Страхил Ангелов: Миков да привлече младите в БСП и да се освободи от такива като Дъбов

Нели Чолашка 22 октомври 2014 в 16:05 6117 8

Страхил Ангелов

Как ще коментирате интервюто на Димитър Дъбов пред "Преса", в което той заяви, че "богати младоци", сред които и вие, с бизнеси за милиони, искат да овладеят партията?

Това е едно изключително ретроградно отношение, този човек е останал в някаква друга епоха. Не случайно само 6% от гласувалите за БСП са под 40-годишна възраст. Той щом ги говори тези неща, значи така и ги мисли. Той в това интервю твърди, че хора от времето на Тодор Живков, продължават да стоят в Изпълнителното бюро. Да, но са минали 25 години вече.

Може ли да се каже, че в партията има война между стари и млади?

Аз не воювам със старите, но явно той воюва с младите, така изглежда. Аз не съм говорил никога за фараони в БСП. Това интервю показва, че тези хора са загубили всякаква самокритичност. Те обвиняват кого ли не, само те са невинни. Обвиняват ни за говореното по медиите, че това било престъпление срещу партията, че така искаме да разцепим партията. Димитър Дъбов не може да бъде гарант за единството на партията, не може да се изживява като такъв, защото фактите сочат съвсем друго. Именно той и хора като него разцепиха партията. Това с АБВ беше разцепление.

Твръдите, че хора като Дъбов са прогонили тези, които създадоха АБВ?

Ами кой ги изгони, аз ли ги изгоних. Явно тези хора не се гордеят с всичките си дела и по тази причина не искат да се говори по медиите за БСП. Ней в крайна сметка сме организация, която се бори за общественото доверие. Аз не членувам в някаква религиозна секта или Масонска ложа. какво значи да не се говори по медиите.

А милионер ли сте?

Не, със сигурност не съм милионер. Може някой път във фирмата да са се събирали повече пари, но те са си на фирмата, аз получавам заплата. Няма да кажа колко ми е заплатата, разбира се. Бил съм зам.-управител на фирма "Евроконсулт". Аз съм се осигурявал и съм получавал заплата. Не е така взел съм 1 млн. лв., аз не ги взимам, това са договорни взаимоотношения, има и разходи. Плюс това тази фирма е платила над 2 млн. лв. данъци, откакто съществува и това никак не е малко. Фирмата е консултантска. А господин Дъбов какво работи. Той за кого се е погрижил в живота си.

Какво е бъдещето на БСП предвид тези войни, които се водят вътре в партията?

Това, което се случва, е следствие от поредица от загуби. Това не са войни, просто има някои неща, които са поставени на принципна основа - ние да претърпим промяна. В този вид няма да можем да продължим напред. След като 15 пъти губиш избори, не е лошо да се направят промени. Аз мисля, че най-правилният ход на Миков (лидерът на БСП Михаил Миков) ще бъде да се обърне към по-малдите в тази партия и да опита да работи с тях. Резултатът ще бъде друг, аз съм убеден.

В момента лидерският проблем стои в партията. Аз към Миков нямам претенции, аз не искам да съм председател, искам Дъбов да се махне и тези около него. Това са хора, които стоят в Изпълнителното бюро от 1990 г. - Бойко Великов, Катя Николова, Евгени Узунов, Георги Пирински. 

Възможно ли е на предстоящия Конгрес на БСП отново да има смяна на лидера?

Не мисля, че трябва да има смяна на лидера. Не може да сменяме лидера през 2 месеца. Какво може да направи човек за 2 месеца. Аз на негово място бих оставил местните структури да си понесат отговорността, да си подредят листите. Може би не е зависело само и от него. Той трябва да се обърне към по-младото поколение, а тези начело с Дъбов да си тръгнат. Няма нужда от конгрес, за да се случат тези неща, просто може да смени Изпълнителното бюро и на конгреса да се избере нов Национален съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови