Социолози: Режимът на Ердоган е заложил на картата „всичко или нищо“

OFFNews Последна промяна на 05 април 2016 в 20:15 4644 7

Рискът от превръщането на вътрешнотурския конфликт в междудържавен не е превъзмогнат, напротив - той се задълбочава. Това се посочва в анализ на Института по социология „Иван Хаджийски“ по повод последните събития около Турция.

Текстът е своеобразно продължение на вчерашната конференция, организирана от Института „Иван Хаджийски“, съвместно с Центъра за анализи и управление на рискове, на тема „Спорни точки за неоосманизма“.

Публикуваме пълния текст на анализа:

Турция: игра ва банк на ръба на оцеляването на режима? Или на страната?

Република Турция се възползва от слабостта на Европейския съюз, но не може да прикрие собствената си слабост. Гражданската война в нея ескалира. Атентатите в Анкара, Истанбул и Диарбекир, появата на многобройни информации и кадри за безмилостни бойни действия и жестокости в югоизточната част от страната, масовата отмяна на туристически резервации и отдавна предвидени бизнес и научни форуми са факт. Публично беше оповестено решение на дилемата „свобода или сигурност“: правата трябва да бъдат оставени на заден план, когато под въпрос е сигурността на хората. Все по-агресивна става турската външна политика. Показателен е дори само детайлът с реакцията на появата на песен срещу Ердоган по немска обществена телевизия, довел до настоявания за сваляне на песента от ефир и извинения. И не на последно място трябва да се отбележи продължаващото обтягане на отношенията с Русия. Навлизането на руски военни части в Армения и отхвърленото предложение на азербайджанския президент Илхам Алиев да посредничи между Москва и Анкара са нов индикатор за увеличаване на напрежението с неясни възможни последици.

Позицията на САЩ по турския възел е много предпазлива, но в никакъв случай добронамерена. Настояването на президента Ердоган за среща с Обама бе неколкократно отхвърляно, докато не се състоя кратка неофициална среща в кулоарите на форума във Вашингтон, от която станаха известни единствено критиките на Обама срещу вътрешната политика на Турция. Символно важен акт в усложнената ситуация е евакуирането на семействата на американските дипломати и военни от Южна Турция. Към тези действия следва да добавим форсираното укрепване и технологично обновяване на американски военни бази в близост до Турция, вкл. „Безмер” в България.

Рискът от превръщането на вътрешнотурския конфликт в междудържавен не е превъзмогнат, напротив, задълбочава се. Един съществен казус се явява членството на Турция в НАТО и чл. 5 от Северноатлантическия договор, който предвижда въоръжена намеса на самия Пакт при нападение над негова държава-членка. Така опасността прескача дори границите на региона. Победата на партията на Ердоган на предсрочните избори през ноември м.г. носеше надежди за стабилизация и умиротворяване като алтернатива на патовото положение в междуизборния период. Тези надежди обаче не се сбъднаха. По всичко личи, режимът на Ердоган е заложил на картата „всичко или нищо“: да се справи и с опозицията, и с недоволното от него гражданско общество, и с кюрдите, да постави на колене Русия, да примири САЩ с апетитите си, да продиктува на ЕС правилата на двустранните отношения, като вземе и пари срещу това, да получи доминация в Сирия и Иракски Кюрдистан, да установи контрол върху всички преминаващи в региона търговски канали и енергийни трасета, а защо не и да наложи в България изцяло подчинена на себе си политическа сила. Няма индикации, че докато Ердоган е на власт, този курс на „атака по всички фронтове“ подлежи на преразглеждане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.04 2016 в 08:16

Има и друга възможност. Решение по сталински: Има човек има проблем, няма човек - няма проблем...

06.04 2016 в 01:23

Всички социолози и стратези. Страшна работа, казвам ти!

06.04 2016 в 00:54

"...Не съм за връщане на казармата, обаче смятам, че военно обучение към училищата например е добра идея..."

НЕ Е добра идея!Въпреки , че съм болен българофил и аз съм против връщането на наборната армия(колкото и да бъзиках "гъбите" преди около месец) , но наистина нещо трябва да се направи! И то съвсем не е във военната сфера.Каквото и да направим , шансове с/у турците....НЯМАМЕ-проста математика(и като демография и като икономика-това не ти е 1912г.).Тия 75млн турци , даже не е нужно да се бият срещу нас!Достатъчно е да се изплюят по един път и ще ни удавят...

05.04 2016 в 22:30

Интересно е намекването в анализа за подсилването на българската база Безмер в близост до Турция, извършено с американско финансиране.
Няма да е лошо нашите фуражки да се позамислят малко ко'прайм в чисто военен план ако режимът в Турция стане откровено агресивен към съседни държави. Едно време имаше дефанзивни планове, но те бяха съобразени с размера на тогавашната армия. А със сегашната? Не съм за връщане на казармата, обаче смятам, че военно обучение към училищата например е добра идея. Пращаш 12-класниците на военна "бригада" за по месец, да се научат барем откъде се сипва барута на шишането.
Аз лично не вярвам че НАТО ще се намеси при такъв казус, те и в Кипър не се намесиха, та в България ли. Остава да разчитаме на дядо Иван, той има интерес България да е в про-руската орбита, обаче така ще се стигне до парадокс: Русия да пази член на НАТО, докато НАТО не си мърда пръста. Не се съмнявам, че ако, не дай Боже, се стигне до такова развитие, БГ ще излезе от НАТО начаса.

05.04 2016 в 22:19

Кратко, точно и ясно. Предполагах, че не са останали хора, които в три абзаца да кажат толкова много. Радвам се, че бъркам.

05.04 2016 в 21:45

Лошо

05.04 2016 в 21:06

Това може да се случи само ако европедалите-либерали и темподобна сган надделеят ,а това може да стане само през трупа на нормалните хора,така че нека се опитат да ни поробят отново ;)!!!