Народното събрание ще прегласува мораториума утре

Комисията за енергийната криза предлага мораториумът да важи от утре до 31 март

Йорданка Веселинова 15 декември 2021 в 16:13 4077 2

Непосредствено след решението на депутатите за налагане на мораториум на цените на тока, парното и водата се проведе и първото извънредно заседание на временната парламентарна комисия за въпросите с енергийната криза и предложение за справяне с нея.

Извънредното заседание на създадената днес комисия беше свикано за изменение и допълнение на решението на народните представители за замразяването на цените.

Обърка ли се парламентът с мораториума?

По време на заседанието на комисията бе прието предложението на БСП за изменение на срока на действие на мораториума, той ще важи от 16 декември тази година до 31 март 2022 г.

"Против" бяха депутатите от ГЕРБ-СДС, а двамата членове на комисията от "Възраждане" гласуваха с "въздържал се". Очаква се утре това предложение да се гласува в пленарна зала.

Румен Гечев от БСП предложи цените да бъдат замразени към нивата им от 16 декември 2021 г. То не беше гласувано.

От "Демократична България" също настояха мораториумът да бъде временен, както и цените да се замразят към утрешна дата, защото ако това се направи към 1 януари 2021 г., каквото е приетото днес предложение на ГЕРБ, би дало лош сигнал към бизнеса. Това беше тезата на Владислав Панев и Ивайло Мирчев от ДБ.

Нещо като "исках, ама нямах желание"

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС и вносител на предложението за налагане на мораториум Десислава Атанасова, заяви, че проблемът на управляващата коалиция е, че са приели предложение на опозоцията.

"Това е нещо като исках, ама нямах желание", заяви тя.

Атанасова, която не е член на комисията, бе на заседанието заедно със зам.-председателя на НС Росица Кирова и Радомир Чолаков. Те заместиха отсъстващите членове на комисията от ГЕРБ-СДС - Теменужка Петкова и Николай Дренчев.

Атанасова предложи заседанието да бъде отложено, заради ненавременното уведомление за заседанието. След като това не се случи тя влезе в нападателен режим и всячески се опитваше да блокира изменението на мораториума.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС заяви, че заседанието се провежда в разрез с правилника, а Рамадан Аталай от ДПС я контрира, че и гласуването на мораториума в пленарна зала е било в разрез с правилата.

"Не може парламентът да прави грешка върху грешка."

Аталай предложи вместо да се налага мораториум, да бъде намален ДДС (това предложение не беше гласувано). 

Към края на заседанието отсъстващите членове на ГЕРБ-СДС се появиха, а Теменужка Петкова се оплака, че не е уведомена за извънредното заседание на комисията.

ГЕРБ прехвърля отговорността за мораториума на ПП, БСП, ИТН и ДБ

След края на заседанието вносителят на предложението прехвърли отговорността за него на управляващата коалиция.

Христо Гаджев от ГЕРБ заяви пред OFFNews, че решението е взето в пленарна зала и отговорността е на всички.

"Решенията в НС се взимат от управляващото мнозинство и то носи отговорност за тях!", написа във фейсбук Десислава Атанасова.

Тя допълва, че "в Народното събрание управляващото мнозинство категорично подкрепи предложение на опозицията с конституционно мнозинство за мораториум върху цените на електрическата енергия, топлинната енергия и водата". Атанасова припомня, че предложението ѝ беше подкрепено от "партиите, които управляват България - ПП, ИТН, БСП, ДБ."

Тя се усъмни още, че решението на комисията се  дължи на "нареждане" от Лена Бориславова, която по-рано днес от МС заяви, че мораториумът е "смислово противоречие" и посочи, че новосъздадената днес парламентарна комисия по енергийната криза ще реши дали не се налага това решение да бъде прегласувано.

"Май получиха нареждане от Лена Бориславова да отменят собственото си решение. Това не беше ли несъвместимо с парламентарната демокрация? Скандално заседание на временна комисия, която НЕ може да променя гласувани вече решения на НС!"

В края на изявлението си тя определи най-голямата парламентарна партия като "ПП - пропадането продължава".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

16.12 2021 в 02:06

А, младите и образованите не са чели древногръцката литература на български в четвърти клас? Там имаше нещо за даровете на данайците.
Самодейци, и дебили. "Млад" и "умен" са силно различни категории. Очевидно терминът "мъдрост" там не съществува.

Ненавиждам герберастията, също като някогашните партийни секретари. Правеха големи поразии, от професионалната ми камбанария. А тоя вечно ухилен офисен планктон, с офисните си навици, понеже друг опит няма, ще направи същите глупости.
Не ме интересува че ще умрът. Лошото е, че ще умрем ние.
 
X

Подкастът на OFFNews