Шефът на НЗОК: Пълната демонополизация на Касата крие рискове

В момента у нас има организирана група, чиято единствена цел е да точи касата, смята Дечев

OFFNews 20 септември 2018 в 21:14 4311 2

Пълната демонополизация на Здравната каса крие редица рискове. Това заяви новият шеф на НЗОК  Дечо Дечев пред bTV. 

Според него и двата обсъждани варианта - с цялостно премахване на монопола на Касата и надграждане на сегашния модел, имат плюсове и минуси. 

По думите му при пълна демонополизация на теория парите може да се управляват по-добре, но те всъщност ще станат по-малко. 

“Съществува реален риск от това хората, които в момента финансират системата, но не ползват нейните услуги, да отидат в други фондове и болните хора да останат на гърба на държавата – тогава ще се окаже, че не само няма да получаваме това, което е в момента, но и ситуацията ще стане много по-лоша за болните, които се нуждаят от скъпоструващо лечение”, коментира Дечев.

Той допълни, че НЗОК няма право на печалба, докато частните фондове имат такова право, което също може да намали парите в системата. 

Според него обаче със сигурност има нужда от промяна на системата, защото има огромно несъответствие между ангажимента за плащане на медицински дейности и заложените за това средства.

По думите му НЗОК в този си вид има много проблеми и моделът на монопол не е най-правилният. 

Дечев подчерта, че е дълбоко неправилно ефективността на дадено лекарство да се определя от неговата цена, затова трябва да се избира най-ефикасното лекарство, а всеки платен отгоре лев трябва да бъде доказван с по-добър ефект. Например при 50% по-висока цена трябва да се очаква и доказана от независими проучвания 50% по-висока ефективност.

По думите му в момента има една “организирана група”, чиято единствена цел е да точи Касата. Групата включва според него "някои фармацевтични компании, платени от тях пациентски организации и група от водещи медици в България".

"Начинът им на работа не е чужд на света, но във всички страни около нас има действия срещу такива групи - и в Румъния, и в Сърбия, и в Гърция“, но в момента у нас държавата отсъства от контрола срещу тези практики, коментира Дечев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

2

случайно прочетох

21.09 2018 в 15:00

НЗОК е с раздут щат, немърливи и нелюбезни служители и не е в услуга на пациентите.
Редно е да се премахне монополът!

5330

1

deyan_h

21.09 2018 в 00:26

Разбира се, че демонопилизацията крие рискове....
Най-вече за шефа на касата )))
 
X

Да помогнем на украинските деца!