Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци спира раздаването на храна в Рафа

Бенамин Нетаняху обяви, че Израел не възнамерява да строи селища за еврейски заселници в Ивицата Газа след края на войната

OFFNews 22 май 2024 в 11:10 497 1

Снимка GettyImages

Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (УНРВА) обяви, че спира раздаването на храна в южния град Рафа, където се водят боеве между Израел и "Хамас", предаде Франс прес. В същото време израелският премиер Бенамин Нетаняху заяви пред американски медии, че Израел не възнамерява да строи селища за еврейски заселници в Ивицата Газа след края на войната.

УНРВА посочва, че вследствие на започналата на 7 май израелска военна операция в източната част на Рафа разпределителният център на УНРВА и складът на Световната програма по прехраната, и двата разположени в Рафа, са недостъпни.   

"Раздаването на храна в момента е преустановено поради липса на доставки и сигурност в града", добавиха от агенцията.

ООН не е уточнила колко хора са останали в Рафа, откакто израелските военни започнаха масирната си атака там преди две седмици, но очевидно те наброяват няколкостотин хиляди души, отбелязва Асошиейтед прес.

Световната програма по прехраната съобщи, че свършват и храните за централната част на Ивицата Газа, където стотици хиляди палестинци, избягали от Рафа, потърсиха подслон след хаотично масово преселение към града, като те си направиха нови палаткови лагери или се струпаха в негови райони, които вече са опустошени от предишни израелски офанзиви.

На този фон Бенямин Нетаняху заяви пред американски медии, че Израел не възнамерява да строи селища за еврейски заселници в Газа след края на войната.

"Презаселването на Газа никога не е стояло на дневен ред. Някои мои избиратели не са доволни от това, но такова е моето становище", каза премиерът в интервю от вчера пред Си Ен Ен. 

Няколко министри от десните националистически партии в управляващата коалиция на Нетаняху нееднократно се обявиха за презаселване на Ивицата Газа с еврейски заселници. Вчера министърът на вътрешната сигурност Итамар Бен-Гвир заяви, че той самият с радост би живял там.

"Щом радикалната палестинска организация "Хамас" бъде разгромена, трябва да се постигне трайна девоенизация на Ивицата Газа", посочи Нетаняху пред Си Ен Ен и добави, че единствената сила, която може да спре възраждането на тероризма в обозримо бъдеще, е Израел.

"Същевременно ние искаме - аз искам - гражданска администрация, която да бъде ръководена от жители на Газа, които да не са обвързани с "Хамас", нито да желаят нашето унищожение", добави той.

В събота Бени Ганц, член на военновременния кабинет на Израел, каза, че той и представителите на неговата десноцентристка Партия на националното единство ще напуснат правителството на Нетаняху, ако в срок до 8 юни премиерът не представи план за следвоенното устройство на Газа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

1

alfakentavur

22.05 2024 в 11:14

Това сега нечовешко и жестоко спиране на храната ли е или обикновено невинно спиране на храната?
 
X

Радане, как го издържа Волгин?