Властта в Скопие ни се обиди, че обърнахме внимание на македонските българи

OFFNews 28 октомври 2021 в 23:00 5040 2

Снимка president.bg

Тези дни сме свидетели на постъпки и изявления от България, които македонските граждани не възприемат като приятелски, заяви в прессъобщение правителството в Скопие.

Въпреки че в текста на прессъобщението не са посочени конкретни "постъпки и изявления", очевидно е, че правителството в Скопие реагира на първото по рода си официално посещение в София на представители на организации на македонските българи. Става дума за представителите на партията Граждански демократичен съюз и на сдруженията Културен център „Иван Михайлов“- Битоля, „Трибуна“ - Прилеп, „Македонско-българско приятелство“ - Скопие, „Коридор 8“- Скопие, „Интеракция“- Охрид, „Единство“ - Кочани.

По време на официалната си визита македонските българи се срещнаха както с президента Румен Радев на "Дондуков" 2, служебните министри на образованието, на културата и на правосъдието, така и с ръководствата на всички партии, представени в последния български парламент.

"Провокации, обиди, обвинения"

Тази вечер от пресслужбата на македонското правителство реагираха, че "разбират вътрешната политическа предизборна ситуация в България и сложния изборен процес", но смятат, че "това не е причина за политически послания за кампанийна употреба, които излизат извън рамката на европейските ценности и принципите на уважение, на които е изграден Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество".

Решаването на всички отворени въпроси е възможно само чрез диалог, за който Северна Македония е готова, но е време и България да покаже същата готовност, пише още в съобщението на правителствената пресслужба.

"С Договора от 1 август 2017 г. Северна Македония и България подписаха, че ще обезсърчават провокации, които не са в интерес на нито една страна, няма да влизат в кръг на обиди, обвинения и език на омразата, които не носят нищо добро на никого и най-малко на македонския и българския народ. Договорът задължава да се поддържа европейски диалог и да се спазва и прилага изцяло, включително основния принцип за ненамеса във вътрешните работи на двете страни" - заявяват властите в Скопие.

"Македония няма да загуби нищо"

Същевременно посланието, което отправиха македонските българи на пресконференция в БТА днес, е че "Северна Македония ще спечели, ако българската общност бъде интегрирана в обществото".

Обществото в Република Северна Македония ще има само позитиви от това, няма да загуби нищо. То ще стане по-обединено, ще стане по-силно и по-убедително. Тогава вече ще имаме много аргументи, с които да работим заедно за процеса за бърза европеизация на РСМ, което ние от сърце желаем. Надявам се, че от това посещение нататък започва една нова ера на двустранните отношения и особено нова ера на отношенията между българската общност в РСМ и официална България, заяви пред БТА председателят на партията Граждански демократичен съюз Петър Колев.

Искаме да бъдем подкрепени от всички политически фактори в България и държавните ръководители, че нашите права могат да бъдат гарантирани само с изменения на Конституцията на Северна Македония, в които държавотворната част от българския народ да бъде вписана в нея, посочи Колев.

Възхитен съм от приема, от сърдечността и разбирането у всички български политически партии и институции, каза журналистът Владимир Перев, председател на сдружението "Коридор 8" - Скопие.

Перев изрази разочарование от работата на съвместната мултидисциплинарна експертна комисия, за която - по думите му - е видно, че от страна на РСМ е дирижирана от историческо наследство, още от времената на Югославия.

Той очаква и законодателни промени за облекчаване на кандидатстващите за българско гражданство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2627

2

Котаракът в чизми

29.10 2021 в 11:44

Е, това македонците не са хора! Бурсуци некакви.

2051

1

babinatatitrnkina

29.10 2021 в 03:15

НЕЗАБАВНО АНУЛИРАНЕ на издадените български паспорти на северо-македонски граждани БЕЗ българско самосъзнание и на такива които пишат и говорят в медиите против Блгария, българите и българската история и култура .
Прекъсване на всякакви дипломатически, търговски и други връзки с РСМ и пераннтен блокаж в ЕС, докато не престане с простотиите, и дори след това.
Затваряне на границата .
Изгонване на всички РСМ-ци - антибългари от България .
Докога ще ги галим с перце ?