В парламента само ГЕРБ подкрепи Плевнелиев за референдума

OFFNews 29 януари 2014 в 23:23 5314 16

Снимка: sxc.hu
Снимка: sxc.hu

От партиите в парламента единствено ГЕРБ подкрепи предложението на президента за провеждането на национален референдум по изборните въпроси. БСП, Атака и ДПС излязоха с критични становища. 

Призоваваме ръководството на Народното събрание във възможно най-кратък срок да внесе предложението за обсъждане в пленарна зала и чрез приемане на решение за провеждане на референдум да докаже привидната ангажираност на управляващата Тройна коалиция на БСП, ДПС и Атака към исканията на българските граждани, посочват от ГЕРБ.

Право на президента е да предложи на Народното събрание провеждане на национален референдум. Няма нищо по-демократично от това държавният глава да постави конкретни въпроси и да получи отговорите от българските граждани по толкова спорни теми от изборния процес. Очевидно е, че в сегашния си състав, това Народно събрание не е в състояние да реши в интерес на българските граждани подобни спорове. Управляващото мнозинство на всяка цена се стреми чрез нови процедурни изборни хватки да изработи такъв Изборен кодекс, който да послужи единствено за нечестна победа на управляващите коалиционни партньори БСП, ДПС и Атака, пише в партийната позиция на ГЕРБ.

Червените: Мирише на неумел PR

Референдумът е важно достижение на демокрацията. Но да питаш хората за процедури, а не за политика, е неубедително и мирише на неумел PR. За Европейските избори искам дебат за Европа, за европейското бъдеще на България, за перспективите пред всеки европейски гражданин, а не безкрайни предизборни спорове за начина на гласуване - задължително или не, електронно или не, мажоритарно или не, коментира в социалните мрежи външният министър Кристиан Вигенин.

„За да може да се свика всеки следващ референдум, трябва да се промени законът и да се улесни възможността да се свиква референдум. Изборите са в края на май. След тримесечна кампания нямаше яснота какви точно са позициите за референдума, който мина, представяте ли какво би се случило сега, ако се свика референдум за май? Има доста теми по изборите в Европа. Ключов е дебатът за Европа - какво ще се получи като наслагване, ако захванем и тема за референдума”, коментира пред bTV народният представител от Коалиция за България Татяна Буруджиева.

ДПС: Това са интересите на ГЕРБ да провалят новия Изборен кодекс

Ако тази идея означава предложение да се спре новия Изборен кодекс, то за сетен път ще означава, че някой има интерес да бъде съхранен тотално дискредитираният проект на Фидосова за Изборен кодекс. Това е абсолютно неприемливо за нас, изборите за европарламент трябва да се проведат чрез нов Изборен кодекс, всяка идея, включително и под благовидната форма на референдума, която има спиране на работата на новия Изборен кодекс, следва да се разглежда като част от политиката на ГЕРБ за бламиране на новия Изборен кодекс, заяви пред bTV лидерът на ДПС Лютви Местан.

НДСВ: Пръв беше Царят

Плевнелиев говори по опорните точки на НДСВ и на д-р Първанова за задължителното гласуване! От 10 години искаме това. Пръв беше Царят. Най-после ни чуха! Значи с постоянство и работа се постигат целите, коментираха изненадващо от НДСВ.

Това е успех за НДСВ, но е успех и за всички българи. Силен мотив да продължим кампанията „Гласуваме всички“ и за успех на изборите, пише в позицията на НДСВ.

Зелените приветстват референдума

Зелените приветстваха "инициативата на президента Плевнелиев за всеобщо допитване относно изборното законодателство, което да се проведе едновременно с евроизборите"

Подходът за свикване на референдум е демократичен и радикално различен от досегашните практики на задкулисие и междупартийни договорки по тези съществени въпроси. Изборните правила са основополагаща част от принципите за конституиране на властта, които следва да бъдат променяни само с референдум, посочват "Зелените".

Продължаваме да смятаме, че Общественият договор трябва да бъде сключван между гражданите и властта, а не между власт и власт. Подчертваме необходимостта от сериозен и демократичен дебат по направените предложения, за да може гражданите да вземат информирано решение по въпросите на всеки референдум, категорични са "Зелените".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!