Румен Петков: Частната охрана на общините може да направи кметовете вечни

OFFNews Последна промяна на 01 февруари 2018 в 11:30 5085 1

Със създаването на възможност общините да си наемат частна охрана, управляващите, които обещаваха във всяко село полицай, на практика казаха на хората, че не могат да разчитат на държавата и МВР.

Това заяви в ефира на БТВ Румен Петков - член на ИБ на АБВ. По думите му в обществото е натрупано сериозно напрежение, което се засилва и заради нестабилността на системите за сигурност в България. „Има една обстановка на несигурност, серия протести и то в ключови системи за сигурността, като започнем от служителите в МВР и стигнем до служителите, ангажирани със съдебната охрана. Това са все проблеми, които показват липса на държава. И тук още не поставям на дебат проблема, че общините могат да си наемат частни фирми за охрана. Това, както нашият председател на АБВ Константин Проданов посочи, означава, че държавата казва: „Нас не ни търсете, оправяйте се“. 

„Не можеш в продължение на месеци да обясняваш как във всяко село ще поставиш полицай и накрая, разбирайки, че си лъгал съвършено съзнателно обществото, да кажеш: „Не бе, няма да е така, затова сега си наемайте частни служби за охрана“. Не можеш да управляваш държавата по този начин. Приел си бюджет на тази държава и един месец по-късно да кажеш: „Ето ви сто милиона, млъкнете“. На този принцип се дават 100 милиона на полицаите, 20 милиона на БАН, 10 милиона на Софийския университет и това всичко се прави зад гърба на парламента. Това е толкова брутален начин на управление! А колко милиона ще дадат на съдебната охрана? Не се прави така. Ние от АБВ затова се опитваме да обясним на обществото, че този начин на управление – лъжа, а после опит за затъкване на устата с определено количество пари и намиране на палиативно решение на проблемите - е неправилен“, категоричен бе Петков. По думите му възможността частни фирми да охраняват цели общини, на практика поставя огромна въпросителна върху дейността на МВР по места, а създава и друга сериозна опасност срещу демократичните устои на държавата. „В МВР има забрана за политическа ангажираност под каквато и да било форма. Една частна фирма обаче няма такава забрана. Това, например, може да ни гарантира вечни кметове“. 

Встрани от темата Петков коментира и поредните разкрития, предоставени от силовите ведомства, около едно от показните отвличания в България, извършено през отминалата 2017 г. По думите му в подобни случаи трябва да се подхожда много внимателно, защото едно прибързано изнасяне на непълна, недоуточнена информация пред обществото, по който и да е случай, може да навреди сериозно на работата на разследващите органи и да спомогне на престъпниците да се укрият от правосъдието. „По отношение на разкритията около отвличането, моето разбиране е, че когато се тръгва от периферията към центъра, рядко ще се стигне до самия център. Защото този подход го предизвестява, и съответно, този „център“ ще вземе мерки да не бъде тук“. 

„Мисля, че, образно казано, въздухът в свирката трябва да бъде пообран. Това, че сме в председателство не означава, че постоянно трябва да демонстрираме мащабност и постоянно трябва да показваме разкриване на не съвсем доразкрити престъпления и то с цената на груби спекулации. Защото един такъв подход може и да има временен положителен ефект за пред публиката, но трайния ефект остава друг. Онзи ден отново имаше регулярна пресконференция на МВР и аз не мисля, че постоянният им контакт с медиите дава нещо полезно и на обществото, и на държавата. Когато се подава една информация, зад нея трябва да стои твърда, необорима фактология. А когато се коментират такъв тип тежки престъпления, каквито се случиха напоследък, а в последствие се оказва, че някак си институционално се олеква пред публиката, не е добре“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12167

1

sawall

01.02 2018 в 14:43

Румба, ако някой се беше надявал на полицията за нещо преди ти да станеш министър, твоето управление на МВР със сигурност го е разубедило. От тогава МВР се влачи по дъното без изгледи за подобрение. Тъй че аре моля ти се без да даваш акъл сякаш имаш моралното право.