Quantcast

След ветото: Падат текстовете ''анти спекула'', редактират този за медиите

OFFNews Последна промяна на 22 март 2020 в 15:34 10566 6

Текстовете за мерки срещу спекулата в Закона за извънредното положение ще отпаднат, ще бъдат редактирани текстовете в него, които предвиждат глоба от 1000 до 3000 лв. и до 3 г. затвор за "предаване по радио, телефон или по друт начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога или и невярна информация за разпространението на заразна болест”. 

Това стана ясно от думите на министър-председателя Бойко Борисов, който даде извънреден брифинг в 14:30 ч. днес, два часа и половина, след като президентът ген. Румен Радев обяви, че налага частично вето именно заради тези текстове.

Законът предвижда от 1 до 3 г. и глоба от 5000 до 10 000 лв. за спекула с цените на стоките по време на извънредното положение. Той предвижда затвор за невярна информация, без в него да има определение какво конкретно означава това.

Изявлението на президента обаче бе определено от министър-председателя Борисов като "доста неочаквано", защото по думите му двамата са провели две срещи за седмица и Борисов го информирал всекидневно по телефона. Премиерът определи поведението на президента днес дори като "нападение в гърба".

Днес сутринта - разказа Борисов - президентът му се обадил, за да му каже двата мотива, с които ще върне частично закона за ново разглеждане в Народното събрание. Именно затова премиерът не очаквал острите критики, които чул. На свой ред Борисов заяви, че президентът "услужливо забрави да каже, че това (предложението за мерките срещу спекулата - бел. ред.) е по предложение на БСП". Премиерът допълни, че от БСП са заплашили да излязат от пленарната зала, ако не приемат предложението им и затова от ГЕРБ склонили.

"Приехме го, за да има консенсус. Това му казах и на президента. Той каза, че знае."

По другия мотив - за медиите - Борисов заяви:

"За думичката "невярна" (информация) - казах му да я заменят с каквото искат", каза премиерът и обясни какво се е имало предвид - наказание за "тези, които осъздават зловредно паника, например: "Умрели 1000 души а те (държавата, щабът - бел. ред.) ги крият".

"Щабът дава цялата налична информация сутрин и вечер. Искам мнението на всеки специалист да се чуе. Утре правим съвет към правителството за мерките след извънредното положение. Не искам да остане нечуто мнение на специалист - ръководим се единствено и само от мнението на специалисти и експерти и ги прилагаме на секундата" - подчерта премиерът и увери, че мерките у нас са "най-добрите в Европа" и "Италия и Испания дават за пример България".

Той обобщи и мерките така: "Където има ступване на хора, затворихме ги едно по едно, за да се предотвратява пандемията", а причината за тях обясни по следния начин:

"Първата основна задача, за която полагаме огромни усилия, е да не се събират много хора близко на едно място. Първата е да защитим живота и здравето на хората... Натискайки разпространението на вируса, ние печелим време - хората да заболяват, да оздравяват и да остава възможност (да има легла) за лечение в болниците в името на всеки българин.

Второто е нашите пенсионери да имат гарантирани пенсии."

Според премиера държавата се подготвя за 4000 болни по едно и също време от коронавирус в момента, допълни Борисов.

"За разлика от тези популисти, които всеки ден си менят мнението, ние с моите колеги носим цялата отговорност, цялата" - заяви още премиерът и допълни, че това, което днес е казал президентът, няма нищо общо с думите му от миналия четвъртък.

Няма да бъде освободен държавният резерв, нито ще има пределни цени на храните - увери премиерът по повод искания на левицата.

По повод евентуалното въвличане на армията премиерът бе категоричен, че тя ще бъде използава, само "ако полицаите омалеят". Критиката на президента, че решения, свързани с армията се взимат без него, като върховен главнокомандващ, Борисов определи като "егоцентрични".

По повод някои неприети искания на левицата задочно премиерът се обърна към лидера на БСП Корнелия Нинова с думите: "Не ни карайте да похарчим парите - нали се готвите да управлявате?". "Бих му казал на Радев - не пожелавай властта, защото може да стане твоя и тогава какво ще те правим" - псъветва в края на продължилия повече от час брифинг.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22092

6

Стефан

23.03 2020 в 01:42

Борисов, аз съм немощен, нуждаещ се от кило сода, колкото да не получавам киселини от твоята величествено кисела физиономия.

14751

5

Нострадамус

22.03 2020 в 23:25

Тайният план на Борисов стадото да се имунизира само.https: fakti.bg mnenia 457494 tainiat plan na borisov stadoto da se imunizira samo

13355

4

aviatora

22.03 2020 в 19:57

Доказан лъжец и манипулатор!!!

16101

3

order

22.03 2020 в 19:04

Поетът Николай Милчев: Пресконференцията на Борисов - той, той и само той е винаги прав...........
https://mobile.frognews.bg/article/193151/

16101

2

order

22.03 2020 в 18:38

Та по тоя повод ВИЦА за БАРБА Ганьос(БаХу) със страшният номер. ........ ..............
《„Излиза той на манежа, целият в бяло –..... бял фрак, бял цилиндър, бели ръкавици, бели обувки и бели чорапки, – ....оркестърът свири туш, над манежа се издига огромен бял балон, той вади бял пистолет, прожекторите гаснат, той стреля, прожекторите светват –..... целият цирк в л@йн@, само той в бял фрак, бял цилиндър, бели ръкавици, бели обувки и бели чорапки…оркестърът свири туш.....“》

2005

1

AnderXale07

22.03 2020 в 18:30

Цял живот на Борисов някой друг му е виновен, а той е по - свят и от папата... Само че Борисов има стабилно мнозинство и оправданието с БСП, които бяха около година извън парламента, е нелепо.