Обърка ли се парламентът с мораториума

Депутатите не знаят към коя дата замразяват цените на енергията, решението вероятно ще бъде прегласувано

Екип на OFFNews 15 декември 2021 в 14:36 4725 0

Приетият по-рано днес мораториум върху цените на тока, парното и водата изглежда хвана неподготвени властта и самите депутати. Тя предизвика куп въпроси, на които към този час няма отговор - като например какви са цените, които мораториумът фиксира. Възникна и въпросът грешка ли е датата, към която цените ще бъдат обвързани - 1 януари 2021 г.

Предложението бе подкрепено от депутати от всички парламентарни групи, без ДПС, които не гласуваха.

Решението да се наложи мораториум върху цените на ток, вода и парно бе гласувано в пленарната зала по предложение на народния представител от ГЕРБ Десислава Атанасова по време на дебат, в който трябваше да се реши дали да бъде създадена временна експертна комисия за енергийната криза. Предложението на Атанасова получи 186 гласа "за", което означава, че немалка част от управляващата коалиция го е подкрепила. В същото време, в залата липсваше дебат по същество - не бяха прочетени конкретните цени, към които да бъдат обвързани сегашните. Предложението на Атанасова е за изходна точка да бъдат взети цените отпреди година (1.01.21 г.).

Малко след гласуването ДБ първи изразиха съмнение, че в залата може и да е била допусната грешка. Според депутата Ивайло Мирчев датата тепърва ще се уточни, "тъй като е възможно да е възникнала грешка у колегите от ГЕРБ". На въпрос коя е правилната дата (съмненията са дали се има предвид 1 януари 2022 г. - б.р.), той отговори: "Това ще го уточнят тези, които са го предложили."

Междувременно ГЕРБ не дават знак, че сбъркали датата. Техният пиар в кулоарите на парламента посочи пред журналисти коя цена визират - от 87 лева за киловатчас за тока.

Първото официално изказване на началника на кабинета на премиера - Лена Бориславова - обаче затвърди впечатлението, че мораториумът няма да се случи във вида, в който бе гласуван в пленарна зала. Бориславова нарече мораториума "смислово противоречие" и посочи, че новосъздадената днес парламентарна комисия по енергийната криза ще реши дали не се налага това решение да бъде прегласувано. Според Бориславова текстът за мораториумът не е бил внесен предварително и не е обсъден на експертно ниво. "Ние от новата коалиция заставаме на позицията, че не трябва по този начин некомпетентно, макар и от опитна опозиция, да бъдат налагани мерки, които да доведат по по-голям хаос в обществото", каза тя. И добави, че се надява ГЕРБ да са направили предварителна финансова оценка на това, което предлагат. По думите ѝ новата временна експертна комисия ще обсъди два варианта за справяне с енергийната криза – за 3 месеца да бъдат ограничени правомощията на КЕВР (комисията, която утвърждава цените на енергийния пазар – б.р.) или законодателни изменения в Закона за енергетиката.

Бориславова подчерта, че отговорност на парламентарните групи от коалицията за гласуване на спорния мораториум няма да бъде търсена, тъй като народните представители са свободни да гласуват какво решат.

След новината за мораториума КЕВР отмени планираното си за днес заседание. На него трябваше да бъдат обсъдени новите цени на тока и парното от 1 януари 2022 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови