Москов: Успяхме да върнем държавата в здравеопазването

Вероника Шербанова 26 януари 2017 в 15:26 6462 4

През изминалите две години успяхме да върнем държавата в здравеопазването. Това обяви здравният министър в оставка Петър Москов, който отчете постигнатото от здравното министерство под негово ръководство през последните две години. 

От бизнес ориентирана системата беше променена към централизиран модел. Това, което някои считаха за хаос, всъщност беше връщане към правилата в системата, отбеляза Москов. 

Министърът в оставка отчете голям напредък в редица области, сред които електронното здравеопазване, лекарствената политика, извънболничната и спешната помощ. 

Електронно здравеопазване

По отношение на електронното здравеопазване Москов отбеляза, че са заварили разпокъсани, дублирани решения липса на ясна стратегия, но в рамките на две години са успели да напреднат много, като сред успехите си посочи създаването на Национална здравна карта, въвеждането на регистрацията с пръстов идентификатор в болниците, електронната платформа за централизирано купуване на лекарства за болниците.

Москов определи като успешно въвеждането на пръстовия идентификатор в болниците, идеята за който беше посрещната с критики от лекарите и ръководствата на редица болници и беше обявена за нищожна с решение на ВАС. Той представи и данни, според които среднодневният разход за болниците е намалял от 6 838 387 лева в последната седмица преди официалното въвеждане на пръстовия идентификатор до 5 421 461 лева през първата половина на декември, 4 977 862 лева през втората половина на декември и 4 123 647 лева през първата половина на януари. 

Що се отнася до централизираната платформа за купуване на лекарства, за която е пусната обществена поръчка в размер на 1,2 млрд. лева, наскоро КЗК остави без разглеждане две жалби срещу търга, но има голяма вероятност наследникът на Москов Илко Семерджиев да спре поръчката. Ако това се случи, има възможност търговете да се правят както досега и няма да се стигне до положение, при което за лечебните заведения няма лекарства, обеща Петър Москов, като подчерта, че според него няма обективна причина за спирането на поръчката, защото тя ще доведе до намаляване на цените на лекарствата и на злоупотребите.

Като успех Москов отчете и стартирало тестване на пилотна електронна рецепта и електронно направление, до които пациентите ще имат достъп чрез пръстовия идентификатор. В тестовете ще бъдат включени 10 лични лекари и 10 аптеки в София, Пещера, Глоджево, Разград, Хасково и Буковлък, като до средата на годината ще бъдат определи точните параметри на системата и след това ще бъде осъществена. 

Лекарства

В сферата на лекарствената политика Москов отбеляза договарянето на задължителните отстъпки от цените на лекарствата, като през 2014 г. от отстъпки са спестени 2,5 млн. лева, през 2015 г. - 46 млн. лева, през 2016 г. - 86 млн. лева, а очакванията за 2017 г. са между 130 и 137 млн. лева. 

Москов отбеляза и премахването на практиката за регистриране на т.нар. "медикаменти призраци", които водят до напускане на пазара на генерици. 

Спешна помощ

Здравният министър в оставка отбеляза напредък и в Спешната помощ, като посочи увеличаването на заплатите на спешните медици, започналото обучение на 80 парамедици, изграждане на нови филиали на спешни центрове и ремонт на съществуващи 170 сгради. Като успех беше отчетено и това, че напускащите спешни медици вече са по-малко от постъпващите на работа. 

Извънболнична и болнична помощ

Като най-голям успех в извънболничната помощ Москов отчете увеличаването на средствата в сферата с 20 млн. лева и ликвидирането на липсата на направления. 

Москов посочи още, че са спрели керваните към Турция и ЕС за онколечение, тъй като пациентите вече могат да се лекуват и у нас. 

По думите му задълженията на болниците в момента са 411 млн. лева, като 150 млн. са просрочените дългове. Той подчерта обаче, че има и болници, които са на печалба към края на септември миналата година. Сред тях са Университетската болница в Пловдив с 5,811 млн. лева печалба и "Св. Марина" във Варна с печалба от 2,896 млн. лева. 

Москов отбеляза и разработената наредба за специализантите, по която миналата година са приети 2092 специализанти.

Фонд за лечение на деца

Петър Москов беше категоричен, че въпреки сътресенията във Фонда за лечение на деца с акцията срещу предишния му управител Павел Александров и назначаването на ново ръководство в лицето на Владимир Пилософ, Фондът работи.

Срещу новия шеф на Фонда имаше протести от членове на Обществения съвет на Фонда, част от които напуснаха и оттеглиха организациите, които представляват в съвета, както и от родители на болни деца. 

Москов обаче настоя, че броят на одобрените молби за лечение на деца през 2016 г. е по-голям в сравнение с предходната, създадени са регистри за работата на Фонда и се проследява състоянието на децата и след приключването на лечението им. 

На въпрос какво смята за свой най-голям успех и за свой най-голям неуспех през изминалите две години Москов посочи, че най-много се гордее с факта, че е успял да наложи ефективни механизми за контрол в системата.

Сред грешките си пък той посочи неуспеха да осигури политическо мнозинство, което да подкрепи идеите му за реформи в системата.

Той отбеляза в тази графа и недовършената реформа за ТЕЛК-овете.

Сред неуспехите си Москов обаче не отбеляза отмяната на една от основните части от здравната му реформа - разделянето на медицинските дейности на основен и допълнителен пакет. Тази промяна беше отменена от Конституционния съд, а Москов обяви, че ще направи корекции в законопроекта и ще го внесе отново за обсъждане. Разделянето на пакетите в момента е прието на първо четене от здравната комисия в парламента, но получи много крити и в редактирания си вариант, включително от депутатите от ГЕРБ. 

Голямо негодувание предизвикаха редица промени, сред които затвърждаването на лимитите на болниците, като редица болници се обърнаха към съда за неизплатена надлимитна дейност за 2015 г. 

С недоволство бяха посрещнати и много от реформите, които Москов определи като успешни - въвеждането на регистрация с пръстов идентификатор, Националната здравна карта, смяната на ръководството на Фонда за лечение на деца. 

Освен реформата в ТЕЛК-овете, неосъществена остана и идеята за промяна на статута на болниците като търговски дружества. 

Москов си тръгва от министерството и с три повдигнати обвинения заради скандала с турските ваксини - две за длъжностно престъпление и едно за липса на управленски контрол. Обвинение получи и един от заместниците на Москов - Адам Персенски. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12038

4

косата

18.02 2017 в 21:57

Нагъл смешник и предател ...

12182

1

sawall

26.01 2017 в 17:04

Като се има предвид, че на скоро хирург препоръча вместо да прави операция на баба, да си я вземем у нас за да си умре "спокойно" след 2-3 седмици (от сепсис, с некротирал крайник, т.е., в адски мъки - но настояхме за операция и лекарят благоволи да помогне); като се има предвид, в какво състояние са болниците (нали ги видях, около Нова година, стаите са свръх модерни - по технология от 1949г.), като се имат предвид тези неща:

Моля политиците да вървят по дяволите. И с вас и без вас, все тая, но ме дразните.