Правителството на ГЕРБ се провали, гласовете на ГЕРБ, ДПС и БВ не стигнаха

Йорданка Веселинова, Ружа Райчева, Кристина Минчева 14 декември 2022 в 10:09 21690 4

Габровски в пленарна зала

Снимка БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Николай Габровски, кандидат за премиер с първия мандат на ГЕРБ-СДС

Проектокабинетът с мандата на ГЕРБ-СДС се провали. Проф. Николай Габровски получи подкрепа от ГЕРБ, ДПС и Български възход, но гласовете не стигнаха, тъй като в зала бяха общо 238 души, а кворумни хватки не се приложиха.

След 3-часов дебат със 113 гласа “за” (ГЕРБ-СДС, ДПС, БВ) срещу 125 “против” (ПП, Възраждане, БСП, ДБ и Явор Божанков) Народното събрание отхвърли избора на Николай Габровски за премиер. Заради това изобщо не се стигна до гласуване на структурата и състава на проектокабинета. Служебното правителство на Румен Радев остава на власт. Предстои политическата рулетка да се завърти отново и президентът да връчи втория мандат на “Продължаваме промяната”.

От формацията на Кирил Петков и Асен Василев заявяват, че ще предложат кабинет на малцинството с “Демократична България”, но ако Радев наложи вето на промените в Изборния кодекс. Почти сигурно е, че и вторият мандат ще се провали. След това Радев сам избира на коя парламентарна група да връчи третия мандат. Очаква се това да се случи след Нова година. Ако и последният трети опит се провали, то следващите предсрочни избори ще са през март.

Заседанието, по време на което ще се гласува проектокабинетът на ГЕРБ, започна с 12 липсващи депутати. Регистрираха се 228 от 240 депутати, като имаше трима отсъстващи от "Продължаваме промяната" (ПП), петима от ДПС и по двама от "Демократична България" (ДБ) и "Български възход" (БВ).

Санкционираният по "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски се появи в Народното събрание за първи път от седмици насам. 

Проф. Габровски събира общо 115 гласа с подкрепа от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Български възход". При по-нисък кворум, какъвто е в момента, те ще са достатъчни за излъчването на редовно правителство с първия мандат на ГЕРБ. Причината - при кворум 228 ще са необходими точно 115 гласа "за", за да стане проф. Николай Габровски премиер. Според промените в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание обаче всяко гласуване се явява проверка на кворума и той се определя на база на гласувалите, а не на регистрираните в началото на деня. Заради това интригата ще се запази до самото гласуване.

В края на дебатите лидерът на БВ Стефан Янев обяви, че парламентарната му група ще подкрепи само кандидатурата на проф. Габровски, но не и структурана и състава на проектокабинета. Така правителството с първия мандат на ГЕРБ-СДС се провали.

Десислава Атанасова определи проф. Габровски като най-достойния кандидат с доказани качества. Тя призова за разум. На свой ред проф. Николай Габровски представи структурата и състава на предложения от него проектокабинет.

Новият кабинет - от всяка бивша власт по нещо

"Необходимо е бързо възстановяване на диалога между партиите и преодоляване на кризите и каскадата от избори", заяви той и повторно изброи седемте си приоритета, заложени в програмната му декларация.

Проф. Габровски заяви, че днес пленарната зала ще реши какво ще е бъдещето на страната, която по думите му била изправена "не пред кръстопът, а пред пропаст". Той добави, че днес има най-голям шанс за излъчване на правителство, а твърденията за кабинет с втория и третия мандат са манипулативни.

Кабинетът "Габровски" между политическите компромиси и местните избори

Първа думата в дебата взе председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, която обяви, че в настоящата ситуация политическият елит е неспособен да излъчи нормално коалиционно правителство. Според нея, за да има редовен кабинет, е необходимо експертно управление с ясни призиви. 

"Ако правителството на Габровски не бъде избрано, то това ще значи, че всички призиви за загриженост към държавата и българските граждани са били лицемерие и дребни сметки за следващите избори", добави тя.

Председателят на СДС Румен Христов пък на свой ред заяви, че шансът за излъчване на правителство е с първия мандат. Той припомни, че досега няма кабинет с втория мандат, а с третия има два - на Любен Беров и на Сергей Станишев -  и двата пъти с мандат на ДПС.

Председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров заяви, че проектокабинетът не може да носи политическа отговорност, а Бойко Борисов се крие зад Габровски. Гюров е категоричен, че експертното правителство е параван, зад който се крият коалиции по интереси. Той заяви, че зад този проектокабинет стоят ГЕРБ, Румен Радев и Тройната коалиция. Гюров смята още 7-те приоритета на правителството на Габровски за преписани от програмата на "Продължаваме промяната", а единствената истинска цел били местните избори.

"Завръщането на промяната тепърва предстои", заключи той, а Тома Биков от ГЕРБ-СДС определи тези думи като заплаха "за всички с акъла си".

Биков добави, че България заприличала на Кирил Петков, което трябвало да бъде лекувано.

По-късно съпредседателят на партията Асен Василев каза, че "няма как да има легитимно правителство и легитимно управление, докато решенията се взимат по тъмни кьошета".

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че отговорното държавно управление изисква партийни компромиси. Той определи като позитив това, че ГЕРБ не предлага партиен кабинет, но упрекна партията на Борисов, че не е положила достатъчно усилия, за да събере подкрепа.

"Трябва да дадем шанс на правителството Габровски", заключи той.

Вече независимият депутат Явор Божанков заяви, че несъмнено страната има нужда от правителство, но ГЕРБ се крият зад проектокабинета. По думите му този кабинет не може да бъде подкрепен, въпреки положените усилия и въпреки персоналните качества на някои от кандидатите за министри, които поздрави за смелостта, че застават с имената си. Божанков заяви, че корупцията е основният проблем, заради който не бяхме приети в Шенген. Той изтъкна, че ако някои партии искат да го разрешат с Велико Народно събрание (партиите, които искат съдебна реформа - б.а.), а други - с промени в Изборния кодекс (ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП - б.а.).

Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов  заяви, че политиците са започнали да “плашат хората” с нови избори и че многото компромиси са довели до това народът да няма доверие на държавата. Той прогнозира, че ако това правителство бъде избрано, то то ще е нестабилно и няма да продължи да управлява дълго.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова препотвърди, че няма да подкрепят правителството на проф. Габровски, защото искали промяна в начина, по който ГЕРБ упражнява властта.

"Искаме промяна на начина, по който ГЕРБ упражняваха властта. Още през 2019 г. нарекохме този модел "паралелна държава", с която продължаваме да се борим и днес. Тя представлява неуважение към институциите, неуважение към разделението на властите."

Тя добави, че виждат възможност за правителство с втория и третия мандат.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, заяви, че ДБ не може да подкрепи това правирелство. Според него България има нужда от дълбока промяна и реална съдебна реформа.

"Вие сте лекар и влязохте на политическата сцена в момент, когато политическата система е болна, но вашата кандидатура не върви с лечение.Вие сте ново лице и това печели симпатия и надежда, но нямате ясна програма за обновяване", обърна се той към проф. Габровски.

В края на дебата лидерът на "Български възход" Стефан Янев най-сетне съобщи, че групата му ще подкрепи проф. Габровски, но не и предложения от него проектокабинет. Янев заяви, че действията и подкрепата на кабинета трябва да бъдат основани на ясни принципи и правила. По думите му именно ясните правила са в основата на политическата отчетност.

Дебатът бе закрит от проф. Габровски, който в изказване заяви, че е притеснен от видяното в зала. По думите му в НС тече предизборна кампания с лозунги. Той попита защо 7-те приоритета на предложеното от него правителство не събират подкрепа. Габровски заяви, че всички предложени от него министри са независими, от целия политически спектър, обединени под общия знаменател на професионализма.

"Надскочете егоистичния тяснопартиен интерес", призова той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5840

4

Една добра новина.

5827

3

pisnamiotmutri

14.12 2022 в 14:55

За БСП ясно, че им се налага да го играят опозиция за да са дразнител. Хубаво е поне, че чрез партияна на Янев официално Радев подкрепи мафията. Фалшивият герой както казваше Лозан Панов.

14469

2

случайно прочетох

14.12 2022 в 11:43

Циркът свърши :–)
Няма кабинет без заявена политическа отговорност, а Габровски беше употребен.