Страхил Ангелов: ЕС не е единствената възможност за България

Нели Чолашка 29 септември 2014 в 15:42 3057 12

Страхил Ангелов

Страхил Ангелов беше депутат от БСП в 42-то Народно събрание. В листите на "БСП лява коалиция" за предстоящите парламентарни избори на 5 октомври е номер 14 в 23-ти МИР. Той има шанс да влезе в парламента, ако избирателите в този избирателен район гласуват преференциално за него - 22/14.

Преди дни предупредихте, че има опасност от нова бежанска вълна и това вече е факт.

Когато го казах, не го казах случайно, просто ей така, защото съм решил да кажа нещо. Като цяло тези процеси ще се задълбочават, имайки предвид събитията в Близкия Изток. Трябва да се има предвид също и това, че някои европейски държави започнаха да въоръжават кюрдите в Северен Ирак, нещо което със сигурност няма да се хареса на Турция. 

Приливът на бежанци, т.е. размерът на бежанската вълна, зависи от Турция, защото те минават през тяхната територия. За никого не е тайна, че те контролират пропускането на тези хора на наша територия, до голяма степен. 

Върши ли работа оградата, която построи правителството на "Орешарски" и има ли нужда от ограда по границата с Турция?

Ограда трябва да се направи по протежение на цялата граница с Турция. Сега правим ограда, а едно време там имаше кльон и ние го махнахме, защото не било демократично. Но се оказва, че ни трябва. 

Освен опасността от нахлуването на много бежанци, за които не можем да се грижим, има ли други опасност за нашата сигурност, предвид близостта на конфликта?

Повечето от бежанците са хора, които наистина бягат от тероризма, който се вихри в Сирия. Има и хора, които идват тук с друга цел. Когато ходих в Сирия, казах, че има и български граждани, които воюват на страната на тогавашната "Свободна армия", защото тогава Западът наричаше, това което днес е "Ислямска държава" - "Свободна армия". Сега са терористи, тогава ги наричахме "сирийската свободна армия". Те бяха освободители.

Отново цялата отговорност носят Западът и САЩ, които създадоха това нещо и го финансираха. Когато създаваш такова нещо, би трябвало да мислиш и за последствията. Сега те нанасят въздушни удари, но аз не съм докрай убеден в техните добри намерения. 

Доколко адекватна е в този момент външната политика на България?

Ние имаме ли външна политика. Аз не съм останал с впечатление да имаме външна политика. Държавата България не поддържа взаимоотношения със Сирия, въпреки че формално имаме установени такива и има тук изпълняващ длъжността посланик. Никой не си е направил труда да се срещне с този човек. Защо, това отговаря ли на нашите интереси, ако щете на икономическите ни такива.

А доколко беше адекватна позицията ни по кризата Русия-Украйна?

Не беше адекватна, ние не изразихме позиция, ние повтаряхме като папагали едно и също - за нас е много важна териториалната цялост на Украйна. И то, след като Крим вече беше анексиран след проведения референдум. И продължават да го повтарят това нещо. И на всичкото отгоре сега обявихме война на "Ислямска държава". Президентът Росен Плевнелиев по време на общото събрание на ООН обясни, че ние сме обявили война. Когато обявяваш война, трябва много добре да премислиш имаш ли въобще с какво да я водиш тази война.

Какви са другите предизвикателства пред външната политика на България?

Другото, което е много тревожно според мен, е въобще бъдещето на Европейския съюз. Така желаният Европейски съюз, който незнайно защо ни беше представен като единствената възможност на България за вечни времена. Това въобще не е вярно. Както виждате, там също се надига сепаратизъм. Ето Каталония сега ще има референдум, преди две седмици имаше в Шотландия. В Шотландия не мина, но не мина за малко. Следващият път ще мине.

Смятате ли, че беше грешка присъединяването ни към ЕС?

По този начин, по който беше направено, беше грешка. Подчертавам - по начина, по който го направихме, ангажиментите, които поехме в рамките на преговорния процес. Има ангажименти, които са невъзможни за изпълнение. И затова сега ще търпим санкции в редица сектори. Поети са неизпълними ангажименти и ангажименти, които до голяма степен не отговарят на интересите на България. Някой може ли да сметне колко средства загубихме само за това, че си загробихме 4-те блока на "Козлодуй". Никакви еврофондове не могат да компенсират само това нещо. Трябва много сериозно да се анализират тези неща, преди да се говори каквото и да било.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!