Ексклузивно Изборът на нов патриарх ще е между Григорий Врачански, Гавриил Ловчански и Даниил Видински

Израел: Войната в Газа вероятно ще продължи през цялата година

OFFNews 29 май 2024 в 17:34 1712 0

Снимка GettyImages

Войната в Ивицата Газа вероятно ще продължи през цялата година, докато израелските танкове не обходят цялата територия на град Рафа. Това заяви Израел, след като вчера, 28 май, танковете достигнаха до центъра на южния град. Вашингтон пък обяви, че нападението над Рафа не представлява голяма наземна операция, която да предизвика промяна в политиката на САЩ, предаде Ройтерс.

Израелските танкове навлязоха в сърцето на Рафа за първи път във вторник, въпреки заповедта на Международния съд да прекрати атаките си срещу града, където много палестинци бяха намерили убежище.

Жителите на Рафа разказаха, че танковете са нахлули в Тел Ал-Султан в западната част на Рафа, Йибна и близо до Шабура в центъра, преди да се оттеглят към буферна зона на границата с Египет, вместо да останат на място, както другаде.

"Получихме обаждания за помощ от жители на Тел Ал-Султан, където дронове се насочиха към разселени граждани, докато се придвижваха от райони, където бяха отседнали", каза заместник-директорът на службите за линейка и спешна помощ в Рафа Хайтам ал Хамс.

Израел каза, че неговите военни контролират три четвърти от буферната зона на египетската граница и имат за цел да поемат контрола над цялата граница, за да предотвратят контрабандата на "Хамас" с оръжия. Палестинският министър на здравеопазването Маджед Абу Рамадан каза, че няма индикации граничният пункт Рафа да бъде отворен отново за помощ скоро.

"Боевете в Газа ще продължат поне през 2024 г.", добави съветникът по националната сигурност на премиера Бенямин Нетаняху Цахи Ханегби, сигнализирайки, че Израел не е готов да прекрати войната, както се иска от "Хамас", като част от сделката, която предвижда размяната на заложници срещу палестински затворници.

"Боевете в Рафа не са безсмислена война", каза още той, като повтори, че целта е да се сложи край на управлението на "Хамас" в Газа и да се спре атаката на Израел и нейните съюзници.

Съединените щати отново се противопоставиха на голяма израелска наземна офанзива в Рафа, но в същото време казаха, че не вярват, че такава операция е в ход.

Въоръженото крило на "Хамас" и това на съюзниците им "Ислямски джихад" казаха, че са се изправили срещу нахлуващите израелски сили в Рафа с противотанкови ракети и минометни бомби и са взривили взривни устройства, които са поставили.

Палестинските здравни власти съобщиха, че няколко души са били ранени от израелски огън в източен Рафа и складовете за помощ са били подпалени. Жителите сигнализираха, че постоянните израелски бомбардировки през нощта са унищожили много домове в района, откъдето повечето хора са избягали след заповеди на Израел да се евакуират.

Говорителят на министерството на здравеопазването на Газа Ашраф Ал-Кидра призова за незабавно осигуряване на безопасни пътища за гориво, медицинска помощ и медицински екипи до Рафа и северната част на Газа, където според него няма помощ за ранените.

"Около един милион палестинци, които са намерили подслон в Рафа от офанзивите на Израел на други места, сега са избягали след израелска заповед за евакуация", съобщи агенцията на ООН за палестинските бежанци UNRWA във вторник.

Палестинското общество на Червения полумесец (PRCS) съобщи, че е евакуирало медицинските си екипи от полевата си болница в района на Ал-Маваси, определена зона за евакуация на граждани, поради продължаващи бомбардировки.

Международният съд каза, че Израел не е обяснил как ще осигури безопасността на евакуираните от Рафа и ще осигури храна, вода и лекарства. Съдът също така призова "Хамас" незабавно и безусловно да освободи заложниците, взети от Израел на 7 октомври.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II