Захариева към Скопие: Имаме пробив, но не можем да ви кажем да за ЕС

OFFNews 03 ноември 2020 в 12:36 3772 0

Снимка МВнР

"Към този момент имаме пробив. Но все още не сме там, че да кажем "да".

Това каза външният министър Екатерина Захариева след среща в Берлин с представители на правителството на Северна Македония и на Германия, която в момента председателства Съвета на ЕС.

Още няма съгласие по преговорната рамка за присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз, подчерта Захариева. Според нея времето не е много, но "имаме шанс да постигнем напредък по преговорната рамка".

Според нея позицията на премиера и на правителството е ясна - "ние сме доброжелателни, но не можем да правим компромиси, които ще водят до антибългарска кампания". "Виждате какво се случва последните месеци там", каза Захариева. България винаги е давала подкрепа, но тя никога не е била безусловна, посочи министърката.

"Европейските държави са изправени пред много предизвикателства. Ще бъде най-вече от вреда на Скопие да изпуснат този прозорец. Не всички държави-членки са чак толкова ентусиазирани по разширяването. Нека да използват тази възможност", призова министърката.

Тя каза още, че България признава реалността и само с факта, че първи сме признали съществуването на държавата. Ние с тревога забелязваме, че непризнаването на историческата истина има отражение на реалността, изразявайки се в малцинствени претенции, това е една от много важните червени линии по изпълнение на договора за добросъседство, каза Захариева.

Тя каза още, че на България темпото на работа на съвместната комисия за историческите въпроси не е достатъчно, а за Македония съгласието за петте личности е голяма крачка. Захариева посочи, че каквото и да постигне комисията обаче, ако то остане скрито, няма да има никакъв ефект. Според нея по-големият проблем за България е, че решенията на комисията не са обявени публично до момента и договореностите не намират отражение в учебниците и музейните експозиции. “Единствената цел е премахването на езика на омразата. Няма как да постигнем това, ако останат само на хартия", каза Захариева.

Северна Македония е поела ангажимент да декларира, че използването на краткото име на държавата не е свързано с териториални и малцинствени претенции.

България иска гаранции за план за изпълнение на договора. Ясно да бъде декларирано, че няма да се подкрепят малцинствени претенции от страна на държавните институции. "България настоява да няма подкрепа на национално ниво, включително и пред други международни организации", обясни Захариева. Тя допълни, че разбира се, никой не може да бъде принуждаван да се определя по някакъв начин. “Нито има как "някой да принуди българските граждани, че този език е различен от нашия", каза още Захариева.

Нерешени двустранни въпроси няма как да влязат в ЕС, заяви още Екатерина Захариева. „Нито една държава-членка не желае нарушени двустранни въпроси да влизат на кръглата маса. Така че ние неслучайно затова сме настоявали за този двустранен договор“, каза тя.

„Това е резултат от неизпълнението на договора в Скопие. Ние не искаме нищо повече от неговото изпълнение. Общата история, за която се разбрахме, опитите от страна Скопие да се представи като споделена история, нежеланието за прилагане на договорката от 2017 година за език. Отговорът беше в резултат на упрека от Скопие, че не признаваме реалността. Всъщност за България това е по-трудната вътрешно-политическа позиция. За нас езикът е затворен с формулировката 2018 година. Това беше за пореден път опит да се подаде на тях и да се реши за пореден път този въпрос. За съжаление, не желаят да се водят преговори в тази посока. Тогава нашето желание, което винаги е било както е в рамковата позиция, не търсете начин да го заобикаляте“, подчерта министърът.

„Няколко са опциите – да са отразени в преговорната рамка всичките притеснения на България да са отразени. Това е най-реалистичното според мен за оставащото време до 10-ти. За да може наистина да се даде повече време ако се налага с двустранен ангажимент между България и Северна Македония да продължат тези преговори. За нас е много важно да видим притесненията си в преговорната рамка. Но, разбира се, тя трябва да бъде приета не на 10-ти, по-късно на кръглата маса", подчерта Захариева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови