Кулеба: Като пращате бронежилетки, вие искате да умрем защитени

Украинският външен министър ще остане в България, докато получи ясен отговор за пращането на оръжия в Украйна

Ружа Райчева 21 април 2022 в 12:16 11076 12

Снимка БТА/Цветомир Петров

Тъй като сме в навечерието на Великден, бих искал да отговоря така - как може още да се мислим за братя с убийци? Как може да смятаме за брат този, който дори в тази свята седмица продължава да убива и да унищожава? Българи, знам, че е трудно, но понякога трябва да заемете страна, да заемете страната на истината. Мога само да кажа - време е да направите избор!

Това заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба в парламента по време на официалното откриване на изложбата "СТОП на войната в Украйна", организирана от украинското посолство у нас и депутата от "Демократична България" Елисавета Белобрадова.

На откриването присъстваха министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, посланикът на Украйна в България Виталий Москаленко и проф. Михаил Станчев от Харковския университет, съпредседателите на ДБ Христо Иванов и Атанас Атанасов и лидерът на парламентарната група на ПП Андрей Гюров. Автори на фотографиите са граждани на Украйна, станали свидетели на разрушенията в градовете Чернигов, Буча, Харков и Мариупол.

Съпредседателят на “Демократична България” Атанас Атанасов откри изложбата с встъпително слово:

“Искам да кажа, че независимо от политическия опит, който имам, се вълнувам много днес. (...) България е съпричастна с украинския народ и ще продължи да го подкрепя в защита на националния суверенитет на Украйна, защото тя на практика воюва и за свободата и демокрацията на свободния свят."

Тези, които искат, винаги намират начин

Украинският външен министър заяви, че войната е момент, когато се вижда колко струва животът.

"Тези снимки са само една капка от всичките страдания, смелост и кураж на нашия народ. Но в този океан е важно да бъдем честни. Колко пъти от началото на войната съм чувал аргументи за това защо не може да се помогне на Украйна. Хората, които говорят така, са рационални, но проблемът е, че си играят с нас и са неискрени. Тези, които искат да помогнат, винаги намират начин", заяви Дмитро Кулеба. 

Според него всички, които намират аргумент за това "да не направят правилното решение", действат в подкрепа на агресията, а по време на война "всеки нормален човек трябва да бъде на страната на жертвите, не на агресорите". 

"Надявам се тези снимки да помогнат на някои политици тук и в правителството, след като видят тези лица на войната, да си представят какво преживяват хората и да решат да помогнат. Най-добрият начин да подкрепим Украйна не е да останем неутрални", каза украинският външен министър. 

Той напомни, че каквито и трудности да има при взимането на решение за пращането на военна помощ в Украйна, всеки ден, в който страната му не получава нужната помощ, за да се бие, все повече цивилни и войници умират и все повече домове се унищожават. 

"Призовавам всеки политик да си помисли за това - докато седи в удобен офис и си позволява да мисли по този въпрос през политически призми, има хора, които умират от тези безкрайни чуденици", каза Кулеба. 

Кулеба отговори на два аргумента против изпращането на оръжия

"През тези два дни тук чух два аргумента защо България да не дава оръжия на Украйна. Първият е, че помагате на мира така, а не на войната, а другият, е че украинците и руснаците са братя и не искате да допринасяте за войната там. Моят отговор на първия аргумент е много прост: най-добрият начин да допринесете за мир е да помогнете на Украйна. 

Тъй като сме в навечерието на Великден, бих искал да отговоря така - как може още да се мислим за братя с убийци? Как може да смятаме за брат този, който дори в тази свята седмица, продължава да убива и да унищожава?

Българи, знам, че е трудно, но понякога трябва да заемете страна, да заемете страната на истината. Мога само да кажа - време е да направите избор!", призова Дмитро Кулеба. 

Украинският външен министър обяви, че ще остане в България до получаването на ясен отговор дали и ако да, кога Украйна ще получи оръжия и подчерта, че очаква да получи отговор още днес. 

"Да, важно е по време на война да имаш жилетки, но хора, нека бъдем сериозни - ако имаш бронежилетка без оръжие, си обречен! По този начин от ваша гледна точка - вие искате да умрем защитени", каза Кулеба. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

14

Johnny B Goode

21.04 2022 в 18:25

Освободените български моряци са благодарили официално на руските военни, че не са ги изнасилили и докато са преминавали през контролираните от тях територии на Украйна.

12130

13

borisboris

21.04 2022 в 17:33

"Преклонената главичка
остра сабя не сече" -
тази истина едничка
кой би смял да отрече?
Казал го е Вазов, обаче преклонения гъз го онождат с и без лубрикант...

2550

12

alfakentavur

21.04 2022 в 15:41

Руските войници нахлуват в чужда държава, нахлуват в чужд град, нахлуват в чуждо пристанище, а корабите им правят блокада на морето.
Заради това кораб с български моряци не може да отпътува. Оказва се и абсолютно всички от капитана до моряците потвърждават, че на са били пленявани или задържани от украинците.
И когато моряците си тръгват - руските войници им дават храни и ги возят няколко километра.
ГОЛЯМОТО СПАСЯВАНЕ.
И каква щеше да е ситуацията да не ги "спасят"?

1321

11

4rnor

21.04 2022 в 15:30

г-н Spirit огинален,

Вие какви изпарения дишате? Говорите за парадокси с парадокси. Да предположим, че това, което пишете беше истина, то колко шизофренично е спасителят на някои да е този, който е създал ситуацията, от която е нужно спасение?

Наистина ... ПЪЛНО отсъствие на разум и човечност.

-60

8

офф бее

21.04 2022 в 14:38

И плужаци (голи охлюви) -ПП

1767

7

fiki

21.04 2022 в 14:27

така ще е докато в управлението има първосигнални неадекватници (ИТН), кухи конспиратори (Възраждане) и откровенни крадци (Герб)

10298

6

AntiZ

21.04 2022 в 14:04

"Въоръжените сили на Украйна станаха четвъртата армия на НАТО

По своята бойна готовност въоръжените сили на Украйна са четвъртата армия сред страните от НАТО след САЩ, Великобритания и Турция -каза ръководителят на общоукраинската обществена организация "Украйна в НАТО", член на Атлантическия съвет Юрий Романюк.

Той добави също, че Украйна може да стане член на НАТО в близко бъдеще, въпреки заплахите на Кремъл.

"Повече от убеден съм, че днес никой не се страхува от Путин, дори и с ръждясал ядрен бутон. И това е само заслуга на въоръжените сили на Украйна. Те показаха, че руска армия няма. Има куп убийци и изнасилвачи“, подчерта той."



1037

5

PrinceOfDarkness

21.04 2022 в 14:00

Как може да си неутрален спрямо убийство на цивилни очевидно е че този който обявява войната върши зверства и Азов не е оправдание за това дори и да има дискриминация спрямо българи което силно се съмнявам пак не оправдава кланета на жени и деца а Бандера е някакъв националист живял преди 100 години който се бие срещу СССР и Нациска Германия и е бил в концлагер по скоро спорна личност но пак нищо не оправдава кланета на жени и деца толкова ли сме слепи?
 
X

Подкастът на OFFNews