Шефът на НЗОК: Обществото да се готви, че разходите за здраве ще растат драстично всяка година

OFFNews Последна промяна на 09 октомври 2018 в 19:41 5762 2

Обществото трябва да се готви, че разходите за здраве ще се повишават драстично всяка година. И тази част, която ще се покрива солидарно от нас всички, трябва да расте, ако не искаме да расте другата част, която се покрива индивидуално от всеки, до който дойде този проблем. Това заяви пред bTV управителят на Здравната каса Дечо Дечев.

Той подчерта, че когато някой предлага модел, в който ще се влеят повече средства, не трябва да казваме на прима виста „Не”.

По думите му след 10 дни НЗОК ще предложи мерки, които ако не бъдат одобрени от политиците, през следващите две години ще има удвояване на разходите за здраве.

„Трябва да е известно като факт, че средно всеки трети след 60-годишна възраст ще развие онкологично заболяване. С увеличаване на средната продължителност на живота броят на тези хора ще расте. На входа при нас чакат няколко много скъпи терапии, измислени в света, с ефект под въпрос, чиято стойност е от порядъка на 25 000 лв. на месец, курсът на лечение е 4 години, и ако не се въведат мерки, които да обвържат цената на даден медикамент с неговата ефективност, нещата ще останат потресаващи за нас като хора, които трябва да плащат осигуровки”, обясни Дечев.

Той беше категоричен, че готвените мерки няма да лишат нито един болен от достиженията на фармаиндустрията. 

По думите му най-големият проблем на НЗОК е липсата на ефективен контрол. 

"Подготвяме промени, контролът е обвързан с две много важни действия – информационна система и политическа подкрепа за действията. Организираната група проби през контрола, за да го направи неефективен. Контролните органи, които имат право да проверяват тези действия – контролът на Касата, агенция Медицински одит и контролните органи в министерството", каза Дечо Дечев.

Той допълни, че индустрията трябва да разбере, че това, което предлага, трябва да влезе в определени финансови параметри. Трябва и да се подкрепят тези фармацевтични компании, които не целят да надуват цените на лекарствата и да се калкулират печалби за тази организирана група.  

"Обективният показател за това как се лекуват хората е средната продължителност на живота. От 2000 до 2009 г. в България са се отделяли 80 млн. лв. за онкоболни, средната продължителност на живота се е удължила с две години. 2015 г., когато има бум на средствата за онкология, 500% ръст, средната продължителност на живота се е удължила със 7 месеца", обясни той.

„За 29 000 онкоболни за химиотерапия за 2017 г. чрез НЗОК сме платили близо 400 млн. лв., само за най-модерните таргетни терапии. В същото време в групата на лекарствата за домашно лечение сме дали приблизително 400 млн., но за 1,5 млн. души, т.е. за близо 50 пъти повече пациенти даваме същата сума и там са концентрирани основните заболявания, които определят средната продължителност на живота, и в тази група максималният процент масовите болести се плащат 25%, но за там никога няма да видите пациентска организация да протестира защо лекарството се плаща 25%, но в групите, където се плаща напълно и с пъти в повече от някои държави, протестите са постоянни”, коментира Дечев.

По думите му в организираните групи, които имат интерес попадат така наречени консултанти на Касата, на базата на чието мнение се взема едно или друго решение. Касата има над 50 консултанти, лекари, водещи специалисти в дадени области. Понякога обаче техните препоръки са мотивирани от финансови причини, а не чисто медицински, коментира още шефът на НЗОК.

Той отправи предупреждение към тези групи, че някои действия ще се наблюдават под лупа, а именно дали се манипулират, или не генетични резултати, на базата на които се определя една или друга терапия.

"Ще се наблюдава под лупа има или няма манипулация с теглото на болния, защото на тази база се определят дозите на някои медикаменти и ще предпочитаме консултанти, чиито експертни препоръки не са обвързани след това с определяне на този консултант за клинично проучване, от което ще получи финансиране, което е много щедро за нашите условия”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3010

2

Milky

10.10 2018 в 09:29

Ти да видиш, ама някой гарантира ли ми такъв достъп до здравни грижи, че никой да не ми търси по 30-40-50 лева на децата за частен преглед в държавно здравно заведение?

7925

1

FeldMarschal

09.10 2018 в 20:40

С 2 думи - вдигаме ви данъците за да точим още повече от работещите.