НС наложи мораториум върху цената на тока и водата

Решението беше предшествано от тричасов дебат за това дали има или няма енергийна криза

Йорданка Веселинова 15 декември 2021 в 12:23 11144 3

Снимка parliament.bg

Депутатите наложиха мораториум върху цената на тока, парното и водата към нивата от 1 януари 2021 г. Предложението на ГЕРБ-СДС беше прието със 186 гласа "за", 2 "против" и 2 "въздържал се".

С "против" гласуваха двама депутати от "Продължаваме промяната", а с "въздържал се" - по един от ПП и ДБ. 

Предложението бе подкрепено от депутати от всички парламентарни групи, без ДПС, които не гласуваха.

Освен това те създадоха временна комисия за справяне с енергийната криза. Причината е исканото увеличение на цената на тока и парното от КЕВР, което според вносителите би повлияло пряко върху финансовото и социално-икономическото състояние на гражданите и бизнеса. Предложението беше прието със 163 гласа "за", срещу 49 гласа "против". 7 депутати гласуваха с  "въздържал се".

В понеделник, когато Кирил Петков и новият кабинет встъпваха в длъжност, енергийният регулатор поиска увеличение на цените на електроенергията и парното.

Играе ли КЕВР мръсни номера на новото правителство

Първият спор в пленарната зала тази седмица възникна заради предложението за създаване на временна комисия за цената на тока, необсъдените проекти за решения за зеления сертификат, както и за скромния график на депутатите за следващите три дни. 

Предложението за създаването на комисия беше внесено от председателя на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров и група народни представители. Според дневния ред то трябваше да се гледа в четвъртък, но по искане на Георги Свиленски от БСП графикът беше променен.

Даниел Митов от ГЕРБ пък разкритикува председателя на НС Никола Минчев заради скромния график за следващите три парламентарни дни. Теменужка Петкова (ГЕРБ) пък упрекна Минчев, че с това име комисията би всявала страх излишно. Тя заяви, че енергийна криза има, когато липсват доставки, което не се случва сега.

"Държавността не започва от промяната. Държавност е имало преди Вас, ще има и след Вас", допълни тя.

Веднага след нея се включи и Костадин Ангелов, който упрекна Минчев, че от графика липсват проектите за решение за зеления сертификат на ГЕРБ-СДС и "Демократична България".

"Правите временна комисия за енергийна криза, каквато няма. Защо не направите комисия за справяне с коронакризата", попита той.

От "Възраждане" пък заявиха, че темата за енергийната криза не трябва да идва от "Продължаваме промяната". В традиционния стил на партията си Цончо Ганев видя в Зелената сделка първопричина за увеличаването на цените на тока. Депутатът заподозря още, че предложението за създаването на тази комисия било на ГЕРБ, но се прокарвало от ПП. Въпреки това минути по-късно председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов съобщи, че парламентарната му група ще подкрепи създаването на комисията.

Бившият председател на парламентарната комисия по култура и медии Тома Биков пък видя проблем с името на комисията, което не било ясно формулирано. В изказването си обаче Биков се отличи от партийния си лидер Бойко Борисов, който по време на предизборната кампания неуморно обясняваше, че увеличението на цените на тока и газа се дължи на действията на служебния кабинет. Биков обаче вече смята, че енергийна криза няма, а цените се вдигат в цяла Европа и решението не е само на КЕВР. Той заяви, че ГЕРБ-СДС няма да подкрепи предложението, а темата трябва да влезе в енергийната комисия, а не във временна такава.

От ДПС пък видяха в комисията опит отговорността за справянето с енергийната криза на Министерски съвет да се прехвърли на Народното събрание. Тази теза беше посрещната с аплодисменти от дясната част на залата (ПГ на ГЕРБ-СДС). Същият аргумент бе подхванат и от Биков, който обвини новия кабинет в "непочтеност".

Така дебатът прерасна в поредица от реплики за размяна на обвинения. Тезите основно се развиваха в посока има или няма енергийна криза (Тезата на ГЕРБ-СДС се промени. Към края на дебата според тях вече имаше ценова криза, но не енергийна).

Александър Ненков от ГЕРБ заяви, че ще подкрепят създаването на комисията, ако ПП обещаят, да върнат цената на тока за бизнеса до тази, на която беше преди служебните кабинети. По думите му ако това не се случи, то няма смисъл от създаването на временната комисия. Освен това той се загрижи и за независимостта на регулатора, който в момента е доминиран от ГЕРБ.

Мартин Димитров от ДБ пък го репликираха, че има смисъл от създаването ѝ, тъй като за редовна ще са нужни още 10 дни, каквито нямало, защото спешно трябва да се вземат мерки за справянето с кризата с цените на електроенергията.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова предложи алтернативно контрапредложение за налагане на мораториум за цената на тока и водата на нивото им от 1 януари 2021 г. Тя припомни, че същата теза изказа социалният министър Георги Гьоков от БСП тази сутрин

От ДПС пък я обвиниха в популизъм. Това беше тезата на Рамадан Аталай. Той поиска предложението изобщо да не се подлага на гласуване, защото е направено след изтичането на времето за изказвания на ГЕРБ-СДС.

След три часа дебат "Има такъв народ" се включи в обсъждането. Председателят на парламентарната група Тошко Йорданов заяви, че неговата група ще подкрепи предложението на ГЕРБ-СДС за налагане на мораториум. Той благодари на Десислава Атанасова, че депутатите от партията на Бойко Борисов най-сетне се грижат за хората.

След гласуването Костадин Ангелов заяви, че работата на временната комисия вече е свършена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

3

pisnamiotmutri

15.12 2021 в 15:18

Калинките от гербги въртят на малкия си пръст. От 4 партии няма кой да мисли.

1900

1

rincewind

15.12 2021 в 13:11

Добре дошли в комунизма