Кристалина Георгиева: На британците ще им излезе по-скъпо да са извън ЕС

OFFNews 26 юни 2016 в 10:55 8787 11

Първата ми реакция от резултатите от референдума във Великобритания беше шок – той ще има големи последици за Великобритания, за Европейския съюз, и за целия свят. Сега трябва да осмислим решението и то да се изпълнява разумно.

Това обяви пред bTV зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

По думите ѝ една от причините за резултата от референдума е, че по-възрастните и хората извън големите градове не усещат или не осъзнават предимствата от членството в ЕС. Освен това част от хората са разочаровани и от многото кризи през последните 7-8 години, а има и вина на политиците, които не са успели на достъпен език да обяснят нуждата от съюза пред външните заплахи – конфликти, климатични изменения и др.

Великобритания може да избира между това да използва предимствата на вътрешния пазар в Евросъюза, за което ще трябва да плаща, или да стане трета страна за пазара, което ще отнемем доста години преговори, каза Георгиева, като намекна, че на Великобритания може да ѝ излезе по-скъпо да е извън ЕС, защото в момента Норвегия, която не е член на ЕС, плаща на съюза по 107 евро на глава от населението, а Великобритания плаща членски внос 77 евро на човек.

Българите на Острова няма от какво да се притесняват, защото до излизането на страната от съюза има минимум 2 години, категорична е тя.  

Зам.-председателят на ЕК уточни, че следващите седмици ще стане ясно дали ще има промени в българското председателство на ЕС, което по план трябваше да е в първите шест месеца на 2018 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18551

10

Нострадамус

26.06 2016 в 18:49

Не знам на британците колко ще им излезе по-скъпо да са извън ЕС, но знам, че на вас некадърниците от Брюксел ще ви паднат заплати и бонуси, защото един от най-големите донори излиза от ЕС и затова толкова много ревете!

11993

9

twingo

26.06 2016 в 17:15

El Commandante, La Principessa, Професорчето и компания, все такива с интересни имена, що не вземете да си направите ваш сайт, където да си пишете глупостите, вместо да занимавате хората тука?

11993

8

twingo

26.06 2016 в 17:14

El Commandante, La Principessa, Професорчето и компания, все такива с интересни имена,

21668

7

Руслан

26.06 2016 в 17:09

Стринка Криса за мисли от къде ще запълва британската дупка. Че баят мангизи вече няма да влизат в брюкселската каса.