Карадайъ не помни за колко купил апартамента си, не иска да напуска комисията

Симона Костадинова Последна промяна на 19 юни 2015 в 10:58 6740 8

Снимка БГНЕС

Мустафа Карадайъ

Депутатът от ДПС Мустафа Карадайъ не помни каква сума е дал, за да купи държавен апартамент от 100 кв. м. в кв. „Овча купел“ през 2003 г. Това жилище стана повод депутати да поискат оставката му от парламентарната комисия за конфликт на интереси.

Това стана ясно от думите на самия Карадайъ в Народното събрание.

"След вчерашните публикации някъде от интернет пространството си разпечатах документите, за да си ги припомня. Сами разбирате, че няма как да се помнят такива неща от толкова далечно време. Сами разбирате, че и вие няма как да помните всички детайли около неща, които са се случили с вас преди 10-15 години", каза той.

Карадайъ заяви, че изнесената вчера информация е "стара, претоплена манджа" и е в отговор на негово искане за оставка на председателя на комисията - Валентин Николов от Патриотичния фронт (ПФ).

"Преди месец аз поисках оставката на председателя на комисията. Тогава аз се аргументирах защо- защото комисията има няколко задачи. Едната е конфликтът на интереси, другата е корупцията и третата парламентарната етика. И по трите теми председателят на комисията заявява, че комисията няма компетенции", заяви депутатът.

По думите му комисията, в която е член, не е имала заседания, откакто той е поискал оставката на Николов. Депутатът от ДПС обясни, че няма намерение да напуска комисията, защото винаги е спазвал законите.

За какво да напускам комисията? Аз винаги съм спазвал буквата на закона. Няма да напускам. Нека напуснат тези, които не я, зави Карадайъ.

Той подчерта, че през 2003 г, когато е купил въпросния апартамент, не е имало Закон за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и релано нарушение на закона няма. В същото време тогава е действал Закон за държавната собственост и е имало правилник за прилагането му и той е бил спазен. Карадайъ твърди, че е отговарял на всички условия, за да си закупи държавно жилище.

За компенсаторни записи, с които е платил 75% от сумата депутатът от ДПС заяви, че в това няма нищо неморнално, защото е било в рамките на тогавашния закон.

По повод обвиненията на колегите му от комисия за конфликт на интереси Валентин Касабов и Методи Андреев, че покупката на имота се е случила в конфликт на интереси Крадайъ заяви:

"Явно е нежеланието на моите колеги да се запознаят със Закона за конфликт на интереси и те наистина не могат да влязат в този предмет", заяви Карадайъ.

Лидерът на ДПС Лютви Местан защити депутата си и заяви, че държавата крие другите политици, които са си купили жилище като Карадайъ.

Той обясни, че Министерството на регионалното развитие е отказало информация на ДПС за останалите публични личности, които в периода 19970 г.- 2015 г. са си купили апартаменти по този ред.

От министерството обаче му отговорили, че тази информация дава възможност за идентификация на публичните личности, които са купували жилища от държавата по този начин по смисъла на Закона за защита на личните данни. И затова информацията не била дадена,

"Аз питам- ние в правова държава ли живеел? Ако тези имена са защитени от Закона за защита на личните данни, то аз смятам, че не трябва. Бързам да заявя тази политическа позиция", каза Местан.

Той обясни, че според него изнасянето на информацията за Карадайъ, която никога не била крита, целяла да бъде атакувана една от силните фигури в ДПС.

"Смятам, че спрямо Карадайъ се упражнява една истинска политическа репресия. Питам- защо се отказва информация за останалите?", заяви Местан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.06 2015 в 19:24

E...a го този колко апартамента е купил ,че не помни колко пари е дал?! Хората цял живот вноски сънуват този не помни колко пари бил дал!

19.06 2015 в 12:44

На тоя фес името не мога да произнеса даже.Марш от българският парламен и конфискация на цялото имущество в полза на държавата!

19.06 2015 в 11:56

Разбира се че няма да помни.Да не би да си мислите.че парите които са платени тоя ги е извадил от джоба си.

19.06 2015 в 11:43

Този го разследват за законно купен апартамент преди 15 години. Ще излезе, че някои от най честните депутати са от ДПС. Ако неговото е престъпление, какво е това на Цв. Цв. с не един апартамент, грантаджията Едвин, офшорника Росен, атомния 'Париба' лобист лидер на ДБГ, новия журналист - бивш политик и чалгаджия, безкористния лаборант пускащ публично информация и след това извиняващ се за грешките си, както и модерния протестиращ експерт?

19.06 2015 в 11:43

Селския читак не знае добре български и затова си мълчи. Турен бил да лапа. Ами онова плондерче синът на кмета на Ботевград от герП? Дето в 14ч се здрависва с боко тиквата е в 18ч се прегръща с дудука на сцената? Той да не би да се е изказвал? Да не би да знае по-добре български?
:)))))))


мадридската дърта склероза заслужава да умре последен от семето си в страшни мъки. и това пак ще е малко! той въведе тази идиотска практика на телевизионни водещи-ебалнички-медалистки, на пенсионирани изкуфели даскалки и на отявлени кариеристки! Мислех си, че няма повече накъде в падението. после дойде боко и разби на пух и прах представите ми за мизерия, наглост, безочие, арогантност и простотия.

19.06 2015 в 11:39

Марш, куче!

19.06 2015 в 11:29

Ами явно има някакъв сериозен проблем с памет. Как може да държат болен човек в такава отговорна комисия?! А и български език не знаел... Местан пак е обзет от логореята си! Тоя за първи път го чувам, че съществува. Какво му е силното на такава фигура? Някаква мижитурка, смушена някъде там да лапа.

19.06 2015 в 11:24

Защо да я напуска, нали е невинен до доказване на вината, по съдебен път...