Quantcast

Първанов: Насрочване на дата за предсрочни избори ще успокои хората

OFFNews Последна промяна на 17 ноември 2013 в 16:58 6545 21

Георги Първанов и Сергей Станишев Снимка: БГНЕС

 

Определяне на дата за предсрочни избори ще свали напрежението, заяви днес Георги Първанов, президент от 2002 до 2012 година в интервю за Фокус.

„Една от предпоставките за сваляне на напрежението би било определянето на един относително ясен хоризонт в работата на парламент и на изпълнителната власт. Не се ангажирам с дата, защото тя трябва да бъде предмет на преговори между основните политически сили, но все ми се струва, че това ще свали напрежението, а това ще освободи много потенциал, енергия, ресурс и за работата на самото правителство. Администрацията е скована от неяснотата, в която се намира ежедневно. Да, ние можем да не произнасяме дата на изборите, но при тази обстановка, при картината, която виждаме от сутрин до вечер, от чиновника до министъра никой не се чувства уверен и свободен в действията си”, каза Първанов.

Масовката като "илюзия за сила"

На въпрос дали вчерашните политически митинги на БСП и ДПС, и на ГЕРБ са сигнал за старт на предизборна кампания, Първанов отвърна: „Ако целта е това, мисля, че грешат двата щаба, защото в спорта трябва да планираш формата си така, че да си във върховно състояние за самия финал. Твърде рано е, ние ще изчерпим своите възможности, ако започнем с предизборни мероприятия. Това първо. Второ – аз разсъждавам от гледна точка на интересите на управлението. Правителството, парламентът имат нужда от спокойствие. Това премерване на митингите с платени автобуси, с квоти, които се спускат за изпълнение от общинските организации, създава илюзия за сила. Това може по-скоро да изостри напрежението, вместо да го успокои. От това правителството губи”.

Управляващите са се снишили, вместо да вземат решение 

Не виждам стремеж за изход от ситуацията във върховните институции на държавата, които са призвани да намерят решения. Нито президент, нито правителство излъчват сигнали в тази посока, каза още експрезидентът. „Усещането е, че всички са се снишили, както го казваше Тодор Живков, в очакване бурята да отмине и това не се случва. Тези сезонни затихвания на протеста не са гаранция, че той може да отмре, напротив винаги ще се намерят поводи за провокации, за надигане на ново напрежение до момента, до който не се намери едно генерално работещо и успокояващо решение”, каза Георги Първанов.

Запитан къде вижда изхода от политическата криза в момента, той отговори: „Виждам го по начина, по който ние го постигнахме през 1997-ма година – с диалог. Въпреки напрежението, и с обединяване на основните политически формации, на институциите, около един пакет от идеи, маркиращи националното съгласие в тази критична ситуация. Давам си сметка, че сега неща та изглеждат по-различни, диалогът е взривен отдавна, но в същото време си представям до какво може да ни доведе другият възможен сценарии – негативният - с някоя тежка провокация и с проливане на кръв дори, да не дава Господ. Това може вече да направи нещата необратими и това противопоставяне да бъде не просто много остро, но и продължително”, каза Георги Първанов.

„Когато всяка вечер виждаш от екрана или четеш, слушаш за едни безкрайни протести, това нагнетява чувството за несигурност в държавата. Разликата в сравнение с 97-ма година е, че тогава макар и на един по-късен етап, имаше политически сили, които оглавиха протеста, придадоха му някаква целенасоченост и това позволи и диалога, защото по-лесно се води диалог с политически ръководства, отколкото с една нехомогенна маса”, каза още Георги Първанов. 

БСП  не е адекватна на случващото се в обществото

Една от причините да се изчерпи доверието към политиците е в това, че хора, които вече са изгубили доверието, продължават натрапчиво да търсят съхраняването си в управлението на държавата. По отношение на дневния ред на БСП за 2014 г. и кога трябва да се проведе конгресът на партията – преди или след евроизборите, Георги Първанов коментира: „По отношение на партийните форуми, аз признавам, че се изпълвам с все повече скептицизъм. И конгресите, и т. нар. пленуми, уви, отдавна не раждат работеща политика, не раждат силни, завладяващи послания, ако искате – дори не са адекватни на това, което става в обществото. Нека да ви припомня предишния конгрес, февруари, когато ние приехме резолюция с идеята за радикална промяна, която никой не забеляза, и сигурно никой не помни, а радикалната промяна вече се случваше на улицата, докато ние водехме едни безкрайни дискусии. Ако и сега конгресът ще се сведе в това - да се убеждаваме колко сме силни, колко добре стоим, това ще бъде много голяма, не само тактическа грешка. Конгресите имат смисъл, само ако очертаят параметрите на една значима промяна в лявото, идейна промяна, организационна промяна, ако искате - дори се потърсят нови кадрови решения”.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.05 2014 в 21:10

БСП не може да насрочва избори!!!!
БСП има мандат да управлява България и с това да се заеме, като наблегне на изпълнението на предизборните си обещания:
БСП трябва да не обръща внимание на развилнялата се платена медийна истерия:
БСП има мисия една от задачите е да спаси Европа от натиска на САЩ: те натискаи и „Европейската комисия се насилва да спре "Южен поток".но… . През декември 2015 г., по германски тръби на българска територив първият газ по морската част през Черно море ще тръгне към България, ще тръгне към Европейския съюз“, руски газ" - заяви Милер в програмата „Новини в събота със Сергей Брильов“.

