Подготвя се 17% средно увеличение на пенсиите

Енергийните помощи ще бъдат повишени с 5,6% заради увеличените цени на тока и парното. Нито един получавал ги досега няма да бъде лишен от подпомагане - гарантира социалният министър Гълъб Донев

Александра Маркарян Последна промяна на 08 юли 2021 в 13:04 11959 0

Снимка БТА/Христо Касабов

Гълъб Донев

Тежестта на година осигурителен стаж да се увеличи от 1,2 на 1,35 на сто във формулата за изчисляване на пенсиите и така те да бъдат повишени за всички пенсионери средно със 17%.

Това предвижда единият от двата варианта за преизчисление на пенсиите, подготвян от екипа на служебния вицепремиер и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев. На семинар за промените в Кодекса за социалното осигуряване, организиран от КНСБ и фондация "Фридрих Еберт", днес той коментира вариантите и даде да се разбере, че предпочита именно описания. Той би обхванал всички пенсионери.

Алтернативният вариант е преизчисляване на база нов осигурителен доход - от 2018 г. или 2019 г., но той изключва над 900 хил. пенсионери, първо, и би струвал повече на държавата - около 3 милиарда лева при под 2 млрд. необходими за първия.

Всичко това може да се случи от 1 септември, но за целта е необходимо новото Народно събрание да вземе такова решение. Служебният кабинет ще му остави разработен законопроект за актуализация на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване и двата варианта за пенсиите с необходимите разчети.

"Това ще се случи чрез разработването на проект, преминал по пътя за съгласуване, обществено обсъждане, Надзорен съвет на НОИ и внесен в Народното събрание. Ще има законопроект за актуализация на бюджета на държавното обществено осигуряване, който ще подготви настоящият кабинет. Ще оставим поне два варианта, за да може НС да реши. (...) Целта е не просто пенсиите да бъдат преизчислени, а да бъдат обхванати всички 2,092 милиона пенсионери при промяната във формулата, която ще се предложи и която ще е съобразена с принципите на социалното осигуряване", разясни министърът.

Министърът подчерта колко е важно да се следват принципите на социалното осигуряване, а не да се вземат решения на база използването на "проста математика и вкарване на някакви числа като размери на пенсиите". Второто "води до демотивация, до нарушаване на принципите на социалното осигуряване, създава напрежение сред пенсионерите", изтъкна той.

"Това, което ще предложим, ще бъде на принципна основа, съобразено с Кодекса за социалното осигуряване.

Вариантът, който аз, чисто експертно, ще подкрепя и ще настоявам за него, е този, който ще обхване абсолютно всички български пенсионери. При този вариант е по-евтино, около 140 милиона на месец за увеличение на коефициента от 1,2 на 1,35 на сто. Това ще обере всички неправди, всички несправедливости, които бяха допуснати от 2015 г.", каза той.

Разработените варианти включват както запазване размера на максималната пенсия, така и увеличаването му със средния процент на увеличение на пенсиите.

Енергийни помощи

Размерът на енергийните помощи също ще бъде повишен. Предвижданият процент е близо 5,6%, каза още министърът и обясни, че така ще се компенсира нарастването в цените на тока и парното.

Той гарантира, че добавките от 50 лв. към пенсиите няма да попречат на получавалите досега помощи да ги получават и занапред - тези пари ще бъдат изключени при определянето на допустимостта за енергийно подпомагане.

"Нито един пенсионер няма да загуби правото си на помощ за отопление заради увеличението на пенсиите от 1 юли. Добавката от 50 лева, която се плаща на всички
български пенсионери, няма да участва в определяне на правото за достъп до енергийно подпомагане. (...) "Нека да бъдат спокойни всички. Тези 50 лева няма да бъдат взети предвид при определяне допустимостта на лицата", подчерта той.

Министър Донев очаква през предстоящия зимен сезон пенсионерите с енергийни помощи да се увеличат, а общият брой на хората и семействата, които ползват този вид подкрепа да е около 230 000.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови