Ветото ще падне. БСП и ГЕРБ не се отказват от заличаването на машинното гласуване

Йорданка Веселинова 14 декември 2022 в 15:42 4546 3

Архив

Снимка БТА/Владимир Шоков

Асен Василев и Корнелия Нинова

Президентското частично вето върху промените на Изборния кодекс ще бъде лесно преодоляно в зала. Причината - БСП и ГЕРБ-СДС не се отказват от превръщането на машините в принтери. ДПС не са коментирали ветото, но се очаква и те да не направят крачка назад.

Ако това се случи и в зала, трите партии събират общо 127 гласа, които са достатъчни, за да успее т.нар. "коалиция хартиена бюлетина" окончателно да прекрои изборните правила.

По-рано днес, след като проектоправителството на проф. Николай Габровски с първия мандат на ГЕРБ-СДС се провали, президентът Румен Радев наложи вето на част от Изборния кодекс.

"С приетите промени не само се дублира без обективен критерий начинът на гласуване, но се подменя и характеристиката на машинното гласуване като вид електронно гласуване, осъществявано в контролирана среда. Това противоречи на целта избирателите да имат „право на избор“ между хартия и машина, тъй като във всички случаи отчитането на резултатите от машинното гласуване ще става не от машината, а чрез преброяване от секционната избирателна комисия на бюлетините от машинно гласуване", гласят част от мотивите на президента.

Веднага след това и партиите в парламента коментираха ветото - ПП, ДБ, БВ и "Възраждане" се надяват хартиената коалиция да се откаже от заличаването на машинното гласуване, но БСП и ГЕРБ-СДС са непреклонни. Към момента неясна остава единствена позицията на ДПС.

Бившият правосъден министър Надежда Йорданова от "Демократична България" каза пред журналисти, че президентското вето е сериозно обосновано и се обръща внимание, че с прекрояването на ИК на практика се обезсмисля машинното гласуване. Тя изрази надежда, че може да се стигне до обрат и призова партиите да се вслушат в мотивите на Радев. Йорданова припомни и социологическото проучване, което показва, че по-голямата част от българите предпочитат да гласуват с машини.

"Ниската избирателна активност не се дължи на машините, а на несвършената работа на политиците", заключи тя.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов каза, че има мнозинство за преодоляването на ветото. Той прогнозира, че дневният ред на Народното събрание ще бъде "изнасилен", за да може ветото да падне.

Александър Николов от "Български възход" отбеляза, че не са изненадани от решението на президента. Той определи наложеното вето като "справедливост". Николов заяви, че позицията на БВ остава същата и повторно декларира, че не е време за промени в ИК, както и че машинното гласуване е гарант за честността на вота, а промените залагат възможности за манипулации на изборите.

Председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров заяви, че групата му ще подкрепи ветото. Той видя в него възможност за реализацията на втория мандат на ПП. От групата на Кирил Петков и Асен Василев заявиха, че ще предложат правителство на малцинството с "Демократична България", но поставиха девет условия, сред които и отказ от прекрояването на изборните правила.

Председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че има достатъчно сериозна воля ветото на президента да бъде преодоляно.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също каза, че левицата няма да се откаже от промените в Изборния кодекс и няма да подкрепи ветото.

От ДПС не коментираха ветото с аргумента, че не са се запознали с мотивите към него.

Какво предстои?

Според Правилника за организацията и дейността на НС, след като закон бъде върнат за повторно гласуване от президента, председателят на НС трябва да съобщи това на следващото редовно заседание на парламента - утре. До три дни по-късно водещата комисия - в случая Комисията по правни въпроси, докладва в зала указа на президента и мотивите към него. След това, най-късно до 15 дни след ветото, депутатите разглеждат и гласуват законопроекта. Тъй като ветото е частично, ще се гласуват само параграфите, на които е наложено вето.

За да бъде прескочено ветото, са необходими повече от 121 гласа "за". Това няма да е трудно за ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП, които общо имат 127 депутати. Гласуването ще се проведе следващата седмица и след това, в срок до седем дни, законът се обнародва в "Държавен вестник" и окончателно влиза в сила. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

3

dolivo

14.12 2022 в 19:22

Айде епитети пак, мадуровки шмадуровки

Работят си машините чудесно

-795

2

Дедо МразИ

14.12 2022 в 18:14

Мадуровките в кенефа

1935

1

Муню

14.12 2022 в 16:16

Хартиената коалиция, може направо да си спретнат и правителство. Радев ще ви съдейства, само му пишете на коя от двете ДС партия да даде 3тия мандат.
След като ГЕРБ и ДПС се сгодиха (сгодихме се, сгодихме се), има място и за БСП (те с цилувките са с опит)!
 
X

Да помогнем на украинските деца!