Министър Аврамова избяга от парламента, за да не отговаря на въпроси за Подпорния хотел (видео)

Владимир Йончев 07 май 2021 в 23:36 17133 1

Министър Петя Аврамова сложи черешката на тортата в опитите на ГЕРБ да провалят изслушването в комисията по ревизия. След като депутатите на ГЕРБ така и не успяха с викане, прекъсвания и процедурни трикове да спрат продължилото над 6 часа заседание, министър Аврамова направо избяга от залата, когато въпросите станаха твърде неудобни.

Опитите на ГЕРБ да спрат изслушването започнаха с реч на Дани Каназирева, че Подпорният хотел на Алепу не е работа на комисията. Тя поиска тази точка да бъде прескочена.

Това не бе прието и изслушването започна. Аврамова най-напред поиска от Мая Манолова да гарантира сигурността ѝ, защото се чувствала застрашена. После направи несвързано изказване, в което обясняваше, че е повече народен представител, отколкото регионален министър и изчете становище от ДНСК, в което се твърдеше, че казусът не може да се обсъжда от Народното събрание, защото вече е в съда.

- Уволнете си юристите - отговори ѝ Мая Манолова и започна да чете хронологията на възникването на Подпорния хотел.

- Какво общо имам аз с всичко това? - започна да пита Аврамова, а депутат от групата на ГЕРБ, избран в Бургас, дръпна реч, че хотелът всъщност е на Мая Манолова, защото новият му собственик Стоян Василев е брат на Здравко Василев, който е трети в листата на "Изправи се" в Бургас.

- Вашият председател (Бойко Борисов) каза, че това са къщички за птици. Защо не протестирахте тогава? Защо го допуснахте? Хотелът трябва да бъде демонтиран - и тогава и сега, докато вие до оня ден мълчахте за хотела и твърдяхте, че са къщички за птици, отговори Манолова. - Стоян Василев е общински съветник от партия МИР. По наша информация той няма средства да купи хотела и е само поставено лице. Затова го даваме на органите, които да установят произхода на тези пари.

След края на драмата дали хотелът е на Мая, или на ГЕРБ, думата взе депутатът от "Демократична България" Борислав Сандов, който припомни на Аврамова как още преди няколко години пътят край Шофьорския плаж беше затворен. Това беше направено, за да се спре достъпът до плажа и да се строи Подпорния хотел, каза Сандов и се похвали, че е бил сред първите на протеста, след който достъпът до Шофьорския плаж беше възстановен.

Проблемът с Подпорния хотел е само малка част от проблема за презастрояването по българското Черноморие и не ми обяснявайте, че регионалното министерство няма нищо общо с това, обърна се Сандов към министърката.

Напрежението стана още по-голямо, когато бургаският депутат на ДБ Димитър Найденов обясни как документално е извършена измамата, за да започне строежът. На 29 декември 2017 г. - в последния работен ден от годината, е издадено решение на РИОСВ-Бургас, с което се съгласува Подпорният хотел. Решението е с невярно съдържание - казва, че подпорната стена не подлежи на ОВОС, макар в закона ясно да е описано, че подлежи. Служителят, издал неверния документ е с 15 г. стаж и много добре познава закона. Но за тия неща си има тарифа и вместо да бъде наказан, той е повишен, разказа Найденов.

Повикахме представители и на МОСВ, и на РИОСВ и на ДНСК, но се оказа, че всички са в отпуск, коментира Мая Манолова.

Това даде повод за патетично изказване на депутата от БСП Румен Гечев:

Къде е била българската държава, какво е правила, докато граждани протестират, пишат сигнали? Какво се е случило с тези служители, които е трябвало да проверяват? Потърсихте ли им сметка, те на работа ли са още?

След думите му Аврамова обясни, че в министерството има хиляди преписки, тя не можела да знае всяка. Всички документи били предоставени на съда. "Като дойде следващият служебен министър, си го питайте докъде са стигнали нещата, на това изслушване не излезе нищо ново, само известни от медиите факти", каза Аврамова и си тръгна от залата, преследвана по стълбите от операторите.

След бягството ѝ заседанието продължи още няколко минути и комисията прие цялата събрана информация да бъда изпратена до компетентните институции за проверка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови