Москов избрал правилното, а не моралното решение

OFFNews 17 декември 2015 в 15:41 3329 10

Реформаторският блок е структурата, която може да си постави за цел да търси промяна с коалиционните си партньори. Не виждам друг начин. Знам, че промяната се случва през ежедневно устояване, ежедневна борба. 

Това заяви здравният министър и бивш зам.-председател на ДСБ Петър Москов пред bTV. 

РБ не е смокинов лист, а беше и трябва да продължи да бъде катинарът. Безкрайно разбирам личната позиция на Радан – обидата, тежестта и нещата, които му се струпаха. Това, което не приемам, е личната позиция да се превръща в политическа позиция на ДСБ и на блока, коментира Москов. 

ДСБ се роди в опозиция, много хора напуснаха партията, защото не можеше да влияе по никакъв начин. Пътят на ДСБ за излизане в опозиция не е добър и не е правилен, защото се лишава от възможността да променя. Не искам ДСБ да се капсулира и да стане партия на куп интелигентни хора, от които нищо не зависи. Знам, че решението ми е трудно. Знам, че много свестни хора ще ме обвинят и ме обвиняват. Откровени мръсници ще кажат, че това е правилното решение, каза още той. 

По повод решението си да остане здравен министър, въпреки че ДСБ обяви, че излиза в опозиция, Москов посочи, че категорично решението му не е продиктувано от желанието за лични облаги. 

Постът на министър на здравеопазването последното нещо, което може да се каже за него е, че е сладко. Тук става въпрос за принципни, а не за лични неща. Не съм съгласен с политика, която води ДСБ в капсулиране и изолация, посочи той. 

Не ми е за първи път да имам различна позиция в ДСБ. Наричали са ме предател, гербаджия, но трябва да кажа, че много от тези, които са ме наричали така, сега са извън ДСБ или са на залата в ГЕРБ.
Преди решението на Радан имахме няколко разговора и аз няколко пъти и с аргументи му казах, че това не е добра теза.
Надявам се Радан да има път назад, допълни Москов. 

Здравният министър обясни, че е участвал в избора на кандидатура за нов правосъден министър. 

Екатерина Захариева е дясната ръка на президента Плевнелиев. Когато преди две години всички бяхме на улицата срещу всички онези лоши неща, президентът беше единствената институционална опора за нас, имахме институция, която да говори от наше име. Ако дясната ръка на президента стане правосъден министър, това е гаранция и на тази институция за осъществяването на съдебните реформи, категоричен е Москов.

Плачеше ми се след изказването на Местан в парламента, който каза, че Христо Иванов нищо не е направил. Не е така. Христо се опита, Христо се бори. Начинът РБ да покаже смисълът на своето съществуване е точно с реални резултати от управлението.
Вероятно много по-морално е аз сега да изляза на стълбите на Съдебната палата и да викна „Да живей свободата“. Само че от това свободата няма да живее, тя ще умре, защото тя ще бъде заместена от парадното влизане на ДПС и БСП в управлението. Няма да допусна това нещо, подчерта Петър Москов.

Опитахме да намерим мнозинство за съдебната реформа и в крайна сметка ни изиграха. Не може да очакваш политическата ти опозиция да играе почтено с теб, би било наивно. Ако РБ не беше в управлението, промените, които са на 90% от това, което искахме, нямаше да станат.

Имах просветление тези дни във връзка с разговори с хора от гилдията. Виждам в смислени хора някакво недоверие. Те са уморени от приказки, гледат на всеки министър като на поредния политик, който идва да направи някакви неща, за да се облагодетелства. След това оставя системата в същата ситуация. Ще цитирам проф. Милан Миланов, който казва, че ако промените са пропаст и трябва да я прескочим, прескача се наведнъж, а не на два скока. Ако спрем сега, за да си починем, ще пропаднем, смята здравният министър.

Той се похвали, че промените, които е предприел, имат резултат, а доказателството е, че тази година дефицитът на Здравната каса е под 10 млн. лева, за разлика от други години, когато е достигал стотици милиони.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!