Плевнелиев събра Съвета на президентите (снимки)

OFFNews Последна промяна на 25 януари 2016 в 13:43 3763 7

Снимка OFFNews / Сергей Антонов

За четвърта поредна година на „Дондуков” 2 Съветът на президентите ще заседава по инициатива на държавния глава Росен Плевнелиев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Демократично избраните президенти на България Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев обмениха мнения по актуални въпроси на националния и международен политически дневен ред.

Президентите Стоянов, Първанов и Плевнелиев изразиха съжаление, че за първи път тази година президента Жельо Желев не е сред тях. Д-р Желев почина на 30 януари 2015 г. 

Tримата държавни глави направиха равносметка на изминалата година и кризите, пред които страната ни се изправи както във вътрешен, така и в международен план. Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев подчертаха, че проведеният през октомври референдум е успех на българското гражданско общество и се обявиха за разширяване ролята на пряката демокрация у нас.

Президентите изразиха надежда 2016 г. да бъде годината, в която съдебната реформа ще намери своята реализация, а гражданите постепенно ще усещат резултатите от извършените промени. Държавните глави се обединиха около тезата, че реформите трябва да продължат с ускорени темпове. Справедливостта трябва да бъде навсякъде в обществения живот. Това означава най-вече грижа за най-бедните и интеграция на всички групи в обществото. Държавата трябва да положи целенасочени усилия за преодоляване на социалното неравенство и интеграцията на маргинализираните групи в обществото. Институциите трябва да работят в полза на гражданите, за да се възвърне постепенно тяхното доверие.

Президентите остро осъдиха всички форми на тероризъм. Те са категорични, че тероризмът е глобална заплаха, която изисква единен и решителен отговор. Необходимо е да се гарантира сигурността на хората и да се защитят демократичните ценности.

Обща позиция на държавните глави е, че е необходим единен общоевропейски подход при преодоляването на последиците от безпрецедентния миграционен натиск и последвалата бежанска криза в Европа. Президентите считат, че усилията на европейските лидери и на международната общност трябва да бъдат насочени към премахване на първопричините, а не само на последиците от кризите.

Четвърт век след началото на демократичните промени и създаването на президентската институция президентите Стоянов, Първанов и Плевнелиев решиха да инициират създаването на Президентска библиотека. В нея гражданите ще могат да научат много повече за традициите и постиженията на институцията, ще имат възможност за пряк достъп до богата информация за работата на българските президенти по време на техните мандати. Предвижда се Президентската библиотека да се превърне в място за дебати и за гражданско образование.

Началото на Съвета на президентите бе поставено по повод на края на първата година от мандата на Росен Плевнелиев. Идеята за създаването на такъв съвещателен орган беше един от 40-те предизборни ангажимента на настоящия президент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.01 2016 в 17:03

На снимките виждате кадри от игрален филм, основан на популярна анимация от Доньо Донев.

25.01 2016 в 14:32

Празна Мара тъпан била! Те си дрънкат простотии, ние ги храним. Като три клюкарки - шушу-мушу. Нищо положително, нищо градивно не можаха да предизвикат трите глави за 20 години. Само дето Пешо направи параден вход на президенцята, да има къде да бият крак войничетата. Не му даваше мира да е по-малко важен от тошо правешки. За седефчов всичко е казано, но аз съм от малцината, които гледаха как се домъкна в "Стомана" - Перник да открива вагрянка ли, мартенова пещ ли, не се разбра. Само тошо им е пример в живота. А за Пухльо - или добро, или нищо. Значи - нищо!

Вайти, ма защо викаш, че са му купили поста на пухльо? Не беше ли назначен от бойко?

Поздрав!

25.01 2016 в 14:24

интересно, МНОГО ИНТЕРЕСНО,как вице-паразитката у-у-у-псс, вицепрезидентката, не се е сетила да си направи и един СЪВЕТ НА ВИЦЕПРЕЗИДЕНТИТЕ, ХА, ХА, плевню напра'о ше получи шокКК ка'ам ти:))) ХА, ХА, ХА!

25.01 2016 в 14:13

Демократично избран бил плевнята.
Айде стига смешки.
На тоя помияр му купиха поста.

25.01 2016 в 14:04

Комсомолското секретарче поканило на среща отчет кандидаткомуниста и партийния секретар.
На всичкото отгоре последните 2 мастии се явяват "ДОНОСНИЦИ" на ДС действащи под прикритие и с псевдоними.
Очаква се агент Виктор и агент Гоце да дадат положителна оценка за работата на комсомолското секретарче.
В такава рядка гнус не е затъвали никоя от постсоциалистическите държави!

25.01 2016 в 13:56

Едни карикатури са и тримцата...

25.01 2016 в 13:50

Смешна родна картинка.