Слави към студент: Кой е ректорът да ви каже дали да има среща?

Студентският съвет на СУ свиква референдум дали да има среща с Трифонов

OFFNews 14 януари 2016 в 21:19 28617 45

Снимка Александър Михайлов / Булфото

Слави Трифонов

На последното заседание на Студентския съвет на Софийския университет студенти са разказали впечатленията им от срещата си със Слави Трифонов, научи OFFNews.

Идва Слави и ни казва: Вие нали сте го решили, тогава кой е Герджиков (бел.ред - ректорът на СУ Анастас Герджиков) да ви каже не, нали вие сте студентите, разказал пред колегите си един от членовете на Студентския съвет за срещата, която имал с ТВ водещия.

Зададе ми риторичния въпрос дали когато сме окупирали 272 и когато сме правили други такива несъответстващи с решението на ръководството действия, сме били пак на това мнение - че трябва да се съобразим с решението на ръководството на университета, разказал още студента.

Няколко пъти в разговора ни със Слави казах: Дай да говорим за референдума, какво можем да направим там. Единственият фокус беше срещата, аз имах чувството, че него референдума не го интересува чак толкова много, добавя още той пред колегите си от Студентския съвет.

Най-лошото впечатление възможно, което аз получих от въпросната среща беше: Вие сте домакини, оправяйте се. Оправяйте се, платете си зала, наемете си зала - аз ще дойда. Отвратително държание, разказала пред Студентския съвет студентка, която също била на срещата с водещия.

Заседанието на Студентския съвет, на което са споделени тези впечатления, беше проведено в сряда вечерта.

Инициативата за срещата със Слави Трифонов била на студенти от втори курс във Факултета по журналистика. Първоначално беше обявено, че тя ще е в 13 зала на ФЖМК.

След това обаче темата била повдигната пред Студентския съвет на СУ, който на свое заседание решил да поеме организацията за срещата с Трифонов и да осигури по-голямо помещение - зала 272 в Ректората.

Вчерашното решение на ръководството на Алма матер да не допуска Трифонов в университета обаче променило ситуацията и се наложило Студентският съвет да се събере отново. Засега срещата на водещия със студентите е отложена, но не е отменена.

На Общо събрание на Студентския съвет на СУ тази сряда един от студентите обяснил пред колегите си, че се притеснява, че в петък Трифонов ще излезе в шоуто си и ще обвини ръководството на СУ. След това, ако младежите все пак искат среща с водещия, той ще обвини и Съвета, че не признава студените. Така се родила идеята да се организира онлайн референдум сред студентите дали срещата със Слави Трифонов да се състои.

Един от присъстващите заявил, че ако се стигне до вътрешен референдум сред студентите дали да има среща и референдумът покаже, че повечето са против, то е редно всички от Студентския съвет да си подадат оставките. Представителка на ФЖМК в съвета обаче го контрирала с репликата "Аз в момента не мога да разчитам на студентите си, сутринта ме плюеха заради Слави, а следобед, когато доведох Хекимян, ми пляскаха".

Междувременно днес Студентският съвет на СУ излезе с официална позиция след вчерашното си събрание.

От нея става ясно, че е организиран вътрешен референдум дали да има среща със Слави Трифонов: 

"Уважаеми колеги,

във връзка със събитията от последните дни, а именно – поканата на студентите от II курс, специалност Журналистика от ФЖМК към СУ "Св. Климент Охридски", отправена към г-н Станислав Трифонов и членовете на редколегията към "Шоуто на Слави", ние – Студентски съвет към СУ, се чувстваме задължени да споделим с всички вас нашата позиция по въпроса, която ясно и обективно да ви запознае с всички обстоятелства, пред които бяхме поставени.
На проведеното на 12.01.2016 г. Общо събрание на Студентски съвет беше разгледана тази покана с единствената цел това събитие да бъде организирано по начин, по който ще достигне до по-голям кръг от студенти и ще получи по-голям обществен отзвук. Бе взето решението, че СС към СУ ще подкрепи желанието на студентите от II курс, Журналистика да се срещнат със Слави Трифонов и ще направи всичко възможно да организира това събитие като премести локацията му на територията на Ректората с цел удобство и достъпност. Още на следващия ден – 13.01.2016 г. членове на СС се срещнаха с ръководството на СУ, което обаче не подкрепи съвместната ни инициатива и не даде съгласието си такава да бъде организирана на територията на Университета, особено ако оператори на "Шоуто на Слави" заснемат гостуването и го използват в предаването. Опасения бяха свързани с това, че не е уместно на територията на СУ да бъде организирана среща, която може да придобие политическа насоченост – както вероятно всички от вас са чули, името на Слави Трифонов напоследък се свързва със събирането на подписи за организиране на национален референдум.

В такъв случай, извънредно свиканото Общо събрание на СС взе решение, че най-добрият и демократичен начин е да бъде дадена думата на всички вас индивидуално – студентите на СУ "Св. Климент Охридски". Всички вие ще имате достъп до онлайн система за провеждане на референдум – допитване до студентите на Университета, резултатите, от който ще покажат посоката на настроенията относно такава среща между Слави и студентите.

Първият проведен референдум в СУ, а именно този по въпроса с отварянето на входовете към Университета, пожъна голям успех – гласът на студентите беше чут и в крайна сметка волята им беше изпълнена. Това ни кара да се доверим на тази форма за допитване до обществото и отново да потърсим вашето мнение. Онлайн формата за гласуване вече е пусната в действие. С оглед на темповете, с които тези събития се развиват – крайният срок за гласуване е обявен до 16:00ч. на 17.01.2016г. /неделя/. Избирателната активност, която е необходима за легитимността на това допитване, трябва да бъде не по-ниска от 13% от студентите на СУ "Св. Климент Охридски" (същата, каквато беше избирателната активност на изборите за конституиране на СС)

Студентски съвет към СУ "Св. Климент Охридски" ще се съобрази с резултатите, които този Референдум покаже, и ще изпълни волята на студентите. Надяваме се, че с ежедневната си работа успяваме да Ви докажем, че нашата мисия наистина е "За помощ и подкрепа на студентските интереси и идеи!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!