенямин Нетаняху да се ангажира със съгласувано виждане за конфликта в Газа, в което да се посочва кой може да управлява територията след войната, като постави и срок за това - до 8 юни.

Друг крайнодесен министър - Бецалел Смотрич, настоя офанзивата в Ивицата Газа да продължи, докато "Хамас" не бъде унищожен, а всички заложници, държани от радикалната групировка, не бъдат освободени.

Лидерът на крайнодясната националистическа Религиозна ционистка партия и министър на финансите е също против изтегляне на израелски части, завръщане на палестинци в Газа, както и размяна на затворници.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    22553

    3

    dolivo

    02.06 2024 в 11:00

    топно така, пълно унишожение на Хамас.

    примирие или не, целите са ясни.

    875

    2

    Constanza

    02.06 2024 в 10:22

    И дано да изстрелят, защото спирането на военните действия преди пълното унищожавате на Хамас би било голяма глупост.

    А защо да освобождават затворници в замяна на заложниците? Това е абсолютна подигравка. Заложниците трябва да бъдат върнати безусловно и незабавно.

    15914

    1

    поп Дръвчо

    02.06 2024 в 09:50

    ей сега хамас ще изстреля няколко ракети и преговорите ще се случат друг път
     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх