Бенямин Нетаняху печели изборите в Израел: най-дълго управлявалият премиер се връща на власт (обновена)

Александра Маркарян 02 ноември 2022 в 10:56 2285 5

Бенямин Нетаняху маха на поддръжниците си по време на реч след обявяването на първите резултати от екзитпола от парламентарните избори в Израел.

Снимка БТА/АП

Бенямин Нетаняху маха на поддръжниците си по време на реч след обявяването на първите резултати от екзитпола от парламентарните избори в Израел.

Най-дълго управлявалият Израел политик – Бенямин Нетаняху – е на път да се върне на власт след година като лидер на опозицията.

Партията му „Ликуд“ печели проведените на 1 ноември парламентарни избори, показват резултатите при 85.9% преброени бюлетини към 14 ч. днес.

Блокът от политически формации, подкрепящи Нетаняху, взема над половината места в 120-членния Кнесет - 65.

Кой кой е в израелската политика

Броят на жените рязко намалява - от 24 в предишната управляваща коалиция на 8 според тези неокончателни резултати.

Десните и религиозни партии в блока на Нетаняху, ръководен от „Ликуд“, включват още крайнодясната Религиозно-ционистка партия (Religious Zionism) и двете партии на ултраортодоксални евреи (хареди) - “Обединен юдаизъм Тора” (United Torah Judaism) и “Шас” (Shas).

Блокът срещу Нетаняху е съставен от партията "Йеш Атид" (Yesh Atid) - "Има бъдеще" - на сегашния министър-председател Яир Лапид, „Партия на националното единство” (National Unity Party) на министъра на отбраната Бени Ганц, "Израел Бейтену" (Yisrael Beitenu) - „Израел – наш дом“ на министъра на финансите Авигдор Либерман, двете леви партии "Мерец" (Meretz) и "Труд" (Labor Party) и "Обединена арабска листа" (Ra'am) на Мансур Абас.

Настоящият министър-председател Яир Лапид. Снимка: БТА/АП

Неокончателни резултати

При 85.9% преброени бюлетини "Ликуд" взема 32 места в 25-ия Кнесет на Израел.

"Йеш Атид" на опонента му и сегашен министър-председател Яир Лапид получава 24, следван от Религиозно-ционистка партия (Religious Zionism) в блока на Нетаняху, която отбелязва значителен ръст спрямо предишни избори, и има 14 места.

„Партия на националното единство” (National Unity Party) на министъра на отбраната Бени Ганц (в блока срещу Нетаняху) има 12 места, “Шас” (Shas) (в блока на Нетаняху) - 11 места, а “Обединен юдаизъм Тора” (United Torah Judaism), която е в блока на Нетаняху, взема 8 - осигурени на последните двете формации благодарение на високата избирателна активност сред избирателите на израелските ултраортодоксални партии. 

По тези предварителни данни "Израел Бейтену" (Yisrael Beitenu) - „Израел – наш дом“ на министъра на финансите Авигдор Либерман (в блока срещу Нетаняху) и арабските "Хадаш-Та'ал" и "Ра'ам" имат по 5 места. Техните избиратели опровергаха предварителните опасения за ниска избирателна активност сред арабското население.

"Партията на труда" получава 4.

"Мерец" (в блока срещу Нетаняху) засега не преминава бариерата за влизане в Кнесета от 3,25% от вота.

Окончателните резултати ще бъдат обявени през следващите дни. До края на днешния ден би трябвало страната да знае с почти пълна сигурност резултатите от изборите.

Бенямин Нетаняху

Бенямин Нетаняху управляваше в периода 1996-1999 г. и 2009-2021 г.

Той е най-дългогодишният министър-председател на Израел.

Социологическите проучвания от петък показаха равенство между двата лагера – „за“ и „против“ Нетаняху, но той успя да дръпне напред през следващите дни.

Ако окончателните резултати потвърдят предварителните, се очаква следващите министри на отбраната и на финансите да са от неговата партия „Ликуд“ – прогнозира Jerusalem Post.

Министерството на обществената сигурност може да отиде при крайнодесния Итамар Бен Гвир – който поиска поста публично в неделя.

Бен-Гвир ръководи крайнодясната партия Otzma Yehudit („Еврейска сила“) и е втори в листата на Религиозно-ционистката партия.

Рано сутринта в сряда Нетаняху произнесе реч, заявявайки, че израелската общественост е взела решението да му даде победата. Той благодари на поддръжниците си за „огромния вот на доверие“.

Очаква се първият закон на правителството на „Ликуд“ да позволи на Кнесета да отменя решенията на Върховния съд – по думите на Мики Зоар от партията на Нетаняху. „Ликуд“ обаче се дистанцира от заявлението.

Ограничаването на правомощията на съдебната власт беше централна политическа платформа на лагера в подкрепа на Нетаняху по време на предизборната кампания. В средата на октомври лидерът на Религиозно-ционистката партия Безалел Смотрих и неговият колега член на Кнесета Симха Ротман представиха план за реформиране на съдебната система, озаглавен "Право и справедливост".

Намеренията за такива промени породиха опасението, че Нетаняху може да подкопае независимостта на съдебната система, което би позволило обвиненията в корупция срещу него да бъдат свалени. Именно това опасение бе поставено в центъра на кампанията на блока "Анти Биби" (както наричат Бенямин Нетаняху в Израел). Нетаняху е обвинен в измама и злоупотреба с доверие по три отделни дела за подкуп. Той отрича всички обвинения и твърди, че е жертва на лов на вещици, организиран от левицата, медиите, съдебната система и правоприлагащите органи с цел да го държат далеч от властта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

4

Johnny B Goode

02.11 2022 в 13:52

А може би минусите засегнали честолюбието на Еврото са заради поредното изопачаване на фактите по рашистки тертип. Сара не е хвърлила хляба на земята, а го е държала в ръката си вместо да го изяде както би трябвало да направи.
Или пък за некавалерското му отношение към една жена, била тя и с телосложение като на Митрофанова.
Но нека отдадем това на сенилните проблеми на Еврото. Някой който може да слага плюсчета, моля сложете му, защото е честолюбив като идола си Путлер и ако се разсърди може да отиде и да нарита кучето на съседа.
 
X

Да помогнем на украинските деца!