Повдигнаха 3 обвинения на Петър Москов за турските ваксини

Прокуратурата обвинила Москов след изборите, за да "не се политизира"

OFFNews 21 ноември 2016 в 17:14 26190 12

Прокуратурата повдигна 3 обвинения на здравния министър в оставка Петър Москов заради бартера с ваксини с Турция. 

Миналата година получихме 100 000 дози петвалентна ваксина "Пентаксим" като дарение от Турция, като в замяна страната ни дари 5 млн. дози ваксини БЦЖ. 

Според прокуратурата Москов е приел дарението от Турция в разрез със законовите норми, а здравното министерство е заплатило ДДС върху 200 хил. броя ампули и разходите по доставката на ваксините. 323 хил. лева са настъпилите имуществени последици от действията на Петър Москов, обясни говорителят на главната прокуратура Румяна Арнаудова.

На Москов е повдигнато обвинение и за частта с българското дарение на ваксини за Турция. Според прокуратурата с действията си Москов е ощетил държавното дружество „Бул Био”.

Петър Москов е възложил на "Бул Био" на 13 май 2015 г. да произведе 5 млн. ваксини БЦЖ, като е поел отговорност те да бъдат заплатени от Министерството на здравеопазването. На 27 ноември обаче директорът на дружеството Любомир Димитров е бил привикан в министерството и е бил принуден да подпише договор, с който "Бул Био" дарява ваксините на МЗ.

Така Москов е ощетил дружеството с 413 370 лв.

Петър Москов е обвинен и за безстопанственост, допълни Арнаудова.

Миналата седмица СГС повдигна обвинение на Росен Алексиев от „Бул Био“. Той изпълняваше длъжността изпълнителен директор на „Бул Био“ ЕООД между 24 юни и 1 юли 2016 г. В този период той е позволил и разпоредило произвеждане на ампули с ваксината „ТетаДиф“ в база „Люлин“ на дружеството. Базата няма разрешение нито за производство, нито за съхранение на лекарства“, обясни Арнаудова.

Въпреки изричните забрани в закона и липсата на дадено разрешение за производство и за съхранение на „ТетаДиф“ в тази база това се е случило и са били произведени 1 014 000 ампули от тази ваксина. Стойността на ампулите е 110 302 лв.

По сигнал на граждани и свидетели по делото на СГС, в момент преди натоварването на тези ваксини „ТетаДиф“ за износ, разследващият екип е отишъл на място и е задържал цялото количество на ваксините. Те се съхраняват и са веществено доказателство по делото. Обвинението на Петър Москов е за това, че въпреки задължението си по закон и като министър на здравеопазването и като принципал на държавното дружество „Бул Био“ не е осъществил достатъчен контрол върху работата на лицето Росен Алексиев, който към онзи момент е изпълнявал длъжността изпълнителен директор на дружеството, обясни Арнаудова. 

По-рано днес обвинение беше повдигнато и на заместника на Москов Адам Персенски, който според прокуратурата е бил негов съучастник, а целта им е била да набавят облага за Министерство на здравеопазването на Турция.

Москов и Персенски са с мярка за неотклонение подписка. 

В началото на годината прокуратурата образува досъдебно производство по случая с ваксините. Проверката на обвинението започна след разследване на Валя Ахчиева.

Говорителят на главната прокуратура подчерта, че съзнателно обвиненията са повдигнати след края на кандидатпрезидентската кампания,"защото прокурорите не желаят да се политизират техните действия". 

Обвиненията на прокуратурата са единствено и само във връзка с финансовите параметри на даренията с Турция, коментира здравният министър в оставка Петър Москов. 

Окончателно трябва да се ликвидира всяка спекулация, нито едно от обвиненията, нито една част от обвиненията не е е във връзка с качеството, навремеността и адекватността на ваксините, свързани с дарението, подчерта той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

9

Izalina

21.11 2016 в 22:01

Аз имам предложение. Я дайте на всички в управлението на страната за последния четвърт век по 1г. ефективна присъда - ей така контролно и ангро. Все ще има за какво. И после може да поработите на спокойствие по удължаване където е нужно.

21061

4

рамбо

21.11 2016 в 18:33

Да не забравят да му вземат отпечатъци, както той искаше от пациентите...Сега е негов ред
 
X

Да помогнем на украинските деца!