Плевнелиев цитира Де Гол: Националистите са тези, които мразят различните

OFFNews 30 януари 2016 в 12:36 6419 14

Снимка Сергей Антонов

Росен Плевнелиев.

"Един голям европейски президент - французинът Шарл Де Гол, е казал: “Патриотите са тези, които обичат държавата си. Националистите са тези, които мразят различните.“ Липса на толерантност, ксенофобия, антисемитизъм - видяхме достатъчно в историята на Европа. Те създадоха разруха и войни. През XXI век се нуждаем от нови, по-добри идеи."

Това заявява президентът Росен Плевнелиев в интервю за вестник „Corriere della sera“.

Публикуваме пълния текст на интервюто:

Въпрос: Защо твърдите, че искате да сте част от Шенгенското пространство?

Росен Плевнелиев: Защото Шенген не е само една директива или едно правило в повече. Шенген е мечтата на всички европейци да пътуват в цяла Европа без бариери и без паспорт. Когато времената са трудни, а днес са такива, е необходимо да знаеш кой си, да следваш мечтите си, да планираш бъдещето си. Когато времената са трудни, не трябва да се водиш от страховете си, а трябва да знаеш кой си и накъде си тръгнал.

Въпрос: Какво е според Вас Европейският съюз?

Росен Плевнелиев: Европейският съюз не е проект за пари, за фондове и механизми как да бъдат управлявани. ЕС е роден от една уникална и голяма идея на основателите си след разрушенията на най-опустошителния конфликт, познат на света, Втората световна война. Той не е резултат на националното късогледство, напротив, цели създаването и запазването на мира. Съществува един-единствен начин мирът да бъде гарантиран - когато европейските нации достигнат това ниво на сътрудничество и интеграция помежду си, което да направи бъдеща война невъзможна.

Въпрос: Изглежда, че националистичните настроения нарастват. Как си го обяснявате?

Росен Плевнелиев: Това е една заплаха, една опасност за Европа. Един голям европейски президент - французинът Шарл Де Гол, е казал: “Патриотите са тези, които обичат държавата си. Националистите са тези, които мразят различните.“ Липса на толерантност, ксенофобия, антисемитизъм - видяхме достатъчно в историята на Европа. Те създадоха разруха и войни. През XXI век се нуждаем от нови, по-добри идеи.

Въпрос: Вашата държава представлява граница между европейски държави и държави, където мюсюлманите са мнозинство. Граничите с намиращата се във финансова криза Гърция, не сте далече от Украйна, където конфликтът все още не е напълно погасен с преданите на Русия бунтовници. Не сте далеч от Сирия, която е в разгара на гражданска война. Как се гледа днес на света от България?

Росен Плевнелиев: Броят на конфликтите в световен мащаб е рекорден. Близо до нас съществува политическа нестабилност в Република Македония, промяна на геостратегическия баланс в Черно море, напрежението между Русия и Турция, множество войни и конфликти около нас, вълни от имигранти и извънредна нестабилност. България играе своята важна роля на пресечна точка. Ние знаем кои сме и накъде сме тръгнали. Ние сме европейци и желаем обединена и силна Европа.

Въпрос: Тоест?

Росен Плевнелиев: Ние сме втората най-проевропейска страна - преди нас е Румъния с 84 на сто, ние я следваме с 82 на сто според последните социологически проучвания.

Въпрос: Италианците също бяхме в добра позиция, след което разликата нарасна.

Росен Плевнелиев: Даваме си сметка за уроците на историята. Ние сме древна държава, векове наред сме били изложени на атаки от всички посоки. Десетки години сме били под диктатурата на Комунистическата партия. Не бяхме свободни да пътуваме и човешките ни права бяха потъпквани. 25 години по-късно българите са свободни, както никога досега, и оттогава обемът на нашата икономика се утрои.

Все още не сме богати, имаме да извървим нашия път, но икономиката ни за този период е нараснала три пъти. Най-важната дума за мен не е растеж, а прогрес. Имаме множество проблеми, но щом сме стъпили на правилния коловоз, ще прогресираме. Другите също трябва да насочат вниманието си към отбелязването на напредък. Призовавам своите европейски колеги да следват мечтата на бащите-основатели на ЕС, а именно да затвърдят основите на нашата визия за Европа без вътрешни граници.

Въпрос: Проблем, който важи и за Вас, е, че страната Ви е от външните граници на ЕС.

Росен Плевнелиев: През 2015 г. регистрирахме 31 000 бежанци и 95 000 опита за нелегално преминаване на границата. Не виждам противоречие що се отнася до спазването на човешките права и опазването на външните граници. От 31 000 души, които са регистрирани и с които е проведено интервю, около 12 000 бягат от войни и ние ще се погрижим за тях. Икономическите имигранти не могат да се ползват със статут на бежанци.

Въпрос: Как се държите с имигрантите?

Росен Плевнелиев: Настаняват се в създадени за целта центрове и прилагаме споразуменията със съседите, например тези за реадмисия с Турция.

Въпрос: Следователно върнати обратно. В Италия през 2015 г. пристигнаха на нашите брегове 170 000 души по море, като пътуването им е било рисковано. Ситуацията не е същата.

Росен Плевнелиев: България и Италия се намират в сходна ситуация. Двете страни считат, че е необходимо общо европейско решение, защото сама нито една държава не може да се справи.

Въпрос: Необходими ли са Ви европейски пари, за да контролирате границите си?

Росен Плевнелиев: Всяка европейска държава трябва да се грижи за сигурността на собствените си граници. Ние, Италия, България, Гърция, Испания, трябва да осигурим контрол по външните граници на ЕС, използвайки механизмите на европейската солидарност, а не да се изграждат нови стени в самото сърце на съюза.

Въпрос: И Вие построихте бариера.

Росен Плевнелиев: Да, но е временна. Става въпрос за ограда, а не за стена. Нашата граница с Турция е 265 км, а временната ограда е дълга само 31 км.

Въпрос: Мислите ли, че в борбата с тероризма не е достатъчен ангажиментът само на една държава?

Росен Плевнелиев: Разбира се, затова и сме част от международна антитерористка коалиция. Горд съм с един факт.

Въпрос: Какъв?

Росен Плевнелиев: В информационния поток, който обменяме с коалиционните партньори, които са повече от 50, като се започне от САЩ и се стигне до Италия, от Германия до Йордания, нямаме доказателство, някой от т.нар. „foreign terrorist fighters“ (чуждестранни терористични бойци) да е български гражданин.

Въпрос: С какво си обяснявате тази липса?

Росен Плевнелиев: След Франция, България има най-висок процент жители мюсюлмани, около 9 на сто, което отговаря на близо 650 000 спрямо 7 милиона и 300 000 души население. Те живеят мирно, добре интегрирани са в обществото. Всяка година организирам вечеря по повод Ифтар, отивам при еврейската общност за празника Ханука. По добра традиция посещавам често и християни, и католиците, и мюсолманите, и евреите и арменците. Постигнахме кохезия между религиите, от което се гордеем.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

   
  X

  Иво Мирчев: Пеевски усети, че съдебната власт му се изплъзва и свали правителството