Мажоретки и масажи в дебата по вота. Депутат чу, че е "плешив и грозен"

Нели Чолашка 28 май 2014 в 14:25 4929 14

Цветлин Йовчев, Даниела Бобева, Драгомир Стойнев и Петър Чобанов

Снимка Сергей Антонов

Министрите Цветлин Йовчев, Даниела Бобева, Драгомир Стойнев и Петър Чобанов в пленарната зала

Дебатът по вота на недоверие, внесен от ГЕРБ заради провала на правителството в областта на енергетиката, протича сравнително спокойно, но не и без обидни реплики. Депутати от БСП бяха наречени мажоретки, а от ГЕРБ бяха обвинени, че са правили масажи на чужди инвеститори. Техен депутат чу също, че е "плешив и грозен".

Дебатите се водят в присъствието на вицепремиерите плюс енергийния и финансовия министри. Премиерът Пламен Орешарски не присъства, защото е на посещение в Рим. Очаква се той да се присъедини към министрите си до края на дебата.

Бившият енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Делян Добрев сравнително стегнато изложи мотивите на партията да поиска вот на недоверие.

Основните критики бяха обобщени в пет точки - липса на визия в енергийния сектор, груба намеса в работата на независимия регулатор - ДКЕВР, огромна задлъжнялост и ниска ликвидност между всички участници в енергийната система, липса на прозрачност и публичност при взимането на решения и провал на проекта "Южен поток".

В края на изложението си Добрев обвини правителството, че заблуждава хората, че износът на ток е по-голям, отколкото през 2012 г. Изнася се същият обем, но на по-ниска цена и загубите са 180 млн. лв. на година, обяви бившият енергиен министър.

В отговор на тези обвинения наследникът му в министерското кресло Драгомир Стойнев прочете дълъг доклад - той престоя на трибуната близо час. На 30-ата минута, председателят на парламента Михаил Миков го помоли да приключва. Стойнев обаче се заинати и каза, че след като е работил толкова много, сега трябва да си отчете работата.

"Това правителство влетя от първия час в проблемите на енергетиката. Реагирахме адекватно и навреме”, обяви в началото на изложението си Стойнев.

Той обеща следващата седмица да представи на депутатите стратегия за енергийния сектор - 257-ата енергийна стратегия.

Документът съдържал 4 основни стълба – либерализация на енергийния пазар, стабилизиране на ключовите дружества в енергетиката и връщане на баланса, диверсификация на източниците на доставки, спиране на разпродажбата на българската енергетика.

Когато Стойнев най-накрая приключи с доклада, Делян Добрев излезе на трибуната и обяви, че депутатите от ГЕРБ са останали разочаровани, защото са очаквали министърът да говори 7 ч. като Фидел Кастро

Добрев обвини Стойнев, че лъже за договорена 8% лихва по заема за "Южен поток" и по-късно бившият транспортен министър Ивайло Московски уточни, че тези 8% са норма на възвръщаемост.

"В просторното си изказване, г-н министър, всъщност казахте, че системата на енергетиката е сложна, оплетена в различни зависимости и ние взехме едни милиарди, за да задържим положението по някакъв начин, докато измислим няколко схеми на приближени енергийни корпоративни структури, чрез които да си купуваме избори", каза още Московски.

По-късно от ГЕРБ напомниха, че вчера беше предложено разсрочване на дълговете на мини "Бобов дол" на Христо Ковачки.

Московски напомни и за промените в Закона за енергетиката, внесени от социалистите Таско Ерменков и Явор Куюмджиев, за които стана ясно, че са писани в Русия и нарече двамата депутати "мажоретки".

Думата взе и тежката артилерия на "Атака" Магдалена Ташева. По думите й грабежите в енергетиката са започнали от управлението на Иван Костов и невинни управници в следващите години няма.

Тя напомни на ГЕРБ, че бяха свалени от власт след протестите миналата година февруари заради високата цена на тока и за твърдението, че ще докарат газ от Катар, където няма тръби. С кофи ли щяхте да го носите този катарски газ, попита Ташева. Националистката нападна ГЕРБ и с твърдението, че са били много добре в масажите на чужди инвеститори.

Хората на Бойко Борисов напомниха на "Атака", че е взела 2% на изборите и предрекоха, че на следващия вот ще са на минус.

Обвинението на ГЕРБ, че продаваме ток на Турция за 8 ст., а българите го купуват за 16 ст., Таско Ерменков отби с думите: "Ако бяхте останали на власт, токът сега щеше да е не 16 ст., а 25 ст."

Малко преди 14 ч. от ГЕРБ поискаха почивка, докато дойде премиерът Пламен Орешарски. Мая Манолова даде кратка почивка и обеща Орешарски да дойде в парламента направо от летището. Никой обаче не казва кога ще кацне Орешарски. 

След почивката и отново в отсъствието на премиера страстите се разгорещиха - Владислав Николов от ГЕРБ нарече енергийния министър Драгомир Стойнев "момче", а Кирил Добрев от БСП излезе на трибуната, за да каже на Николов, че е "плешив и грозен".

Председателстващата заседанието Мая Манолова ги помоли да си спомнят, че се намират в Народното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!