Ексклузивно Президентът назначи служебния кабинет. Стефан Янев става премиер (пълният състав)

Мажоретки и масажи в дебата по вота. Депутат чу, че е "плешив и грозен"

Нели Чолашка Последна промяна на 28 май 2014 в 14:25 4284 14

Цветлин Йовчев, Даниела Бобева, Драгомир Стойнев и Петър Чобанов

Снимка Сергей Антонов

Министрите Цветлин Йовчев, Даниела Бобева, Драгомир Стойнев и Петър Чобанов в пленарната зала

Дебатът по вота на недоверие, внесен от ГЕРБ заради провала на правителството в областта на енергетиката, протича сравнително спокойно, но не и без обидни реплики. Депутати от БСП бяха наречени мажоретки, а от ГЕРБ бяха обвинени, че са правили масажи на чужди инвеститори. Техен депутат чу също, че е "плешив и грозен".

Дебатите се водят в присъствието на вицепремиерите плюс енергийния и финансовия министри. Премиерът Пламен Орешарски не присъства, защото е на посещение в Рим. Очаква се той да се присъедини към министрите си до края на дебата.

Бившият енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Делян Добрев сравнително стегнато изложи мотивите на партията да поиска вот на недоверие.

Основните критики бяха обобщени в пет точки - липса на визия в енергийния сектор, груба намеса в работата на независимия регулатор - ДКЕВР, огромна задлъжнялост и ниска ликвидност между всички участници в енергийната система, липса на прозрачност и публичност при взимането на решения и провал на проекта "Южен поток".

В края на изложението си Добрев обвини правителството, че заблуждава хората, че износът на ток е по-голям, отколкото през 2012 г. Изнася се същият обем, но на по-ниска цена и загубите са 180 млн. лв. на година, обяви бившият енергиен министър.

В отговор на тези обвинения наследникът му в министерското кресло Драгомир Стойнев прочете дълъг доклад - той престоя на трибуната близо час. На 30-ата минута, председателят на парламента Михаил Миков го помоли да приключва. Стойнев обаче се заинати и каза, че след като е работил толкова много, сега трябва да си отчете работата.

"Това правителство влетя от първия час в проблемите на енергетиката. Реагирахме адекватно и навреме”, обяви в началото на изложението си Стойнев.

Той обеща следващата седмица да представи на депутатите стратегия за енергийния сектор - 257-ата енергийна стратегия.

Документът съдържал 4 основни стълба – либерализация на енергийния пазар, стабилизиране на ключовите дружества в енергетиката и връщане на баланса, диверсификация на източниците на доставки, спиране на разпродажбата на българската енергетика.

Когато Стойнев най-накрая приключи с доклада, Делян Добрев излезе на трибуната и обяви, че депутатите от ГЕРБ са останали разочаровани, защото са очаквали министърът да говори 7 ч. като Фидел Кастро

Добрев обвини Стойнев, че лъже за договорена 8% лихва по заема за "Южен поток" и по-късно бившият транспортен министър Ивайло Московски уточни, че тези 8% са норма на възвръщаемост.

"В просторното си изказване, г-н министър, всъщност казахте, че системата на енергетиката е сложна, оплетена в различни зависимости и ние взехме едни милиарди, за да задържим положението по някакъв начин, докато измислим няколко схеми на приближени енергийни корпоративни структури, чрез които да си купуваме избори", каза още Московски.

По-късно от ГЕРБ напомниха, че вчера беше предложено разсрочване на дълговете на мини "Бобов дол" на Христо Ковачки.

Московски напомни и за промените в Закона за енергетиката, внесени от социалистите Таско Ерменков и Явор Куюмджиев, за които стана ясно, че са писани в Русия и нарече двамата депутати "мажоретки".

Думата взе и тежката артилерия на "Атака" Магдалена Ташева. По думите й грабежите в енергетиката са започнали от управлението на Иван Костов и невинни управници в следващите години няма.

Тя напомни на ГЕРБ, че бяха свалени от власт след протестите миналата година февруари заради високата цена на тока и за твърдението, че ще докарат газ от Катар, където няма тръби. С кофи ли щяхте да го носите този катарски газ, попита Ташева. Националистката нападна ГЕРБ и с твърдението, че са били много добре в масажите на чужди инвеститори.

Хората на Бойко Борисов напомниха на "Атака", че е взела 2% на изборите и предрекоха, че на следващия вот ще са на минус.

Обвинението на ГЕРБ, че продаваме ток на Турция за 8 ст., а българите го купуват за 16 ст., Таско Ерменков отби с думите: "Ако бяхте останали на власт, токът сега щеше да е не 16 ст., а 25 ст."

Малко преди 14 ч. от ГЕРБ поискаха почивка, докато дойде премиерът Пламен Орешарски. Мая Манолова даде кратка почивка и обеща Орешарски да дойде в парламента направо от летището. Никой обаче не казва кога ще кацне Орешарски. 

След почивката и отново в отсъствието на премиера страстите се разгорещиха - Владислав Николов от ГЕРБ нарече енергийния министър Драгомир Стойнев "момче", а Кирил Добрев от БСП излезе на трибуната, за да каже на Николов, че е "плешив и грозен".

Председателстващата заседанието Мая Манолова ги помоли да си спомнят, че се намират в Народното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.05 2014 в 22:28

ГЕРБ трябваше някъде да питат - защо плащаме тока на турците? Толкова ли сме богати, че да плащаме на турците тока?

В общи линии така седият нещата

1. Турците още в 1-вите дни на парламанета гласуваха промени в закона с които българите да плащаме тока на турция - от там и идеята че мнгоо изнасяме...естествено е е много като аз го плащам тока на някой Орхан в Истанбул...

2. комунягите понеже ги е страх да ни дадат реалната цена на тока източват яко всички фирми в енергетиката водейки ги към фалит.....хайде до фалит няма да е стигне, но енергийната мрежа ще колабира до някоя и друга година.

28.05 2014 в 18:38

"Народните представители" поне като са решили да се правят на селски бабаити, да вземат пример от тайванския парламент. Там се бият, а не си подхвърлят само фрази на ниво трети клас.

28.05 2014 в 16:11

Всеки, който е учил психология поне един семестър ще ви каже, че към лични нападки ("плешив и грозен") се преминава тогава, когато няма конструктивни доводи. Но пък като погледнем Народното ни събрание - хубавец до хубавеца, мила моя майно льо!

28.05 2014 в 15:53

Мислете като ми цъкате ПЪРВОСИГНАЛНО минуси, за да ви не цъкнат минус електората на Кунева, Исмаилов и т.н. и тогава ПАК в клоаката.
Костов не е мангал, ама брат му е циганин.

28.05 2014 в 15:47

Е не бе, по-честни от гербавите мутри няма...
И особено то Боци мутрафона- болшевик.

28.05 2014 в 15:45

Отдолу е пропуснато, че Костов яде деца. xD

28.05 2014 в 15:41

След като разби СДС, сега циганина Костов ще съсипа и Реф. Блок.
ГЛУПАКА КОСТОВ вместо да си мълчи и да се отърве от "кукувицата снасяща яйца" запращайки я да нищоговори в Брюксел и в последствие да погълне електората и, се оригна и получи един преебан партньор и ДВАМА с обеца на ухото.
Нищо ново.
Циганина Костов той може само да руши.
Тъп е на галош.
Язък за енергията на младите които повярваха на Радан Кънев и Докторчето.
ДАНО БЪРКАМ.
ДАНО Радан се отърве бързо от тоя МАНГАЛ КОСТОВ и действително стане прогнозируем партньор, а не "ПРЕЕБИ ДРУГАРЧЕ".
А същия този Радан даде добра заявка за почтенност при казуса с троловете.

28.05 2014 в 15:38

както приеха законите и наредбите за хазарта и погребване на радиоактивните отпадъци на наша територия, така и южен поток в последният момент, всичко правят панически когато усетят че ще им протести и се заграждат, нагли до безобразие.

28.05 2014 в 15:31

вива, кретенино,

бсп освен че не могат да напишат един Изборен кодекс нормално, не могат и един компромат да сглобят реалистичен. Южнокорейска фирма пише чекове в лева?
Според депутатката от атака... Според нея болен е еталон за мъж на годината, века и хилядолетието, два пръста по-нисък от Христос, и е хванал Бог за... Клиничната и картина крещи с пълно гъро: Четвърти киломентър... Риза с дългиии ръкави.... Лоботомия...

28.05 2014 в 15:30

Никой обаче не казва кога ще кацне Орешарски.
----------------------

Естествено, нали има опасност да го пресрещнат и ще трябва да търси заден изход.