След Пеевски и БСП предлага 5% ДДС за хляба (обновена)

OFFNews 05 юни 2019 в 11:28 2386 0

БСП започва внасянето на няколко законопроекта, предвиждащи 5% ДДС за определени хранителни стоки, данъчни облекчения за млади семейства с деца, преизчисляване на всички пенсии и увеличение на енергийните помощи. 

Това стана ясно на брифинг на партията в Народното събрание. На него лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви, че след края на тримесечния си бойкот, БСП започва работа в приоритетните си области - а именно бедността, неравенството и демографската криза. 

"Внасяме за пореден път предложение за намаляване на ДДС на мляко, месо, брашно и продукти от брашно на 5%. Данъчни облекчения за млади семейства с деца, които са работили последните години, внасяли са си осигуровките - с предложенията, които правим, в тях ще остане в повече доход от 600 лв. годишно. Отново внасяме преизчисляване на всички пенсии и увеличаване на социалните помощи за енергийно бедните заради очакваното увеличение от 1 юли отново на ток, парно и топла вода", заяви Нинова.

Партията е внасяла тези предложения неведнъж, но сега се случва в кратък срок, след като при изненадващата си поява в парламента миналата седмица депутатът от ДПС Делян Пеевски оповести предложението на ДПС за по-ниско ДДС на хляба и лекарствата и безплатни детски градини. 

Нинова още коментира, че към момента има бюджетен излишък в размер на около 2 млрд. и 600 млн. лв., който е изработен от всички българи граждани и е редно да стигне обратно до тях "най-вече чрез политика по доходите".

Според Нинова тя не може да бъде обвинена в популизъм, тъй като редица лидери от европейското политическо семейство на ГЕРБ - ЕНП, прилагат подобни политики вкъщи. В отговор на снощните думи на премиера Борисов, че "предлагането на безплатни неща ще доведе до катаклизъм", тя го призова да вземе пример от практиките на европейските лидери, ако "не вярва на българските социалисти". 

Нинова даде пример с диференцираното ДДС на храни, книги и медицински услуги в Германия, безплатните детски градини в определени провинции в страната, както и безплатното висше образование в редица скандинавски държави. Тя още обяви, че законопроектите ще са готови до края на седмицата и призова всички партии за разумна дискусия.

"Нека оставим вицовете и лакърдиите на премиера, но нека ние, като разумни хора, да седнем и с истински аргументи да намерим решението на тези проблеми", завърши тя.

Отговор

След поредното такова предложение на БСП депутатът от групата на ГЕРБ Тома Биков коментира, че не е сериозно да се предлагат едни и също законопроекти всеки 4 месеца. Все пак допълни, че ако този път от БСП са прецизирали текстове, управляващата партия ще е склонна да ги разгледа.

"Предложението за намаляването на ДДС-то на хляба сме го отхвърляли. Тогава нямаше гаранция, че цената на хляба ще падне. Напротив, имаше гаранция, че производителите и едрите производители могат да държат същите цени, но да плащат по-малък данък, което е стимул за бизнеса, но не и за хората. Второ - кой хляб? Този, който е от 1 лв., 3 лв. или 5 лв. Ако те са помислили за тези неща, ние сме склонни да разглеждаме всяко предложение", завърши той.

Хасан Адемов от ДПС коментира, че предложението на ДПС за преизчисляване на пенсиите на база актуален осигурителен доход заслужава внимание, тъй като нито един пенсионер не е доволен от това, което получава.

"Друг е въпросът дали възможностите на бюджета на държавното обществено осигуряване в момента позволява това. Такава мярка би могла да се извърши, но са необходими някъде около 6-700 млн. годишно", допълни той. Според него тя може да се приеме само при консенсус в Народното събрание.

Според Адемов предложеното от ДПС и сега БСП намаляване на ДДС трябва да се извърши само при гаранции, че цената на хляба ще падне.

"Ако не се намали крайната цена, това се оказва безсмислено от гледна точка интереса на крайния потребител. Би могло да доведе само и единствено до по-голяма печчалба за търговеца", завърши той.  брифинг на партията в Народното събрание. На него лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви, че след завръщането си в парламента миналата седмица, БСП започва работа в приоритетните си области, неравенството и демографската криза. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови