Станишев: Сега е времето всички, които вярват в ЕС, да действат

OFFNews 26 юни 2016 в 11:08 5152 8

Сега е времето всички, които вярват в ЕС, да действат. Това заяви в отворено писмо до левите премиери, лидерите на партиите-членки, евродепутатите и медиите президентът на ПЕС Сергей Станишев.

"23 юни 2016 година ще остане в историята като политическо земетресение в ЕС. За първи път, след десетилетия на разширяване на Съюза, страна-членка направи избор да напусне. Сега е времето всички, които вярват в ЕС, да действат. Ние, европейските социалисти и демократи, вярваме в Съюза. Влагаме своето сърце и душа в европейския проект и сега е времето да се уверим, че той ще издържи на изпитанията. Националисти и популисти от Европа ще се опитат да експлоатират темата „Брекзит”, за да спечелят влияние и да привлекат вниманието на хората", посочи Станишев.

Той обяви и трите възможни сценария в ситуации като тази, като посочи, че социалистите, демократите, трудовите партии и прогресивните сили, са единствената алтернатива. 

Наша отговорност като прогресивно политическо семейство е да поемем лидерството в този исторически момент за Европа и да предложим нов европейски дневен ред. Ние трябва да покажем, че нашите алтернативни политики са по-подходящи от когато и да било и, че ние сме ангажирани да водим Европа към промяна, точно сега, посочи още Станишев. 

Ето и цялото писмо на Сергей Станишев:

Скъпи приятели,

23 юни 2016 година ще остане в историята като политическо земетресение в ЕС. За първи път, след десетилетия на разширяване на Съюза, страна-членка направи избор да напусне.

Изразявайки своето съжаление от избора, аз изцяло уважавам демократичното решение на мнозинството британски граждани да напуснат ЕС. Бих желал да благодаря на нашите другари от Великобритания – Лейбъристката партия – за енергията, която вложиха да убеждават гласоподавателите, че оставането им в ЕС е най-добрата гаранция за защита правата на работниците и за по-справедлив растеж.

Важно е правителството на Великобритания да задейства член 50 и да стартира възможно най-бързо процедурата по напускане на Съюза. В противен случай ще бъде оставена отворена врата за прояви на всякакъв тип национализъм и популизъм в Европа.

Сега е времето всички, които вярват в ЕС, да действат. Ние, европейските социалисти и демократи, вярваме в Съюза. Влагаме своето сърце и душа в европейския проект и сега е времето да се уверим, че той ще издържи на изпитанията. Националисти и популисти от Европа ще се опитат да експлоатират темата „Брекзит”, за да спечелят влияние и да привлекат вниманието на хората.

Съществуват три възможни сценария в турбулентни моменти като този, три възможни изхода от тази ситуация:

1. Оставяйки консервативните сили да поемат лидерството, ще се върнем точно там, където бяхме преди референдума във Великобритания. Консервативните решения могат единствено да укрепят статуквото и да продължат политиката на налагани ограничения, които в най-голяма степен доведоха Съюза до криза.

2. Отдаването на популизъм и национализъм би било най-лесния път. Традиционните европейски политически парти вече усетиха загуби от крайно левите и крайно десните в Европа.

3. Ние, социалистите, демократите, трудовите партии и прогресивните сили, сме единствената алтернатива. Ние сме единствените, които имаме потенциал да водим Европа. Нашата визия за растеж, създаване на работни места, социална справедливост и равенство, може да осигури стабилност, сигурност и прогрес в ЕС.

В такъв момент на политически трусове Партията на европейските социалисти трябва бързо да предложи промяната, от която Европа има нужда. Сега е времето за действие.

Наша отговорност като прогресивно политическо семейство е да поемем лидерството в този исторически момент за Европа и да предложим нов европейски дневен ред. Ние трябва да покажем, че нашите алтернативни политики са по-подходящи от когато и да било и, че ние сме ангажирани да водим Европа към промяна, точно сега.

Вече стартирахме процеса със Срещата на високо равнище на ПЕС в Париж. Имаме наш Европейски план за младежта. Представихме Програмата за прогресивни реформи на ПЕС. Имаме и заключенията на Работната група на високо равнище по Европейския валутен съюз и декларацията на Президиума на ПЕС по същата тема. Сега е време да разясним и покажем нашите усилия на европейските граждани. И се надявам, че всяка партия-членка, всеки активист на ПЕС в Европа ще се включи в този процес.

Подготвихме предложения за социалдемократическа Пътна карта, която е приложена към настоящото писмо. Тя представя дневен ред, основан на устойчив растеж, справедливи работни условия и социална справедливост. План за доближаване до европейските граждани. План, който ще ни позволи да си върнем доверието и да дадем дълготраен шанс за живот на милиони европейци.

ПЕС е готова да отговори на този спешен зов за действие. Разчитам, че всеки един от вас ще се ангажира с процеса на промяна и предоставяне на алтернативи за Европа. Повече от всякога, ние трябва да бъдем единни и да внесем нова динамика на европейския проект, основан на надежда и социален прогрес.

С другарски поздрав,

Сергей Станишев
Президент на ПЕС

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12884

8

Nimart

27.06 2016 в 13:26

Другарски по-здрав от България на Станишко в Швейцария!

12423

5

Бай Муле

26.06 2016 в 14:59

Ето това е пределно ясното доказателство, че ЕС е скапан проект - Станишев го подкрепя.

77927

2

El Commandante

26.06 2016 в 12:06

Хаха, сега властта взема СерГей, който доброволно отстъпва повечето власт в ЕС на Ердоган и в края на краищата прогресивния народ на ЕС се събужда и с огромно мнозинство избира Баце!

Не искам пред моите курорти в Средиземно море да се разхождат самолетоносачи напред и назад....

21668

1

Руслан

26.06 2016 в 11:15

По времет на твоето вярвяне в БСП резултата и падна от 40 на 20%.

Докато Брюксел предлага педераслък все повече страни ще напускат.