ЕК започна и специална процедура срещу страната ни за уточняване на казуса. Тя бе предизвикана
1. Заради натиска на ГЕРБ да твърдят за нередности, каквито няма

2.. Заради промените в Закона за енергетиката, с които на практика проектът "Южен поток" в морската да получи правен статут, според който не стъпва на европейска територия. И то си е така, нали Черно море не е територия на ЕС- по скоро не е и на САЩ- които си вкараха тук морски съдове да плашат…Русия, като санкционират България

Стройтрансгаз Консорциум ДЗЗД ще изгради българския участък на "Южен поток", съобщи във вторник изпълнителният директор на "Южен поток България" Владимир Инков. В консорциума участват руската Стройтрансгаз, определена от Инков като компания с голям опит в изграждането на газопроводи и съоръжения, и българската Газпроект Юг АД. В състава на българския партньор влизат „Промишлено строителство - холдинг“ ЕАД, „Техноекспортстрой“ ЕАД, „Главболгарстрой“ АД, „Понсстройинженеринг“ ЕАД и „ПСТ Холдинг“ АД.

Повечето строително-монтажни работи по газопровода ще бъдат изпълнени от българския консорциум, каза по-късно президентът на „Главболгарстрой“ Симеон Пешов.

Очаква се на 13 юни в България да пристигнат експерти от ЕК и с тях ще бъдат обсъдени въпросите около "Южен поток". Да кажат в какво се състоят протичоречията- че не ни управлява ГЕРБ ли?!
ЕНП чака подкрепа от ПЕС, а не от ГЕРБ !!!!!
както казват зевзеците : "Плаши Пеьо враните!"
БСП има в Европарламента 198 депутата- цялата ПЕС и това работи също за доброто на България. ПЕС губи 11 депутата , a ЕНП 68! Те са най голямия губещ в тези избори.А така Европарламента става по демолратичен- по вече партии, по вече идеи за доброто на света...
Желая здраве и РАЗУМ на Първанов

18.11 2013 в 10:20

До: Содом

Агент на ДС - спасител? А и изобщо защо спасител като концепция? А кой от самозваните спасители ни спаси?

Имаме дълъг списък. Имаме Костов, който се изгаври с надеждите ни за правова държава и управление в полза на България. Имаме дебилен цар-спасител, който продаде дори медалите на дядо си. Имаме комсомолче-спасител, имаме мутра-спасител...Кой ни спаси? Няма спасители. Не съществуват. Те са илюзия.

Има порочен избирателен кодекс. Той е материален, а не илюзия. Има шанс за различен избирателен кодекс, но Мая Манолова продължава да ни будалка.

18.11 2013 в 09:32

Браво на агент Гоце! Много смислено изказване. Едва ли е безкористно и едва ли е от загриженост за България, но е на място. Полезно е, независимо, че мотивацията му е съмнителна. Дано кланът на Гоце да повлияе на другите кланове.

18.11 2013 в 03:16

A nay-mnogo shte uspokoi obstanovkata ako se izmetete vsichki komunisti

18.11 2013 в 01:20

Най-накрая чух нещо умно, казано от Първанов.

17.11 2013 в 23:06

Нищо ново - под думите на Първанов прозира опозиционирането срещу безумната политика на Станишев, която вече започна да напомня на тази на Жан Виденов. Нито един от горепосочените другари не струва и пробита стотинка, обаче им пожелавам да се изпоизядат, да си разбият партията и да замръкнат на бунището на историята

17.11 2013 в 21:45

БСП ИДПС ТРЯБВ АДА СИ СМЕНЯТ ЛИДЕРИТЕ НА ПЪРВО МЯСТО
2.ЗА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ В ЛИСТИТЕ СИ СЛОЖЕТЕ СЪВЪРШЕНО НОВИ ЛИЦА ,САМО ТОВА Е СПАСЕНИЕТО ЗА ДОВЕРИЕ В ТЕЗИ ДВЕ ПАРТИИ 3
3.КОГАТО ВЛЕЗЕТЕ В ПАРЛАМЕНТА НЕКА ВСЯКА ПАРТИЯ ПОКАЖЕ ЧЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОБЕДИНИТЕЛ
4.НЕ ПРЕНЕБРЕГВАЙТЕ ГОЛЕМИТЕ ПАРТИИ ,ТОВА КОЕТО СТАНА В 42 ПАРЛАМЕНТ ,ДЕМОНСТРАЦИЯ НА МОГЪЩЕСТВО
ВСИЧКИ СТЕ ТАМ ИЗБРАНИ ОТ НАС ,НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ОПРЕДЕЛЯ СВОИ ПРАВИЛА ИНАЧЕ ИМА НАКАЗАНИЕ
ТАКОВА НАКАЗАНИЕ ЩЕ ПОЛУЧАТ ПЪРВО АТАКА ,ТЯ НАПРАВО СЕ ЗАТРИ ,А БСП И ДПС ЩЕ ОСТАНАТ НАПОЛОВИНА ,ЩОТО ГЕРБ ВИ СЕ ВИДЯ НЕДОСТОЕН ,АМА СЕГА С Е ЗАДАВАТ ОЩЕ НОВИ ФОРМАЦИИ ,ТОВА ОТНЕМА И ОТ ВАШИТЕ ПРОЦЕНТИ

17.11 2013 в 20:01

Във всички случаи най-добре е да бъде ПЪРВАНОВ.

17.11 2013 в 19:55

Най-лесно е да вземаш решения и да даваш акъл когато си никой.Точно това прави Гоце е момента.Ако беше министър или депутат друга песен щеше да пее,но понеже го наритаха в партията,сега се прави на загрижен демократ.

17.11 2013 в 19:34

Гоце ошамари малко Серго с популистка риторика - вътрешнопартийна борба. никакво доверие на бсп. ОСТАВКА