Плевнелиев сравни анексията на Украйна с трагедията на българите от Берлинския конгрес

OFFNews 25 януари 2016 в 19:17 7927 19

Снимка Сергей Антонов

Росен Плевнелиев.

Берлинският конгрес добър ли беше за българите? Защото всички ние си казваме, че това беше национална трагедия. Ние бяхме разпокъсани и поставени в едно унизително положение. От кого? От великите сили. Това, което се случва днес с Украйна, е абсолютно същото. Днес ние виждаме желанието на една велика сила да разпокъса Украйна, анексира част от нейната територия, заяви президентът Росен Плевнелиев пред bTV.

Защо трябва да мълчим? Даваме ли си сметка, че когато мълчим, ние "каним вълка в кошарата". Ако сме демократи, ние трябва да сме демократи не само на думи и не само в една конкретна ситуация, а за другите да мълчим. Когато вярваш, че политиките на великите сили са грешни, когато си сърбал попарата на тези политики, не мълчиш, каза държавният глава.

Чувствам се и действам като президент на всички българи. Действах като президент на всички българи и това се показа с назначаването на един медиен олигарх за шеф на ДАНС, когато имах смелостта да сваля доверието си от министър-председателя и двамата лидери на политически партии. Действах като политически лидер на всички българи и тогава, когато излязох с ясна позиция по украинската криза. Действах като президент на всички българи и когато стартирах общонационално допитване, каза президентът Плевнелиев.

Да си президент на всички българи не означава, че трябва да действаш така, че да си харесван от всички. За мен означава да имаш принципна позиция и да я отстояваш, уточни той.

Не по-късно от края на юни е добре да се излезе с ясна позиция за кандидатирането за президент. Лично аз ще изляза пред обществото и ще кажа в прав текст защо, каза Плевнелиев.

Според него сега не е времето да заяви дали ще се кандидатира за втори президентски мандат:

„Не, защото политическите партии не биха могли да влязат в предизборна битка, но аз не искам това да се случи. Като държавен глава категорично твърдя, че 2016 г. трябва да бъде годината, в която имаме възможност да свършим много смислена работа”

Според него народът очаква не цяла година да правим избори, а смислени действия:

„Категорично твърдя, че лятото е времето, в което трябва да се каже кой, кога и как ще се кандидатира”, каза още Плевнелиев.

На въпрос би ли се кандидатирал за втори президентски мандат като независим кандидат, ако не бъде подкрепен от ГЕРБ, президентът благодари на ГЕРБ за доброто сътрудничество и подкрепата и допълни, че с действията си е доказал, че е надпартиен президент.

„Получих и много широка подкрепа. Така продължавам и да действам. Чувам всички – от левия, от десния спектър, работя с всички”, посочи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!