Крум Зарков: България има шанс да се присъедини към Шенген на 8 декември

БСП прилича на херметическа тенджера. Все по-изолираното й ръководство натиска капака и той почва да изпуска, смята служебният правосъден министър

OFFNews 29 ноември 2022 в 09:40 2257 3

Зарков

Снимка БГНЕС

Крум Зарков

Служебният правосъден министър Крум Зарков е оптимист за присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство, въпреки съпротивата на няколко европейски държави.

"Решението за присъединяването ни към Шенген ще бъде взето на 8 декември, а България има всички шансове да постигне резултат - да се признае правото на страната ни да бъде в Шенгенското пространство", коментира Зарков пред БНТ.

По думите му през последните месеци страната ни е успяла да привлече подкрепата на евроинституциите на най-високо ниво. Извършени са и няколко проверки на границата ни, които са завършили със заключението, че изпълняваме изискванията за Шенген.

"Имаме последно препятствие – позицията на Нидерландия. Вярвам, че Нидерландия ще застане на правилната позиция, защото няма практически аргументи да се противопостави. Предприехме един фронтален и честен подход, поставяйки всичко на масата и показвайки какво се прави. Всички инциденти на границата, включително и трагични, трябва да са сигнал за европейските ни партньори, в т.ч. и за Нидерландия, че България дава жертви за тяхната сигурност и че влизането в Шенген подобрява сигурността, а не обратното. Когато границите с Гърция и Румъния станат по-проходими, ние ще можем да концентрираме допълнителни усилия и да укрепим охраната на българската граница. Не може страната ни да изпълнява всичките си задължения, а гражданите ни да не ползват произтичащите от това права", бе категоричен Зарков.

Според правосъдния министър Народното събрание не е трябвало да отваря дебата за Изборния кодекс. Той отбеляза като грешка на БСП, че се е превърнала в основен флагман на тази тема. А авторите на твърденията, че изминалите избори са били фалшифицирани, трябва да носят отговорност за думите си.

Преди два дни лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви, че има съмнения за изборни манипулации и призова прокуратурата да се самосезира, което държавното обвинение веднага направи. Нинова отбеляза, че БСП разполага с разписки от секционни комисии, в които има разлика по 5-6 гласа между това, което е отчела машината, и това, което е на бележката.

Крум Зарков защити изцяло машинното гласуване и коментира, че каквото и да решат депутатите оттук нататък, то ще навреди на доверието в изборния процес заради всичко, изречено до момента.

"Методът на гласуване не определя резултата от изборите. Той може да спомогне на тези, които мамят. БСП не е от тези партии, никога не е била и се надявам никога да не бъде. Затова не методът на гласуване ще помогне на БСП да привлече гласове", изтъкна той.

Зарков коментира и призивите на Нинова към бившите ѝ съпартийци да се завърнат в редиците на партията. Според него обединение в ляво може да се получи едва след като БСП претърпи обновление, което задължително включва и смяна на председателя на партията.

"Напрежението в БСП нараства – прилича на херметическа тенджера. Все по-изолираното ръководство натиска капака и клапанът започва да изпуска. Обновлението на БСП е първата крачка преди обединението на левицата. Дали обединението е възможно, зависи от обновлението на БСП. Докато херметическата тенджера е в тази ситуация, аз лично няма да помагам да нейното експлодиране", уточни Зарков.

Той изрази надежда 48-ият парламент да си свърши работата като приеме необходимите закони и състави мнозинство. И призова партиите да бъдат открити.

"Това хипотетично говорене за трети мандат, обвито в мъгли и сенки, не внася яснота. Колкото по-честно бъде казано, толкова е по-вероятно да бъде прието", бе категоричен Крум Зарков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

726

2

Кариерен

29.11 2022 в 10:08

Верно е, че Нидерландия е главно препятствие за Шенген, но сега към нея се присъединиха Австрия и Швеция. А истината е, че главната пречка са българските роми, които безпрепятствено навлизат в северна Европа и според нидерландски и шведски политици ограбват домове, крадат, просят, проституират и т.н. Но всички те са с български паспорти и се представят като българи. Така, че първо да си стегнем българските граждани от криминалния контингент, а после да искаме да сме в Шенген!

22548

1

dolivo

29.11 2022 в 09:58

А Австрия?

Границите ни текат като гевгир, корупцията в полицията е страшна, как да ни искат?!