Министърът на енергетиката: До края на деня електрозахранването трябва да бъде възстановено навсякъде

Радев ще проверява дали клиентите ще получат обезщетения заради десетките часове без ток

OFFNews 29 ноември 2023 в 15:10 1733 2

Румен Радев

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Румен Радев

До края на деня електрозахранването навсякъде в страната трябва да бъде възстановено. Издаваме съответните ограничителни заповеди за периодите на отстраняване на авариите от такъв мащаб. Периодът за изтичане на тези заповеди е в 23:59 минути на 29 ноември.

Това заяви на брифинг след заседанието на Министерския съвет министърът на енергетиката Румен Радев. 

Според него при темпото, с което се работи, би трябвало днес между 15:00 и 17:00 ч. да се възстанови електрозахранването.

Стана ясно, че приоритет са тези, при които има най-много абонати към съответния трафопост, защото има много случаи на един абонат към един трафопост.

Радев добави, че в 126 населени места все още има проблеми с електрозахранването. Той обаче подчерта, че данните са актуални към 11:00 часа, а обстановка е динамична.

В мрежа "Запад" се работи по отстраняването на повреди на 175 трафопоста в 68 населени места. Общо 9507 са засегнатите абонати.

В мрежа "Север" се работи по отстраняването на повреди на 163 трафопоста в 58 населени места. Засегнатите абонати са общо 8234, предимно в областите Габрово, Шумен, Търговище и Разград, частично в Силистра и община Горна Оряховица.

По направление "Юг" няма населени места без електрозахранване.

Министърът на енергетиката каза още, че за населено място се брои всяко място, в което има дори и една къща, а броят абонати не е равен на броя хора, които са засегнати.

"Всеки отделен мрежови експлоатационен район има отделни планове за действие при обилни снегонавявания, поледици, обледявания и ураганни ветрове. Именно по тях се структурират и действат аварийните групи. Всеки такъв състав има своя специална механизация", обясни още министърът.

По думите му в Министерството на енергетиката е направен вече разбор за констатираните слабости и проблеми и те не са малко. Ще бъдат направени допълнителни срещи с министерствата на регионалното развитие и благоустройство, на вътрешните работи, на околната среда и водите, на здравеопазването и на земеделието и храните. 

"Има смисъл превенцията да е резултат на осъзнати слабости и на планирани обмислени действия след това, а не нещата да се оставят на самотек година след година", смята Румен Радев.

Според него сме в процес на сериозни климатични промени и не можем да се преструваме, че те не съществуват.

"Трета поредна година устойчиво има периоди, в които се запазва дълго време жизнеността в листната маса на дърветата. Стават жълти, червени, но не падат, нямаме слани, а имаме достатъчно високи температури. След това първият мокър сняг, комбиниран със силен вятър, води до трошене на дървета и клони", обясни още министърът. 

Според него всичко това означава, че се налага преосмисляне на действията в сервитутните зони. Той определи като "невежо" твърдението, изразено в общественото пространство, за липса на контрол по изпълнението на плановете за есенно-зимния период. 

Тепърва ще бъде установявано как електроенергийните дружества са изпълнили плановете си.

Министърът е озадачен, че при цялата информираност за трафопостове и абонатни номера се оказва, че не може да се направи разграничение кои от тези номера са на помпени станции за водоподаване.

За компенсациите за абонатите, останали десетки часове без ток, Румен Радев каза, че това е нещо, което трябва да се провери и уточни, че отношенията са между абонатите и съответния доставчик на услугата. Министерството на енергетиката не е доставчик на услугата, подчерта министър Румен Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1730

2

Ivan

29.11 2023 в 18:15

Между "трябва", "има реална възможност" ; "можем, но нямаме техника да го направим" и "можем, ама, като гласувахте неправилно на последните избори-стойте на тъмно" има много нюанси, г-н министър. Поредната калинка у управлението на територията Булгаристан. Наследството на 30 годин управление от върволицата БКП-ДПС-НДСВ-ДПС-БКП-ГЕРБ-отрепките от бившето СДС-Румен Радев-ДПС-ГЕРБ. Не споменавам другите участници, като: маргиналите Сашо Апашо-оБозе представилият се Жорж- МВРО-Далавери Симеонов- Белата Златка-Яне с папките и пр. отрепки в политическия хоризонт. Бог да ни пази!

135

1

Far Rider

29.11 2023 в 16:42

Господин министърът със същата усмивка ни увери от екрана на телевизията, че НЯМА населени места без ток само ден по-рано!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика