Първанов иска да е президент в президентска република

Балотажът на изборите ни е в кърпа вързан, смята лидерът на АБВ

OFFNews 16 май 2016 в 08:04 7757 15

Първанов иска да е президент в президентска република

Аз лично бих предпочел, да се боря за президент в рамките на една президентска република. Това вече е по-сериозно. Така Георги Първанов отговори относно амбициите му за политическа кариера. В интервю за Нова тв той каза, че има "други амбиции" които са свързани с личния му живот. 

По думите му има няколко имена, които се обсъждат в АБВ за бъдеща кандидат-президентска двойка. Първанов каза, че окончателните кандидатури ще бъдат оповестени преди кандидатите на ГЕРБ. 

Въпреки че изключва себе си от сметките, Първанов направи аналогия със ситуацията, при която през 2001 г. беше издигната кандидатурата му. Тогава е имало широка коалиция, която го е подкрепила. Подобно било положението и на конгреса на АБВ в неделя. Той не изключи възможността името му да бъде сред кандидатите на партията. "Имам лични амбиции, но политическото решение предстои", каза Първанов и посочи, че спряганите в медиите имена на Ивайло Калфин и ген. Никола Колев за кандидат-президентска двойка биха били силен тандем. Той обаче отказа да коментира достоверността на тиражираната информация, след като стана ясно, че Колев, който дълги години беше началник на кабинета на президента Първанов, ще бъде отзован като посланик в Нидерландия.

"Но тези двамата, дори да ги вземем, виждате, че е много силен", каза Първанов и поясни, че очаква левите кандидати да стигнат до балотаж. „Ако не е в кърпа вързан, балотажът за левия кандидат за президент на предстоящите избори е много вероятен”, прогнозира Първанов. 

Лидерът на АБВ смята, че ДПС ще „играят активно на тези избори“. „Не изключвам да бъдат и със собствени кандидати“, каза той

Като допълни, че не се е чувал с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, но фактът, че Йордан Цонев е присъствал на конгреса на АБВ показвал, че „има диалог“.

Първанов каза, че партията му не оттегля доверието към кабинета заради предстоящите президентски избори и необходимостта от опозиционно поведение. „Ние чакахме, чакахме, чашата на търпението преля. Ние нямаме механизми да оздравим кабинета. Какво по-естествено от това да си отидем и да ги оставим да се оправят“, коментира той и посочи слабости във външната и вътрешната политика, отбраната и икономиката. Той решил партньорското споразумение с правителството да бъде прекратено заради липсата на диалог. „Много са фактите, които показват, че диалогът не върви. Не върви работата в половината от министерствата. Този кабинет вече не е полезен за България“, каза Първанов и посочи Даниел Митов като един от „неадекватните министри“ в кабинета.

Той определи твърденията му, че активността на АБВ е свързана с руски интереси, като нелепи и припомни, че дълги години Митов е бил „на щат към една чужда държава“. „Нелепи опорни точни са, че оттеглянето е заради руски интереси. Кой го казва? Казва го министърът на външните работи, който беше на щат към една чужда държава. Не е той човекът, който ще ги коментира тези работи. Това са едни измислени разделителни линии“, обясни Първанов.

По думите му добивът на природен газ в Черно море не изключва възможността за съживяването на проекта „Южен поток“, от който страната ни ще прибира около 500 млн. от транзитни такси. Той заяви, че в момента се водят преговори за АЕЦ Белене отново с американската „Уестингхаус“ „през Китай и Япония“, но за тях никой не знае.

Според Първанов сътрудничество с Русия на тема ядрена енергетика, е възможното най-доброто. „Аз съм този, който извърши диверсификацията, за която сега говори Митов“, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

17

случайно прочетох

16.05 2016 в 14:11

А не иска ли да стане цар?
Президент вече беше, ходеше на лов, на разходки...и нищо не свърши.

То бива безделие, бива, ама неговото край няма...
Да си ходи на село!На нас не ни трябва!

13685

16

mclaranist

16.05 2016 в 13:33

Между другото не че нещо, но въпроса за формата на управление на страната мисля че е все по-актуален. Не знам за вас, но аз като историк и до сега се чудя и мая, как успяхме през 1991г. да ИЗБЕРЕМ Парламентарна република!!! При положение, че нашата най-нова история НИКОГА не е познавала Парламентаризма и пряката демокрация. Нужно ли е да напомням, че от 1878 до 1991г. България в 90% от случаите е била- монархия, авторитарна или ТОТАЛИТАРНА страна. И изведнъж, хоп за няколко месеца- Парламентарна република. И резултатите 25г. ги виждаме какви са. Толкова ли не ви е ясно, че това се направи нарочно- Парламента да стане ,,боксовата круша на народа". А дефакто всичко се решава, тайно, никой не носи отговорност, всеки прехвърля вината на другиго и т.н. За мен по-правилната система на управление наистина е или Президентска или Полу-президентска република. За да има ЯСНА отговорност кой определя и носи политическата отговорност. А не сега зад 240 депутати, тайни стаички и коалициики.

13340

15

Blagodatka Dushanova

16.05 2016 в 13:10

Агент гоце иска президентска република,та съвсем да ни пришие към путин.Иска отново "БелЯне" и отново "Южен поток"...Пак ни е замислил някой "голям шлем".Даниел Митов бил служител на чужда държава ,а агент гоце цял живот служи на Русия и путин...Русия не е ли чужда държава...Но хубавото е,че българският парламент трудно взима решения за промяна на конституцията в посока на "Президентска република"...И накрая направо "изби рибата" с това -"Аз съм този ,който извърши диверсификацията ,за която сега говори Митов."...И какво точно е извършил,агент гоце?Каква точно диверсификация?Къде?Кога?...Пак ще ви кажа-ще станем нормална държава,когато изчистим България от ДС-ченгетата!

12094

14

дони

16.05 2016 в 12:19

Гоце пак се е размечтал. Но народът е казал :"Един път предател - винаги предател". Това е истината и от нея не може да се избяга!

12026

12

tedif

16.05 2016 в 11:50

Ех,мечти,мечти!!!

10564

8

ultra-73

16.05 2016 в 10:55

Не дай Боже, Сьирьищника пак да президентства като кремълският му идол, за трети път, те тогава задунайская наистина ще ни е " в кърпа вързана"! Долен безродник, това си ти Гоцко!