Президентът Радев: Ще бдя страната да не се отклони от пътя

OFFNews Последна промяна на 22 януари 2022 в 11:00 2438 2

Снимка БТА/ Владимир Шоков

Президентът Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова встъпиха в длъжност за втория си мандат. 

Официалната церемония започна в 11:00 часа на площад “Свети Александър Невски” в София.

11:48 ч.: Двамата бяха посрещнати с аплодисменти от събралото се множеството пред президентството. 

11:40 ч.: Румен Радев и Илияна Йотова се отправиха към президентството, където шпалир от гвардейци ще ги посрещне.

11:24 ч.: Държавният глава приема поздравления от официалните лица. 

11:20 ч.: Президентът и вицепрезидентът се качиха на трибуната и приеха тържествения марш.

11:15 ч.: Държавният глава положи венец и отдаде почит на загиналите за свободата на България пред Паметника на Незнайния воин.

11:13 ч: 21 салюта гърмят по време на химна на България.

11: 06 ч.: Президентът произнесе речта си:

Преди пет години за първи път приех строя на гвардията тук, пред катедралния храм и вечния огън. Помня лицата на много от вас, очите на хората, които бяха дошли в мразовития януари, за да подкрепят първите стъпки на надеждата за Нова България. Надеждата ни бе обща и вие я възложихте на нас с г-жа Йотова.

Първият мандат мина в изтощителна борба, но вие подновихте пакта на доверие, от който черпим сили. Благодаря ви за подкрепата.

Пет години посветихме на битката за законност и демокрация. Призовавах и работех за единение, упрекваха ме, че разединявам. Но гласовете ви недвусмислено показаха, че обществото ни иска и трябва да се раздели с част от наследеното минало. Победихме с общи усилия, извадихме обществото от апатията, върнахме на хората честните избори, а на парламента - възможността да реформира отхвърления управленски модел, да укрепи държавността, да пребори корупцията, да съживи демократичните институции.

Народът се произнесе и днес знаем около кои принципи градим единството си: тези за законност, справедливост и просветеност, за истинско европейско развитие на България.

В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя. Ще отстоявам суверенитета, закона, сигурността и справедливостта, защото това е нашата дългосрочна и неотменна мисия. Политическата промяна е само първа стъпка, чакат ни още изпитания и се надявам цялото ни политическо поколение политици да го осъзнава. Хората потвърдиха пътя. От нас се иска да го положим.

И когато мислим, че ни е най-трудно, нека не забравяме, че не са много държавите, съхранили своето име, вяра и език през ветровете на историята. Ако днес България е една от тях, то е защото нашият народ е изпитал и осъзнал необходимостта от единството на меч, дух и слово. Убеден съм, че можем да постигнем целите си само ако обществото ни остане единно във волята си за реална промяна и напредък. Вярвам, че хилядолетната “държава на духа” е жива в България и тя ще вдъхновява и чертае пътя ни напред.

Скъпи съотечественици,

В началото на изтеклия мандат заявих, че за мен не е важно колко време ще бъда президент, а какъв президент ще бъда. Това убеждение ме мотивираше и в най-трудните моменти да не правя компромис с принципите си и да остана на страната на хората. Ще продължа да бъда президент на всички български граждани, независимо от партийна принадлежност, етнос и религия. Да отстоявам правата, интересите и достойнството на своя народ.

Вярвам, че заедно ще продължим да градим свободна, демократична, просперираща и модерна държава.

Да живее България!

11.01 ч.: Президентът прие рапорта на началника на караула, поклони се пред Националното знаме и обходи строя. Той поздрави почетния караул.

Сред присъстващите официални лица са министър-председателят Кирил Петков, председателят на Народното събрание Никола Минчев, министърът на отбраната Стефан Янев, членове на Конституционния съд, началникът на отбраната, министри, представители на етнически общности, политици.

Преди да произнесе речта си, президентът поздрави гвардейците. 

Заради церемонията има ограничение на движението в района, а гражданите, които искат да присъстват, минават през три пункта за проверка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови