Окончателно: Пращаме военна помощ на Украйна, Нинова зове Радев за вето

Ружа Райчева 16 декември 2022 в 11:23 5603 11

Шествие в подкрепа на Украйна в центъра на София

Снимка БТА/Христо Касабов

Шествие в подкрепа на Украйна в центъра на София

Парламентът окончателно одобри споразумението между министерствата на отбраната на България и Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси, подписано на 5 декември 2022 г.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова президента Румен Радев да наложи вето на решението.

От 214 депутати, "за" гласуваха 166, "против" - 48, въздържали се нямаше. Вяра Емилова и Манол Генов (БСП) предложиха чл. 2, който гласи, че поверителното приложение към споразумението не се обнародва в Държавен вестник, да отпадне. От БСП настояват поверителната информация в решението да се обнародва. 

Те също така искат да се създаде нов член 2, който гласи: "Промени в количеството или вида на безвъзмездно предоставяното въоръжение, техника и боеприпаси се извършват с допълнително споразумение, при условията на последваща ратификация от Народното събрание". 

Председателят на комисията Христо Гаджев обясни, че така се изменя първи член и това, де факто, е предложение за изменение по международен договор, което противоречи на правилника на парламента. По думите му предложението на БСП е противоконституционно. 

Зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин каза, че това не е "изменение, а саниране". "Нека декласифицирахме списъците с оръжие и техника, които пращаме. Иначе българското общество остава с впечатление, че крием какво става. Не виждам смислени аргументи да направим това, което сте планирали днес", заяви Вигенин. Министърът на отбраната Димитър Стоянов подчерта, че право да декласифицира има само този, който е съставил документа.

БСП поискаха дебатът пряко да се излъчва по обществените медии, но предложението им бе отхвърлено. Лидерът на парламентарната група на БСП Георги Свиленски се възмути: "Сега искате да закрием заседанието, полузакрито. То си е за срам, дами и господа", каза той. В крайна сметка депутатите отхвърлиха предложението на БСП за отпадане на чл. 2 и създаването на нов. 

Бившият енергиен министър Делян Добрев от ГЕРБ е на мнение, че списъкът с това каква помощ ще пратим, е таен, защото депутатите "ги е срам колко малко дават".

"Не съм чел секретното приложение, но по информация на колеги, отчетната стойност на това, което ще дадем, е около 20 млн. лв. Тази година сме изнесли военна продукция за 6 млрд. лв. - миналата година 1 млрд. лв. Тоест от началото на войната износът ни за Полша и за Чехия е нараснал с 5 млрд. лв.", заяви Добрев. 

Костадинов нарече Украйна "голяма фашистка държавичка", Белобрадова го призова да каже името на един българин, тероризиран в Украйна

Снимка: Колаж OFFNews

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов нарече Украйна "голяма фашистка държавичка". "Казват ни, че това да искаш права и автономия за българите в Украйна е руска пропаганда, а да им пращаш там оръжия, с които утре могат да убиват българи в Украйна - може!", коментира той.

По думите му генераторите, които от ДБ организираха да се пратят в Украйна, ще бъдат използвани от украинци, а не от българи. Костадинов твърди, че от години не се изучава български в украинските държавни училища, а само в неделните. Елисавета Белобрадова от ДБ му отговори, че всеки път, когато казва нещо от трибуната, то няма нищо общо с реалността:

"Всеки път излизате и манипулирате обществеността с неверни твърдения. Кой българин е тероризиран в Украйна? Кои са трите му имена? (...) Разбрах, че Костадинов се обадил на наш кандидат от ДБ и попитал дали може да осигури генератори от дарителска кампания. Не само сте му се обадил, а се опитахте да го компрометирате, че тези генератори са само за украинци. Току-що се чух с него - всички генератори са за българи в Украйна!"

Костадинов каза, че се е обадил на Манол Пейков добронамерено, за да му каже за връзката на "Възраждане" с българското дружество "Кирил и Методий" в Болград. 

"Той е изпратил - добре, но аз тогава не го знаех това. Няма нищо лошо, че съм се обадил. Не съм се обадил като представител на "Възраждане", а като представител на парламента без партиен цвят", каза той. 

В крайна сметка Иван Манев от "Продължаваме промяната" поиска прекратяване на дебата - "против" гласуваха само БСП и "Възраждане". След това Вигенин предложи гласуването да се отложи за другата седмица, "когато депутати ще са наясно както точно гласуват". И това предложение не се прие.

Георги Свиленски поиска гласуването да стане "поименно и със ставане от мястото". И това не се прие и така депутатите преминаха към гласуване. 

След гласуването лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че за българските граждани е явно, че в пленарната зала имало "коалиция на войната". Тя призова президента Радев да наложи вето на ратификацията за изпращане на оръжия на Украйна. Според нея едното основание за това е конституционно-юридическо, а другото - чисто морално. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

11

alfakentavur

16.12 2022 в 18:07

Глупостите на евро-то са вече цяла планина. САЩ не са губили война в Европа, няма да загубят и тази. Пък и на когото прашат ленд/лийз - той печели.

А ти хващай винтовка и бегом в Рашистан.

2051

9

Propaganda

16.12 2022 в 13:42

Веднъж БЪЛГАРИЯ да застане от страната на победителите.

Браво, достойно и българоугодно решение!!! Всеки истински българин, ненагъзън на руССката пропаганда, се гордее.

Не, че преди не изнасяхме оръжия за братска Украйна, но сега поне е официално и документирано. Може да си позволим наистина много - от леко стрелково до авиация. Напомням, че години наред руССките боклуци не ремонтираха дори един двигател за 29-ка, ВЪПРЕКИ договорите.

Крайно време е БЪЛГАРИЯ да се отърве от всяка савецка таратайка - видя се, че това оръжие бледнее пред западното.

Така хем го чистим, хем го заменяме със западно...
...хем се избиват руССки фашисти!!!!!!!!!!!!

Така и така, освен расССките псета на Балканите - сърбите, други врагове тук нямаме. Ама тия гъкнат ли...ще вечерят пак обеднено уранче, хехехеххеее.

А костя копейката не под масата, както русата златка, а под леглото скоро ще му се наложи да се крие...долна раССка подлога.

1000

8

Слънце

16.12 2022 в 13:31

Докога ще се разправят с тия руски подлоги, хайде пращайте вече и без това мизерната помощ от мизерната ни държавица или чакате последния ден на войната да настъпи и да се впишете с няколко каски като миротворци. СРАМОТА!

1000

5

Myrr Licheva

16.12 2022 в 12:18

Сланинова...Злобна и жалка лелке,нали мразиш радефф,що реши да опреш за някой измиращ пенсионерски глас до врага...Не ,че ще помогне,след още един-два избора през три месеца най-накрая ще направиш едно добро като оттечеш директно в канала с бутиково-миризливата си организацийка ,където ви е мястото!

345

4

Джендо Джедев

16.12 2022 в 12:00

Копейкин се оправдава като някоя ученичка. :D

9347

3

Анализи

16.12 2022 в 11:39

Костадинов е доказан лъжец. За него Родината на първо място е Путинова Русия. Дори Папата, който е стотици пъти по-праведен от Копейкин се обяви за помощи и против руския фашизъм.

-529

2

6екеr4о

16.12 2022 в 11:32

Лудата крава Курнелия па се е изплющяла!
 
X

Да помогнем на украинските деца!