Костов: Радев е летец, не е воювал и не разбира. ПП-ДБ ще бият с 5%

При тази инфлация е невъзможно да влезем в еврозоната, категоричен е бившият премиер

Ружа Райчева 27 март 2023 в 13:43 17626 17

Иван Костов. Представяне на книгата му Политиката отвътре

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Иван Костов. Представяне на книгата му Политиката отвътре

Президентът Румен Радев узурпира власт с тези свои изказвания по отношение на инициативата на Европейската агенция за отбрана за изпращане на боеприпаси на Украйна. Той казва, че България ще постави условия боеприпсите, които произвеждаме за останалите страни, да не стигат до Украйна. Коя Бългрия ще поставя такива условия, при положение, че парламентът два пъти е задължил изпълнителната власт да предостави необходимото военно оборудване на Украйна? Той няма право, защото не е суверенът на властта. Няма право да казва какво е решил, защото суверенът- Народното сърбание, е задължил правителството.

Това заяви пред БНР Иван Костов - министър на финансите (1991, 1992 г.) министър-председател на България в периода 1997-2001 г. и бивш лидер на "Демократи за силна България" (ДСБ). Въпреки че 48-ото Народно събрание реши да изпрати военно-техническа помощ на Украйна, служебният кабинет се отклони от тази политика, а Радев неведнъж категорично заяви, че България нама да изпраща боеприпаси в Украйна.

"Тези изказвания узурпират власт. Неслучайно чухме силни опонирания от първите политическите сили (ПП-ДБ и ГЕРБ - б.а), защото той се противопоставя на тяхното решение. Същественото е, че Радев казва: "Ако парламентът отново призове за доставка на оръжие..." - парламентът не призовава, а решава, той задължава. Правителството не може да откаже да изпълни задължение, което му е вменено от парламента", каза Иван Костов.

Той предупреди, че поведението на президента може да доведе до разпад на държавните институции: "Това засяга цялата система - руши я. Ставаме все по-безпомощни пред кризите и особено пред тази война."

"В неговото поведение чета битка за първенство в левицата, на това прилича. Очевидно той се бори за някакви крайно малко избиратели. Той не се явява на изборите, но се бори. Радев не знае какво е война, защото не е воювал. Не знае и какви са рисковете - от начина, по който говорят той и съветниците му, не личи, че знаят как изобщо се оценяват рисковете и как се управляват. (...) Той е един летец - много е далеч от анализа на рисковете", заяви Костов.

Бившият премиер е на мнение, че честите предсрочни избори правят така, че е незвъзможно партиите да имат оргинални предложения към избирателите. Той посочи, че неспособността да се излъчи правителство няколко пъти, "отпъжда" избирателите от урните и намалява общото доверие в политическите партии. По думите му в тази трудна среда формациите се опитват да запазя твърдите си ядра.

"В успешните кампании партиите се опитват да разширят периферията си, докато в момента стремежът е да запазят твърдите си ядра. От тази гледна точка поведението им е обяснимо. Защо например в поведението им има толкова червени линии - за да се опазят твърдите ядра. Не се вижда сигурен изход и след тези избори, прогнозира Иван Костов.

Той очаква, че ПП-ДБ ще са първи на тези избори с преднина от 5%.

"Ако ГЕРБ, ДПС и БСП съумеят да се разберат и да намерят някаква формула, ако се случи едно такова техническо правителство -  те ще възобнояват позициите си в много от ключовите институции в страната - БНБ, КЕВР и редица други", каза Иван Костов.

На въпрос може ли да се образува конституционно мнозинство между ГЕРБ, ДПС и ДБ, Костов отговори, че според неговата теза няма възможност за конституционно мнозинство.

Костов коментира, че печатането на пари и раздаването на пенсии само увеличава инфлацията:

"Не може да се даде нещо, което не е произведено. За да се даде, трябва да се произведе. С тези блага може да се бори неравенството", заяви той.

По думите му при сегашните нива на инфлация е невъзможно България да влезе в еврозоната. 

"Може би за 2-3 години, при една целенасочена политика за оздравяване, която обаче да предвижда много сериозни структурни промени в политиките, бюджетните разходи и икономиката - ще може да се изпълни този критерий за дефицита да не надвишава 3% от БВП", каза още Иван Костов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14369

19

случайно прочетох

28.03 2023 в 12:02

McCarthy,

Как не те беше срам да споменеш и Таков и то по този долен начин?!? ( ами таков какво беше? )

Ако не знаеш какво е бил Таков, ще ти кажа-Беше Вселена от интелект, ерудит и свободомислещ!

245

18

Джендо Джедев

28.03 2023 в 10:32

McCarthy,

Хайде виж Христо Атанасов по времето на Живков на колко години е бил. Рашков пък няма НИЩО общо с Костов, ако и да е бил дребен следовател по Тошово време (пак не се брои за номенклатура). Така че тезата ти издиша. Не ни пробутвай кой на кого е бил дете защото децата НИКОГА не са били номенклатура.

-656

17

McCarthy

28.03 2023 в 01:31

джендо, защо се правиш, че не знаеш? какво са "ген" атанасов, христо иванов, живковския следовател рашков действително не е "номенклатура", а просто копой, но ококорения соц директор? детето на дс агента петко? ами мирчев? ами това, че назначиха дете на висш разузнавач за представител в нато? ами това, че всичките тия имат реклама от хора като дайнов? ами смилов? ами таков какво беше? И този списък може да се умножи по 5, ако имах и минута повече. Ти много добре го знаеш това всичкото, само искаш да избягаш по схемата - да се хвърлиш на амбразурата с персонални атаки след като ти се отговори....

245

16

Джендо Джедев

27.03 2023 в 23:20

McCarthy,

Кои точно "от неговите наследници и приближени се оакзаха най-откровена комунистическа номенклатура?"

Баце ти май само с БСП не е управлявал досега, ама като му припари под банкянския дирник, и с тях ще управлява, не го мислИ! :D

-656

15

McCarthy

27.03 2023 в 22:55

Мисля, че е време, при положение, че Костов се изказва в подкрепа на отбора измамници да му се потърси сметка защо от неговите наследници и приближени се оакзаха най-откровена комунистическа номенклатура?

Вместо да манипулира как герб щели да се съединят с бсп, защо не коментира, че подкрепяната от него политическа сила направи такава открита заявка, и че вече управлява в съюз с бсп?

Въобще, защо е тази манипулация, г-н Костов?

245

14

Джендо Джедев

27.03 2023 в 20:45

2021,

По-добре да пратим на Украйна на Миленчо Велчев баща му. Ако разсипе и украинците както разсипа БГА Балкан (та после на Костов не му остана нищо друго освен да я продаде за 1 лев), твоите рашистки господарчета ще са много доволни! :D

1246

13

БотоксПутю

27.03 2023 в 19:08

Според българската джендър'терминология, Радев е 100% -ов джендър. Хем натовец, хем красноареец -путинист.

1905

11

2021

27.03 2023 в 17:12

Може да пратим един пътнически самолет, от БГА Балкан.

900

10

Маги Стралска

27.03 2023 в 16:39

чичо Ваньо е гуем..... веуикан....
 
X

Политолог: Китай източва ресурсите на Русия, има икономически интерес от войната