Quantcast

Прокуратурата следи 436 обществено интересни дела

OFFNews Последна промяна на 09 ноември 2014 в 20:26 2214 3

Развитието по 436 разследвания и съдебни дела е включено в специален списък на прокуратурата.

В него са добре известните дела за неразкрити поръчкови убийства от последните 15 години, процесите срещу хора от властта, разследвания за злоупотреби с еврофондове, пране на пари, организирана престъпност. Има и куриозни казуси - като например това за опита за контрабандата на двойка ястребови орли, задържани през март 2010 г. във Видин, съобщава в утрешния си брой в. "Сега".

Всички тези дела са включени с аргумента, че се следят от Европейската комисия и Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) или общественият интерес към тях е особено голям. Очаква се списъкът да бъде връчен на евроекспертите, чието посещение в София предстои в близкия месец. Те ще съберат информация за поредния доклад на Брюксел по механизма за сътрудничество и оценка, който се очаква в началото на 2015 г. Ако се съди по списъка, с който "Сега" разполага, съдебната власт няма как да се похвали с особени успехи.

От данните на прокуратурата става ясно, че срокът на разследването за атентата на летище Сарафово от лятото на 2012 г., което все още се води срещу неизвестен извършител, е удължен до 22 декември. Това обаче не означава, че се очаква делото да приключи тогава, тъй като няма пречка да му бъде дадена нова отсрочка. До края на декември е продължено и делото за злополучната акция на баретите в Лясковец това лято, при която загина един от командосите от отряда за борба с тероризма.

И друга трагедия с жертви - тази за наводнението в хасковското с. Бисер, също още не е намерила съдебната си развръзка. Според данните от прокуратурата образуваното на 6 февруари 2012 г. производство се води срещу неизвестен извършител за това, че е причинил наводнение по непредпазливост със скъсаната язовирна стена на яз. "Иваново". Няма особено развитие и по делото за взривовете край Петолъчката от 2012 г. - то е в съда, но няма присъда.

Трите дела срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов също са в списъка. Там е и разследването срещу бившия земеделски министър на ГЕРБ - Мирослав Найденов. Според списъка по това производство за търговия с влияние, принуда и престъпление по служба още се работи. До средата на януари догодина е удължен и срокът по второто дело срещу бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов за престъпление по служба и безстопанственост. В списъка обаче не се забелязва разследването срещу бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров, което беше образувано през април 2013 г. и оттогава от прокуратурата отказват информация по хода му. Макар и списъкът да е актуален към септември, от него отсъства и сагата "КТБ", по която има 10 обвиняеми.

Присъдата от 3 години и половина на Октай Енимехмедов на две инстанции за закана за убийство на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и хулиганство също е в списъка. Там е и разследването за нанасяне на средна телесна повреда на Енимехмедов при задържането му след нападението над Доган в началото на 2013 г. Това дело обаче все така се води срещу неизвестен извършител.

Най-известното разследване за злоупотреба с евросредства е това за софтуера за военния съд, по което през пролетта тази година обвинения получиха осем души. Сред тях са шефовете на Военноапелативния и Апелативния съд в София Петко Петков и Веселин Пенгезов, както и Мария Дивизиева, която беше началник на кабинета на премиера Пламен Орешарски. И то е удължавано, последно до 4 октомври.

От април 2010 г. се точи разследване за корупция срещу виновни длъжностни лица от Министерството на правосъдието, без да се споменават подробности. Според данните от списъка срокът му е удължен до декември.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.11 2014 в 21:00

А аз си чакам присъди за батко и братко,за Стойков,за Емчето ,дето мед и масло и капеха от устата ,ама дали от напредващата ми възраст ни ги чувам-ни ги виждам.Делата де,Хотелите и имотите им се виждат от космоса с невъоръжено око..Бат Бойко и едни (за)въртолетни филмчета ни показа ,само че забрави да им сложи мото;примерно :"Пукайте се душмани","Като ми пееш ,Пенке ле.. ","А дано,ама надали"..А може пък да не е колегиално..Възпитан човек..А,цаци не успява да ги догони делата ,поради телесни проблеми.Иначе му вЕрвам..

09.11 2014 в 20:38

че той гонеше само EДНА розова


съжалявам за грешката.

09.11 2014 в 20:37

Бе ЦАЦАРАТУРАТА да следи отговорно САМО ЕДНО дело до Нова година - това на изчезналия Бисеров!
След това до 3-ти март да следи ДРУГО дело, после до Великден ТРЕТО ДЕЛО...
Цаца дай по едно ма като свят! Така с това "следене" и инспектор Дюдю е по-ефективен от вас. Да оставим настрана, че той гонеше само УДНА розова пантера, а ти само в прокуратурата имаш 32!