Орешарски: Отивам си, защото БСП и ДПС нещо не се разбраха

Премиерът и вицепремиерите дадоха прощален брифинг

Нели Чолашка 30 юли 2014 в 16:47 5670 6

Пламен Орешарски

"Остваката ми беше напълно контролирана, решението беше взето на консултациите при президента".

Така премиерът в оставка Пламен Орешарски отговори на въпроса колко пъти за тази година и два месеца му се е искало да хвърли оставката. По думите му нито веднъж не е изпитвал спонтанно желание да се оттегли.

На въпрос защо обществото го е отхвърлило той отговори: "Двете парламентарни групи (БСП и ДПС, които съставиха правителството с помощта на златния пръст на Волен Сидеров - бел. ред.) нещо не се разбраха".

Днес беше последното заседание на кабинета "Орешарски", който вече е в оставка. Премиерът, вицепремиерите му - Даниела Бобева, Зинаида Златанова и Цветлин Йовчев, както и финансовият министър Петър Чобанов, дадоха заключителен брифинг. Те отчетоха свършеното от кабинета за 1 година и два месеца.

Орешарски се похвали с по-добър бизнес климат и повече инвестиции

Орешарски отчете, че за година и половина управление е успял да подобри бизнес климата, което е довело до ръст на инвестициите. 

"Успяхме да установим нов тип взаимоотношения между държавата и бизнеса, не се изкушихме в нито един момент да подобряваме фискалното изпълнение за смета на неразплащане с бизнеса", обяви Орешарски.

Кабинетът му е направил крачка напред в социалната закрила, но не такава, каквато са искали всички българи.

По думите на премиера изпълнението на бюджета към средата на годината не се различава от изпълнението на бюджетите за последните 4 години и то при амбициозна приходна част.

Той повтори, че може да мине и без актуализация на държавния бюджет, но такава е била предложена, за да работи по-спокойно служебното правителство.  Ако няма актуализация, служебният кабинет ще трябва да внимава с разходите.

Орешарски призна като слабост на едногодишното управление само, че правителството не успяло да довърши някои реформи.

Златанова отчете добро усвояване на еврофондовете

"За 1 година и два месеца България усвои 19% от всички европейски средства. За сравнение за 6 години преди това са усвоени 36%. Общо изплатените средства от европейските фондове, за периода на нашето управление, възлизат на 4.2 млрд. лв.", похвали се вицепремиерът Зинаида Златанова, която отговаря за еврофондовете.

По думите й другата седмица споразумението за партньорство с Европейската комисия, от което ще зависят програмите и средствата за следващия програмен период, ще бъде подписано следващата седмица.

На кабинета "Орешарски" му се наложило за малко повече от година да приеме 13 стратегии, защото в този програмен период пари от ЕС ще се отпускат само срещу гаранция за реформи.

Изпълнението на всички оперативни програми ще започне тази година, убедена е Златанова.

За мен беше изключителна чест и удоволствие да работя в правителството на Пламен Орешарски, заяви Златанова.

Бобева се похвали с положителния доклад на Европейската централна банка (ЕЦБ)

Ние екато професионалисти разчитаме числата да говорят повече, отколкото медийните внушения, каза вицепремиерът по икономически въпроси Даниела Бобева

Критерий за това дали сме си свършили работата се съдържа в докладите на Европейската централна банка (ЕЦБ) и на Европейската комисия, където България изпълнява всички числени показатели за приемането на еврото, уточни тя.

Кабинетът бил спъван в желанието си за реформи от липсата на консенсус. За пример Бобева даде концесионирането на подземните богатства.

Бобева отново отчете намаляването на административната тежест за бизнеса и промените в Закона за обществените поръчки (ЗОП). Новият ЗОП бил най-силният антикорупционен закон и един от най-радикалните инструменти за борба с корупцията.

Йовчев намалил подслушванията и битовата престъпност

Вътрешният министър Цветлин Йовчев се похвали с няколко спорни мерки - преминаването на ГДБОП към ДАНС и обособяването на ДАТО, и приемането на Закона за МВР.

По думите му тези реформи дават гаранции, че няма да се упражнява натиск върху силовите структури и няма да има контрол върху подслушването и разследванията.

Йовчев отчете намален брой подслушвания със СРС за изминалата година - наполовина, повече заловена дрога и по-ефективна борба с престъпността:

* намаление на общата престъпност с 9.1%

* 8.3% са по-малко престъпленията срещу личността

* грабежите са намалели с 15.3%

* кражбите са намалеле с 11.7%, а само на домовите кражби - с 8.6% 

Това бил резултат от проведените реформи.

Йовчев сепохвали още, че е спрял търговската дейност в МВР и отчете с добро справяне с кризата с бежанския поток и с протестите.

Чобанов: Оставяме по-голям резерв

Финансовият министър Петър Чобанов също отчете, че оставя системата, която управлява, в много добро състояние.

Той напомни, че при предвиден дефицит от 2% в края на миналата година той е бил 1.8% и, ако не се е разплатил с бизнеса и по европейските проекти, дефицитът щял да бъде даже по-нисък - около 1.5%.

Правителството не използвало в нито един момент възстановяването на ДДС, за "напарфюмира" фискалните резултати и го възстановявали редовно.

Като цяло разходите на националния бюджет нараснали само с 3% и то само заради изплащането на добавки за пенсионерите и актуализацията на пенсиите от юни тази година.

Чобанов напомни още, че е заварил резерв от 3.9 млрд. лв., а оставя резерв от 8.7 млрд. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови