Москов: Хващам се на бас, че Борисов няма да е кандидат за президент

Системата на ТЕЛК е фалирала, категоричен е здравният министър

OFFNews 19 януари 2015 в 14:25 3973 0

"Дали ГЕРБ ще излъчи мъж или жена може би не е основният въпрос. Това, в което някак си съм сигурен е, че в основата на това послание, което излъчват ГЕРБ и Борисов през вчерашния ден не е полът на бъдещия президент, а още веднъж заявката, че Борисов няма да бъде този кандидат. Нещо, за което аз, така или иначе, съм склонен да се хвана на бас с много хора. Смятам, че няма да е кандидат за президент и съм готов да се хвана на бас в това студио."

Така министърът на здравеопазването д-р Петър Москов коментира пред Нова тв изявлението на премиера Бойко Борисов, който вчера попита "защо не се напънем и не сложим за президентски избори една жена за президент".

Според мен заявката за жена президент е по-скоро послание в тази посока, коментира още Москов.

Министърът коментира и изявлението на лидера на ДПС Лютви Местан, според когото Реформаторския блок бил "преял с власт":

"Ако аз Ви изглеждам преял, като част от Реформаторския блок, мога да Ви поканя тази седмица да прекарате заедно с мен в кабинета ми и там, където ще ходя, за да поядете и Вие и да видите какво точно ядем. Хубавото в тази работа е, че това, което говори господин Местан всъщност няма значение за управлението на държавата, слава Богу. И много се надявам философията на това управление, част от която е БСП и ДПС да не бъдат част от лостовете за вземане на решения, икономически или законодателни, да продължи достатъчно дълго, за да може държавата да се оттласне от безвремието, в което е в момента."

Москов коментира и намерението си да закрие трудово-експертните лекарски комисии. Системата на ТЕЛК е фалирала и по двата си основни параметъра - удовлетвореността на хората и контрола върху разходването на публични средства, категоричен бе той.

"Когато вие имате нужда от бърза и качествена трудово-лекарска експертиза, нямате възможност да я получите. В момента това е свързано с пренасочване за след половин година, една година, включително и повече. Второ, когато такава лекарска експертиза е получена, тя не задължително съответства на вашето здравно състояние, а по-скоро е предмет на някаква социална придобивка, отколкото е резултат от ваше реално страдание", каза той.

Той е категоричен, че не комисии, а лекарите трябва да издават документ за инвалидност.

"Защо ако аз съм лекар със специалност, с определен трудов стаж, специалист, примерно по очни болести, и държавата, и лекарският съюз са ми дали правото да диагностицирам, да изследвам, да лекувам, да оперирам и след това да контролирам развитието на това очно заболяване аз да не мога да ви издам и удостоверение, което да казва, че вие те в определена степен инвалид вследствие на това заболяване? Няма нужда от сложни комисии. Има нужда всеки лекар специалист с определен ценз и стаж да може да получи това право и задължение, и да става бързо", каза Москов.

Лекарите ще бъдат контролирани от арбитриращ орган, който ще прави повторни изследвания на статистическа извадка от всички случаи и ако има разминаване, под въпрос ще е правото на лекаря да продължи да практикува.

"Ако се върнем на случая с очните. Ако в документа пише, че вие имате огромна степен на късогледство, а при контрола се окаже, че вие виждате като сокол, там вече могат да бъдат под въпрос правата ви на лекар, а не това дали ще продължите да работите в ТЕЛК", каза Москов.

"Лекарите трябва да бъдат освободени от това да казват нещо различно от това в какъв процент вашето здраве е увредено. Социалната придобивка е предмет на индивидуална социална анкета и това е втората част от философията на тази реформа. Смисълът на социалните придобивки е връщането в обществото, а не това ние да кажем, че сме си свършили работата, дали сме на калпак на всеки едно и също. Защото аз може да имам 60% инвалидност, защото може да имам тежък сърдечен порок, а вие, защото не виждате добре или да сте жертва на тежка катастрофа. Ние имаме различни потребности. Тоест разделяме медицинската експертиза от социалните придобивки", обясни Москов.

В момента в МЗ тече финализирането на юридическата обосновка на това лекари, отговарящи на определени критерии да могат да дават трудово-лекарска експертиза, допълни министър Москов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!