Ще помогнем на Македония и с ток, и с пренос на природен газ

OFFNews 05 септември 2022 в 19:29 3337 2

Димитър Ковачевски и Гълъб Донев

Снимка gov.bg

Димитър Ковачевски и Гълъб Донев

Бързо откликнахме на апела за помощ от страна на Република Северна Македония за решаване на основните предизвикателства, които стоят пред тях в сектора на енергетиката. Това заяви министър-председателят Гълъб Донев след срещата си с македонския премиер Димитър Ковачевски.

Българският министър-председател посочи, че още от сряда започва да действа активно смесена работна група, която в детайли ще разгледа възможностите за сътрудничество в областта на електроенергетиката и преноса на природен газ.

Износът от България на допълнителни мощности на електроенергия за Северна Македония ще бъде сред темите, върху които ще бъдат фокусирани дискусиите в рамките на работната група.

Ще бъдат постигнати договорености за резервиране на определени обеми за складиране на природен газ в газовото хранилище в Чирен, така че Северна Македония да може да се възползва по-пълноценно от участието си в терминала за втечнен газ, който се изгражда в Александруполис, Гърция, отбеляза още премиерът Гълъб Донев.

По думите му това ще даде възможност доставките на втечнен газ да бъдат балансирани и Северна Македония да черпи такива количества, каквито са й необходими на дневна база, без да се създават допълнителни трудности пред страната за това, че не могат да бъдат усвоени целите количества втечнен природен газ.

Премиерът Гълъб Донев каза още, че в рамките на днешните разговори е била потвърдена добрата оценка за създадените предпоставки за положително развитие на диалога между двете страни.

Ще работим последователно за задълбочаване на конструктивното сътрудничество във всички области от взаимен интерес, като ще се стремим да обхванем и всички области, които включва Договорът за добросъседство и сътрудничество, както и всички договорености по протоколите от междуправителствената комисия, добави българският министър-председател.

Радев припомни, че България много пъти е помагала на Македония

На „Дондуков“ 2 македонският премиер Димитър Ковачевски и водената от него правителствена делегация се срещнаха и с президента Румен Радев.

„Надявам се, че срещата Ви с българското правителство днес е важна стъпка за постигане на взаимноизгодно решение по въпроса за доставки на електроенергия при спазване на европейските правила“, заяви президентът Радев.

Държавният глава приветства инициативата на министър-председателя Ковачевски за работното посещение в София и припомни призива си за по-чести срещи и диалог на най-високо политическо ниво за укрепване на доверието, взаимното разбирателство и развитието на добросъседските отношения между България и Северна Македония.

„Въпреки бурните политически страсти, на които станахме свидетели през последните месеци, отношенията между нашите две братски страни лежат върху здрав фундамент, който е отвъд всякаква политическа конюнктура“, каза президентът Радев.

Държавният глава припомни и многократно оказваната от България подкрепа за югозападната ни съседка - от признаването на държавността и независимостта на страната, през настояването за превантивния контингент на ООН при разпада на бивша Югославия, оказването на помощ по време на ембаргото, предоставената военно-техническа помощ по време на гражданския конфликт от 2001 г., както и при катастрофи и природни бедствия.

„В името на хората от двете страни на границата, в името на бъдещите поколения, в името на нашето общо европейско бъдеще, ние сме длъжни да развиваме и укрепваме този фундамент“, заяви държавният глава и акцентира, че политическите договорености, свързани с началото на преговорите за членство на РСМ в ЕС, са част от този процес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!